reklama

"Zaručené informácie" a maturity...

Ako som k zaručeným informáciam o téme maturitného slohu prišiel, ako som o ne prišiel, a ako som nakoniec inšpiráciu našiel... :)

Písmo: A- | A+
Diskusia  (3)

Ako sa tak blížil deadline, dátum, kedy sa začali odohrávať moje prvé maturity v živote, nervozita vo mne postupne rástla.Keďže toto trápenie malo začať slohom zo slovenčiny,spojil som sily s inými študentmi a pustili sme sa do vymýšľania zaručených tém :)

Keďže mám dobrých kamarátov, každý deň mi chodili "zaručené" maily, čo sa na maturitách objaví.
Nič som nenechal na náhodu a postupne som si do detailov preštudoval problematiku vtáčej chrípky, do bodky som preskúmal štatistiky olympijských hier, a problematiku Štúra som prešťúral tak podrobne, že pred mojou pozornosťou sa neskryla ani jeho frajerka Adelka.Takže pre prípad, že nezmaturujem a nebudem môcť ísť na vysokú, vypĺňam si životopisy a motivačné listy už teraz :) Núdzu o zamestnanie s mojím širokým veterinárno-športovo-jazykovedným rozhľadom určite mať nebudem.

Dnes ráno som skoro zmeškal svoju maturitnú premiéru, a tak bol oprávnený dôvod na nervozitu.Tá však nie a nie sa dostaviť.Iste sa šetrí na zajtrajšiu angličtinu, potvora. Vyzbrojený sebavedomím hodným Štúra a Bernoláka dohromady a nadopovaný informáciami o témach slohu som netrpezlivo čakal na dopísanie tém na tabuľu. Keďže som sedel a nemohol som spadnúť na zadok, od prekvapenia som sa postavil. "Čože?" A kde sú moje olympijské hry? Kde je môj Štúr? Napíšte tam aspoň tú vtáčiu chrípku! Prosím! Dokelu. No nič, moje pilné študovanie spomínaných problematík mi bolo zrazu na nič.

Oprášil som teda moje vedomosti o detských vypočítavánkach a náhodne som vybral tému číslo jedna. "Slová kníh nás vždy vzrušia, dôležité je, aby nás zmenili.Konfucius." No hurá.O tom Konfuciovi som tuším už dakde počul, bol to tuším dáky slávny indský Indián.V Indii majú knihy? Veď tam píšu na tie papyrusove zvitky,nie? Tak čo to ten Mahátma Konfucius splieta? Nič. Asi mu nejaké knihy doniesol Marco Polo, on bol s indiánmi kamoš. A taký bol z toho natešený, až to prerástlo do vzrušenia a on vypotil takýto výrok. To dáva logiku. Dobre teda. Začal som písať. Ani som nevedel, ako som sa rozbehol. Písal som o všeličom. O tom, prečo čítame, prečo nečítame, a keď čítame, tak len čítame a neuvažujeme nad textom. O bulváre, ako zabíja kvalitnú literatúru, o tom, kto svojim myslením zmenil svet a prečo je dobré venovať pozornosť jeho myšlienkam. O telenovelách, deťoch a o mne. Skrátka, bolo toho dosť. Keď moje skúsené oko odhadlo, že sa nebezpečne blížim k limitujúcemu maximu rozsahu, svoju improvizovanú úvahu som elegantne ukončil parafrázovaním názvu jednej kedysi populárnej televíznej relácie.Dúfam, že moju snahu patrične ocenia :)

Peter Svoboda

Peter Svoboda

Bloger 
  • Počet článkov:  11
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Originál s ochranou proti kopírovaniu... (: Zoznam autorových rubrík:  PolitikaSúkromnépočítačeNezaradené

Prémioví blogeri

Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu