reklama

Koronavírus ohrozuje aj vaše oči. Ako sa o ne správne starať?

Ísť na vyšetrenie k lekárovi počas pandémie sa môže pre niekoho zdať riziko. Čakáreň plná pacientov či blízky kontakt s lekárom môže priniesť obavy, no väčšinou na ne nie je dôvod.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Zdravotnícke zariadenia dodržiavajú prísne hygienické štandardy. Aj v súčasnosti sa preto nebojte absolvovať potrebné prehliadky a vyšetrenia. V prípade zraku to platí dvojnásobne.

Rozumiem, že strach z nákazy môže byť silnejší, ako potreba vybaviť si zdravotnú prehliadku, ktorá ešte „môže počkať“. Avšak, Covid-19 žiaľ nie je to jediné ochorenie, ktoré vás dnes môže postretnúť a odkladanie vyšetrení vás môže vyjsť draho.

Napríklad, ochorenie sietnice, rohovky či sivý zákal môžu bez adekvátnej liečby viesť až k úplnej strate zraku. To isté platí aj pre glaukóm („zelený zákal”) - väčšina ľudí bez vyšetrenia ani nevie, že ho má. Zanedbávať by ste však nemali ani bežné očné chyby, ako je krátkozrakosť, ďalekozrakosť či astigmatizmus. Vekom sa totiž môžu zhoršovať a spôsobovať veľké ťažkosti.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Všetci zdravotnícki pracovníci, vrátane očných lekárov, dodržiavajú prísne hygienické opatrenia a sú pravidelne testovaní na Covid-19. Samozrejmosťou je aj zvýšená dezinfekcia ordinácií aj čakární. Riziko, že sa koronavírusom nakazíte u očného lekára, je preto veľmi nízke.

Obrázok blogu

Môžeme sa Covidom-19 nakaziť cez oči?

Podľa Americkej akadémie oftalmológie sa koronavírus môže dostať do vášho tela cez sliznice očí rovnakým spôsobom ako cez ústa či nos. Stačí, ak si pri vás niekto kýchne alebo zakašle a kvapôčky s vírusom „priletia” na vašu tvár. V prípade, že sa často dotýkate očí, infekciu si do nich môžete zaniesť aj neumytými rukami.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Podľa štúdie vedcov z Wuhanu v Číne môže koronavírus v niektorých prípadoch spôsobiť „ružové oko“, odborne konjunktivitídu. Ide o zápal spojiviek, ktorý spôsobuje opuch viečok a okolia oka, zúženie očnej štrbiny a výrazné slzenie alebo riedky priehľadný výtok (na obrázku vyššie je zápal spojoviek počas infekcie Covid-19, foto archív autora).

Odborníci tvrdia, že ide o zriedkavý príznak ochorenia Covid-19 a prejaví sa u približne 1 až 3 % dospelých pacientov. Ak preto spozorujete začervenanie oka, neľakajte sa - príčinou vôbec nemusí byť Covid-19.

Ako si chrániť zrak v čase Covidu

V prvom rade treba myslieť na základné hygienické zásady - umývanie rúk aspoň 20 sekúnd, sociálny odstup a nosenie respirátora. Okuliare vám neposkytnú 100-percentnú ochranu pred koronavírusom, ale môžu vytvoriť aspoň nejakú bariéru pred „lietajúcimi” vírusmi.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

V čase lockdownu si treba ustrážiť aj množstvo času, ktoré strávite za počítačom. Ak pracujete z domu alebo celý deň hľadíte do monitoru, hrozí vám tzv. „syndróm počítačového videnia“. Ten vedie k dočasným, ale nepríjemným príznakom ako je rozmazané videnie, suché oči a bolesti hlavy. Aby ste tomu prechádzali, robte si pravidelné prestávky, pri ktorých sa občas zadívajte do diaľky, často žmurkajte a nezabudnite na správne držanie tela pri sedení. Pokiaľ máte predpísané okuliare na blízko, mali by ste ich používať.

V prípade, že nosíte šošovky, vo všeobecnosti sa dotýkate očí oveľa častejšie, ako iní ľudia, čím zvyšujete riziko prenosu vírusov i baktérií. Nezabúdajte preto na dodržiavanie dôkladnej hygieny rúk pred a po aplikácii šošoviek, v ideálnom prípade dočasne noste len okuliare.

Ak máte potrebu pošúchať si oči, no nemáte k dispozícii mydlo a vodu, spravte to radšej cez vreckovku. Neustále nutkanie šúchať si oči, najmä ak sú suché a podráždené, môžu vyriešiť zvlhčovacie kvapky.

Peter Žiak

Peter Žiak

Bloger 
  • Počet článkov:  39
  •  | 
  • Páči sa:  8x

Som očný chirurg a oftalmológ, absolvent Jesseniovej lekárskej fakulty v Martine. Viac ako dvadsať rokov sa špecializujem na operácie sivého zákalu, vnútroočné refrakčné výkony a excimerové laserové zákroky. Pracujem ako medicínsky riaditeľ očnej kliniky UVEA Mediklinik.Výskum v oftalmológii postupuje veľmi rýchlo. Na tomto blogu sa chcem podeliť o to najzaujímavejšie, čo by v budúcnosti mohlo pomôcť ľuďom (znovu) vidieť."Radosť vidieť a rozumieť je najkrajší dar prírody." - Albert Einstein Zoznam autorových rubrík:  Z praxeZo životaZaujímavosti

Prémioví blogeri

Post Bellum SK

Post Bellum SK

73 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

86 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu