Európska autorita pre potraviny EFSA v najnovšej štúdii uviedla, že palmový olej môže spôsobovať rakovinu. Pri jeho zahriatí nad 200 stupňov hovoríme o tvorbe karcinogénov. Správa EFSA dostáva pod tlak inak obrovský palmový priemysel – robí až 44 miliárd dolárov ročne.

Výrobca Nutelly, spoločnosť Ferrero sa bráni tým, že používa technológiu, ktorá nevyžaduje zahriatie nad 200 stupňov. Vysoké teploty sú pritom používané na odstránenie prirodzene červenej farby oleja a neutralizovanie zápachu. Stále tu ostáva ďalší moment. Palmový olej sa získava z plantáží, ktoré vznikli vďaka ničeniu pralesa. Odpor eko komunity voči palmovým plantážam je dlhodobo známy.
Reakcia Nutelly, resp. Ferrera na zverejnenú štúdiu je pochopiteľná. Výdatne používa palmový olej pri výrobe produktu. Ročne približne 185 000 ton tohto oleja, ktorý je samozrejme lacnejší ako ostatné alternatívy. Nutella v používaní palmového oleja pokračuje, napriek tomu, že iní výrobcovia už označujú výrobky nápisom ,,palm oil free“ a vyhýbajú sa jeho používaniu. Taliansky manažér Vincenzo Tapella z Ferrero vyhlásil, že nahradiť palmový olej by poškodilo produkt. Podľa jeho slov by to bol krok späť. Znamená to teda, že v minulosti sa Nutella obišla aj bez palmového oleja? Asi áno, pretože, ako sa uvádza v správe, Nutella začala používať palmový olej v 60. rokoch keď sa olej objavil na trhu. Znamená to, že Nutella by bez palmového oleja mohla chutiť tak ako pôvodne chutila? Určite. Vlastne by to bolo také retro – návrat ku koreňom.
Predaj Nutelly v taliansku klesol o 3% do augusta 2016. Podľa samotného Ferrero môže za to označovanie produktov ,,palm oil free“ zo strany konkurencie. Inak povedané, časť zákazníkov radšej uprednostnila produkt bez tohto oleja. A čo vy?