reklama

Riešenie rómskej problematiky? – Otázka času.

Počas posledných dvoch rokoch v pozícií splnomocnenca pre rómske komunity som si uvedomil jednu vec. Takmer všetky problémy a ťažkosti, ktorým v tejto oblasti čelíme, súvisia s časom. Hlavne preto, že čokoľvek podnikneme dnes, pocítime ako spoločnosť až o mnoho rokov neskôr. Možno sa to na prvý pohľad nezdá, ale tento fakt ovplyvňuje všetky aspekty našej práce.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (21)

Potrebujem presvedčiť politikov, aby téme venovali viac pozornosti a financií? Problém. Politik rozmýšľa najviac štyri roky dopredu, preto kroky, ktoré prinesú výsledky za 10 rokov nie sú pre neho prioritou. Chcem presvedčiť ľudí v osadách a ich okolí, že všetko čo robíme je v ich prospech? Problém. Títo ľudia potrebujú pomoc, prácu, vzdelanie a zlepšenie vo vzájomných vzťahoch TU a TERAZ. Nie postupne počas dekády či dvoch. Potrebujem presvedčiť kritikov a novinárov v tejto krajine, že naša práca má zmysel a robíme to dobre? Problém. Čakajú výsledky po roku, po dvoch ani nehovoriac.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Po nástupe do funkcie som zverejnil desať kľúčových riešení v šiestich oblastiach, v ktorých chcem počas svojho pôsobenia dosiahnuť posun vpred. Týchto desať cieľov som zhrnul pod názvom rómska reforma. Dodnes mi je vyčítané, že som nezverejnil nejaký komplexný vyčerpávajúci dokument. Dôvod bol jednoduchý. Nevymýšľame koleso nanovo. Slovensko už vie čo v oblasti rómskej problematiky treba urobiť. Už vieme čo funguje a čo nie. My staviame na tejto predošlej skúsenosti, na predošlých stratégiách. Jediný rozdiel je v tom, že namiesto vytvárania nových strategických dokumentov uplatňujeme poznatky konečne v praxi, v takom veľkom rozsahu ako nám naše zdroje umožňujú.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Vo svojom poslednom blogu som zverejnil informáciu, že z desiatich pilierov rómskej reformy, nastal posun v deviatich. Svojimi ďalšími blogmi, aj tým dnešným chcem toto tvrdenie podporiť dôkazmi a ukázať, že sa to dá.

Prvý pilier reformy si kladie za cieľ podmieniť výšku sociálnych dávok prístupom človeka k spoločnosti a k rodine, tak aby systém odmeňoval tých zodpovedných. To sa nám podarilo prijatím zákona o hmotnej núdzi. Výška dávky (príspevok na nezaopatrené dieťa) sa od januára 2014 stala závislou na školskej dochádzke dieťaťa a jeho správaní v škole. Príspevok štátu na dieťa je určený na to, aby rodičia svoje dieťa mali z čoho zaopatriť a poslať pripravené do školy. Rodičia, ktorí pristupujú k výchove svojich detí nedbanlivo to preto pocítia na výške svojej dávky. 

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Cieľom druhého piliera je zavedenie pomocných profesií do najviac rizikových oblastí. V tomto smere nastal obrovský posun vpred zverejnením nového atlasu rómskych komunít, na ktorého príprave spolupracoval aj náš úrad. Konečne tak máme aktuálne informácie o stave rómskych komunít na Slovensku. Vďaka tomu môžeme cieliť naše aktivity a posielať pracovníkov pomocných profesií tam, kde je ich najviac treba. A že sme ich nevyslali málo - za posledné dva roky začalo v teréne pôsobiť:

  • 810 asistentov učiteľov ako súčasť niekoľkých dlhodobých projektov. Okrem asistentov učiteľa sa pribudli aj odborné pozície školských psychológov, logopédov, špeciálnych a sociálnych pedagógov

  • 160 zdravotných asistentov, ktorí šíria osvetu a pomáhajú zlepšovať zdravotnú a hygienickú situáciu priamo v komunitách

  • 800 terénnych sociálnych pracovníkov, odborníkov vyškolených na prácu v rómskych osadách

  • 400 členov rómskych občianskych hliadok, ktoré sú obsadzované v súčasnosti a sú osvedčeným riešením posilnenia bezpečnosti v osadách aj ich okolí.

Posledným pilierom, ktorému sa chcem dnes venovať je zrušenie sociálnej priestupkovej imunity. V minulosti platilo, že páchateľom priestupkov, ktorí boli poberateľmi dávky v hmotnej núdzi, nemohla byť udelená pokuta. Boli jednou z dvoch skupín v spoločnosti, ktoré mohli páchať priestupky beztrestne. Tou druhou sme boli my, poslanci Národnej rady. Hnutie OĽaNO na čele s Igorom Matovičom si dalo za cieľ zrušiť obe imunity a aj sa nám to podarilo. Poslaneckú imunitu sme zrušili už v roku 2012, sociálnu zrušil s platnosťou od 1. januára 2014 zákon o hmotnej núdzi.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Pevne verím, že čitateľ tohto blogu uzná, že v prvých troch z desiatich pilierov reformy nastal zásadný posun. V svojom ďalšom príspevku podrobne rozoberiem ďalšie tri piliere a čo sme spravili preto, aby sa naplnili.

Peter Pollák

Peter Pollák

Bloger 
  • Počet článkov:  30
  •  | 
  • Páči sa:  13x

Poslanec Európskeho parlamentu (kandidát za hnutie Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti).Terénny pracovník, občiansky aktivista, vysokoškolský pedagóg, bývalý splnomocnenec vlády SR pre rómske komunity, prvý a až donedávna jediný rómsky poslanec v novodobom parlamente.Po parlamentných voľbách 2016, aj vzhľadom na ich výsledky, som začal ešte aktívnejšie chodiť medzi mladých ľudí, zorganizoval som viac ako 300 diskusií so stredoškolákmi aj vysokoškolákmi, kde otvorene hovoríme o extrémizme a rómskej komunite. Organizujem pravidelné podujatia spojené s darovaním krvi bez rozdielu, či si Róm alebo neróm – Krv máme všetci rovnakú. Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu