reklama

Znie to málo uveriteľne, ale COVID-19 môže na jeseň zbrzdiť až zastaviť rast celosvetovej ekonomiky

COVID zostáva popri vysokých úrokových sadzbách a energetickej kríze stále jednou z možných príčin problémov ekonomiky .

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Ešte sme nezabudli: keď vypukla pandémia COVID-19 na jar 2020, globálna ekonomika dostala tvrdú ranu. Znamenala koniec bezprecedentnej fázy rastu ekonomík a zásadnú korekciu trhov. Väčšina sektorov dostala tvrdé údery (na čele s aerolinkami a cestovným ruchom) a len výnimky (online zábava, výroba vakcín, technológie) cez pandémiu získali výrazne viac ako stratili. Zaujímavosťou bolo, že kým na zotavenie z finančnej krízy z roku 2008 sme si museli počkať dlhých šesť rokov, „otrasenie sa“ z covidového prepadu trvalo ekonomikám obdivuhodne krátko. Niektoré štáty dorovnali úroveň HDP spred pandémie už do šiestich mesiacov od jarného prepadu. Po tejto skúsenosti svet dúfal v dlhší časový úsek na opätovné naštartovanie nového, silného rastu. Realita je však iná a karty pri nej naďalej „mieša“ aj COVID-19.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Čínske problémy môžu priniesť problémy pre celý svet

Kým západný svet sa učí s covidom žiť, Čína prijala inú stratégiu. A tá ju celkom jasne tlačí k zemi. Na začiatku bola pritom Čína prvá, ktorá otvorila ekonomiku a zmiernila obmedzenia. Avšak jej tvrdohlavá a dá sa povedať že extrémna reakcia na každý nový lokálny výskyt prípadov COVID-19 a z toho plynúce série lockdownov dusia jej ekonomiku. A zároveň brzdia aj globálny biznis.

Čína je druhá najväčšia ekonomika sveta s HDP vo výške 16,8 biliónov dolárov, čo zodpovedá 18 % celosvetového hrubého domáceho produktu. Tým pádom má každý zásadnejší problém dopad v dlhodobom aj krátkodobom horizonte na vyhliadky celosvetového rastu. Zvlášť preto, že Čína je stále dominantná surovinová a tovarová základňa pre západné ekonomiky.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

V Číne stále neplatí, že má najťažšiu fázu pandémie za sebou. Prísna politika „COVID Zero“, čiže nulová tolerancia voči prípadom vírusu, prináša neustále nové a nové lockdowny celých štvrtí, miest a oblastí, čím trpí výroba a tiež investície do čínskej ekonomiky. Aby toho nebolo málo, trh s nehnuteľnosťami v Číne už niekoľko mesiacov kolabuje a Číne sa menej darí aj v e-commerce segmente. Výsledkom je extrémne vysoká nezamestnanosť mladých ľudí. Ak Čína svoje problémy nedostane pod kontrolu a pri očakávanej silnejšej jesennej vlne COVID-19 nezmení prístup, môžu jej problémy viesť až k zastaveniu globálneho makroekonomického rastu.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Rast svetovej ekonomiky sa spomalí

Aj kvôli Číne a tiež kvôli vysokej inflácii, energetickej kríze a ďalším dôsledkom vojny na Ukrajine je jeseň 2022 rozhodne dôvodom na rastúce obavy. Globálna neistota je na úplne nových, vysokých úrovniach. Centrálne banky budú aj na jeseň pokračovať v dvíhaní úrokových sadzieb v snahe zredukovať infláciu, k čomu sa pridávajú makropolitické problémy a finančné trhy, ktoré čakajú na každý signál a investori sú na nich v neistote, ako sa bude trh krátkodobo či dlhodobo vyvíjať. Medzinárodný menový fond (IMF) predikuje, že globálny rast HDP za celý rok sa spomalí na 3,2 %. To však nemusí byť výsledné číslo, skutočnosť môže byť aj oveľa horšia.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Štvrťročný rast ekonomík štátov
Štvrťročný rast ekonomík štátov (zdroj: Zdroj: Svetová banka; Analýza: Peter Svoreň - ApmeFX)

Na jeseň sa môžu mnohé štáty dostať do recesie

Čo nám ukázali roky 2020 a 2021 z hľadiska globálnej ekonomiky? V roku 2020 sa paralelne s rastom počtu infikovaných po celom svete spomaľoval rast HDP. Celoročný výsledok bol pokles globálneho hrubého domáceho produktu o 3,3 %.

V roku 2021 drvivá väčšina svetových ekonomík aj vďaka premoreniu a vakcínam zrušila obmedzenia a na výsledku to bolo vidno. Podľa Svetovej banky narástlo HDP na jeseň medziročne o 5,8 %.

Globálny ekonomický rast 2017-2021
Globálny ekonomický rast 2017-2021 (zdroj: Zdroj: Svetová banka; Peter Svoreň - ApmeFX)

Peter Svoreň

Peter Svoreň

Bloger 
  • Počet článkov:  27
  •  | 
  • Páči sa:  13x

Mám na starosti medzinárodné operácie brokera APME FX TRADING EUROPE a som zodpovedný za aktivity v strednej Európe. Ako člen vrcholového manažmentu APME FX TRADING EUROPE vediem oddelenie investičného výskumu a som tiež členom výboru pre riadenie rizík. Inžiniersky titul mám z podnikovej ekonomiky a manažmentu. Aj (avšak nielen) kvôli svojej práci aktívne sledujem nové (najmä fintechové) technológie a najnovšie trendy na finančných trhoch. Zoznam autorových rubrík:  Nezaradená

Prémioví blogeri

Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Monika Nagyova

Monika Nagyova

296 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu