reklama

Vyliečte tupozrakosť so zariadením z vrecka

Virtuálna realita (VR) už nie je v medicíne novinkou. Používa sa napríklad na navodenie domáceho prostredia hospitalizovaným deťom, zmierňovanie bolesti alebo rýchlejšie zotavenie po infarkte.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

VR však dokáže oveľa viac. Na klinike, kde pracujem, držíme s VR krok a celkom sa nám darí. Vďaka technologickému pokroku dnes už môžeme tupozrakých pacientov liečiť aj u nich doma a sledovať každého výsledky online cez cloudové úložisko.

Ako to celé začalo?

Tupozrakosť

je ochorenie, pri ktorom mozog prestane spracúvať informácie z jedného oka a tak ho „vypne“. Pacient síce vidí, ale stráca periférne videnie a videnie v 3D priestore. Donedávna sa nedalo liečiť po šiestom roku. Dnes sa môžu liečiť a dokonca vyliečiť aj dospelí pacienti. 

Experimentovať som prvýkrát začal pred štyrmi rokmi s VR zariadením od Facebook-u, takzvaným Oculus Rift. Testoval som, či sa u dospelých, doposiaľ nevyliečiteľných, pacientov dá vyliečiť tupozrakosť hraním hier vo VR.

Že je táto metóda naozaj účinná, sa potvrdilo už po prvých mesiacoch používania. Ľudia prejavili enormný záujem, sám som ich však už vyšetrovať nestíhal. Do projektu som preto zapojil môjho kolegu MUDr. Juraja Haličku, s ktorým v spolupráci s neurológmi a rádiológmi sledujeme napríklad aj vplyv liečby na ľudský mozog.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

V dohľadnej dobe zverejní renomovaný britský vedecký časopis naše výsledky o použití Oculus Riftu v liečbe tupozrakosti. Bude to vôbec prvá vedecká publikácia na svete k tejto liečbe. Viac sa dozviete v mojom ďalšom blogu.

Povolania, ktoré sú pre tupozrakých zakázané:

  • pilot
  • lodivod
  • šofér

Domáca liečba cez aplikáciu

Už v mojom predchádzajúcom blogu o liečbe s VR som popisoval, ako funguje tréning tupozrakých očí pomocou jednoduchej hry, v ktorej sa každému oku zobrazujú dva úplne oddelené, no vizuálne príbuzné, obrazy. Vďaka tomu pacient cvičí najmä tupozraké oko, pričom aktívne zostáva aj druhé (väčšinou zdravé) oko.

Povolania, ktoré môžu byť pre tupozrakých problém:

  • profesionálny športovec (hokejista, tenista, plavec a iní)
  • chirurg
  • laborant

Firma Vivid Vision, ktorá stojí za týmito unikátnymi cvičeniami (hrami), prišla s ešte pohodlnejším riešením. Svoje hry priniesla na ďalšie zariadenie, Samsung GearVR, ktorý má v porovnaní s Oculusom niekoľko výhod.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Jednou z nich je cena – základná verzia začína na 60 eurách (Oculus Rift začína na 600 eurách + cena za PC), najnovšia verzia s ovládačom stojí približne 150 eur – ale tiež manipulácia a spratnosť. Samsung GearVR totiž funguje aj bez výkonného stolového počítača, vystačí si so smartfónom pacienta.

Podporované zariadenia Samsung GearVR:

Samsung Galaxy S6, Galaxy S6 Edge, Galaxy S6 Edge+, Galaxy Note 5, Galaxy S7 a Galaxy S7 Edge

Pacienta sledujeme online

Po inštalácii aplikácie na klinike a odporúčaniach doktora je pacient v podstate odkázaný sám na seba. Bez úvodného vyšetrenia na klinike sa však s domácou liečbou nedá začať. Najčastejšie ju indikujeme dvakrát do týždňa aspoň osem mesiacov, ideálne rok. Pre tých, ktorí doma nemajú VR zariadenie, ponúkame možnosť liečby aj na klinike, kde ho máme k dispozícii. Veľa pacientov k nám dokonca prichádza iba s cieľom zahrať sa.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Pri domácej liečbe pacientov priebežne monitorujeme online pomocou cloudu. Tam sa im zapisujú všetky dáta a skóre, ktoré počas hrania dosiahli, na základe čoho vieme vyhodnotiť, ako postupujú v liečbe.

U nás, na Slovensku, túto metódu testujeme na dvoch až troch desiatkach pacientov mesačne, pričom čakateľov na liečbu je násobne viac. Naša klinika je na Slovensku jediná s takouto možnosťou a začali sme s touto liečbou ako prví v Európe. Najbližšia klinika, ktorá lieči pomocou VR, je v Poľsku alebo Taliansku. V celosvetovom meradle sa prostredníctvom VR vyliečilo z tupozrakosti už viac ako 6 000 pacientov na 90 klinikách.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Vo videu nižšie si môžete pozrieť, ako vyzerá tupozraký pohľad na svet a ako významná je takáto liečba pre bežného človeka:

(Video obsahuje slovenské titulky. Ak sa nezobrazia automaticky, zapnite si ich v nastaveniach videa)

Peter Žiak

Peter Žiak

Bloger 
  • Počet článkov:  39
  •  | 
  • Páči sa:  8x

Som očný chirurg a oftalmológ, absolvent Jesseniovej lekárskej fakulty v Martine. Viac ako dvadsať rokov sa špecializujem na operácie sivého zákalu, vnútroočné refrakčné výkony a excimerové laserové zákroky. Pracujem ako medicínsky riaditeľ očnej kliniky UVEA Mediklinik.Výskum v oftalmológii postupuje veľmi rýchlo. Na tomto blogu sa chcem podeliť o to najzaujímavejšie, čo by v budúcnosti mohlo pomôcť ľuďom (znovu) vidieť."Radosť vidieť a rozumieť je najkrajší dar prírody." - Albert Einstein Zoznam autorových rubrík:  Z praxeZo životaZaujímavosti

Prémioví blogeri

Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

750 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu