reklama

Potrebuje Slovensko trest smrti?

V určitých časových vlnách sa v našej spoločnosti objaví impulz na diskusiu a prípadnú revíziu trestu smrti.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (2)

Pri jeho zrušení, po prevrate, bol najpoužívanejší argument, že chceme byť iná spoločnosť, ktorá si vystačí i bez tohto výnimočného trestu. To, že tento trest, alebo hrozba takého trestu plní i inú funkciu v spoločnosti sa účelovo pomlčalo a ignorovalo.

Chýbajúca odborná analýza, alebo účel?

Diskusia na túto tému musí byť rozsiahla, odborná vo viacerých rovinách. V rovine právnej, psychologickej, morálnej...., ale i v rovine prevencie. Eufória, hlavne zo strany viacerých politikov viedla k tomu, že táto téma ostala tabu a prijateľným argumentom sa stalo budovanie inej spoločnosti. Fakt, že tento trest majú i iné krajiny, krajiny považované za demokratické sa opomínalo. Existencia takého trestu predpokladá len výnimočné použitie, kedy je bežný trest (i dlhodobý) nedostatočným riešením. U nás bol takýto trest označovaný za nevhodný demokratickej spoločnosti, ale v štátoch USA sme ho na počudovanie vnímali ako trest demokratickej spoločnosti. Dnešný, spätný pohľad však napovedá, že veci, ako to v živote často býva, sú iné, ako sa prezentovalo.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

 Trest smrti pôvodne sledoval viacero rovín. Okrem trestnej roviny tu bola dôležitejšia rovina, ktorou je napr. i ochrana štátu, štátnych záujmov, záujmov spoločnosti, občanov a podcenená bola najviac rovina prevencie. Prevencia sa priamo dotýkala ochrany spoločnosti napr. pri závažnom poškodzovaní štátneho, verejného a občianskeho záujmu. Rovnako dôležitá bola i ochrana obyvateľstva a priznajme si, že bola veľmi účinná. Príklady o neúnosnosti v niektorých oblastiach prenikajú na verejnosť skoro denne (narušené strategické piliere štátu, tunelovanie štátnych záujmov a podnikov, vedomé priame i postupné poškodzovanie a ohrozovanie života a zdravia občanov atď.). Je to výsledok chýbajúcich odborných záverov, alebo je to vedomý, cielený a účelový výsledok?

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Narúšanie strategických oblastí štátu.

Ochrana spoločnosti a štátnych záujmov sú vždy strategickou oblasťou. Strategickými sú napr. všetky oblasti a sféry, ktoré zaručujú danému štátu suverenitu, ekonomickú sebestačnosť, nedotknuteľnosť, bezpečnosť... Každá z uvedených oblastí zahrňuje sféry, ktoré sú pre činnosť štátu kľúčové. Napr. bezpečnosť nie je len obrana, teda vojenstvo, ale i bezpečnosť (nezávadnosť) potravín, bezpečnosť občanov atď. Takto môžeme pokračovať o sebestačnosti v základných a vybraných potravinách, o vode, o ochrane lesov, najlepšej a najúrodnejšej poľnohospodárskej pôdy, kde sa v rozpore s potrebami štátu a občanov rozmohla aktívna stavebná činnosť, o stave a úrovni ozbrojených síl, o nevýhodnom výpredaji majetku (priamo poškodzujúcom štátne záujmy), ktorý mal finančne zabezpečiť potrebné príjmy na činnosť štátu atď. 

SkryťVypnúť reklamu
reklama

 Ktorúkoľvek zo sfér priamo ovplyvňuje stav a úroveň politického a právneho systému, jeho dokonalosť, presnosť a komplexnosť. Už pri zmienke o tejto oblasti je zjavné, že v našom štáte niečo nie je v poriadku. Nie je v poriadku ak mnohí politici, poslanci prijímajú zákony, ktoré sú okato deravé, ktoré nechránia štát, štátny, spoločenský a verejný záujem, nechránia strategické oblasti, ale umožňujú kľučkovať zločincom (aj tým v kravatách), umožňujú mnohým politikom, sudcom, prokurátorom a osobám s politickým a finančným vplyvom za svoje konanie vyhnúť sa zodpovednosti a ostať bez trestu. Trestu, za to v akom stave je dnes náš štát. Umožňujú uniknúť trestu za to, že vedome a cielene sú ničené a skoro zničené hlavné piliere štátu zatiaľ, snáď, ešte zvrchovaného štátu. To sú tí vinníci za dnešný stav. Títo vinníci sa nemusia báť, že im, oproti minulosti, niečo hrozí. Hrozba trestu, v prípade vážneho poškodenia štátnych a verejných záujmov i trestu smrti. Bolo rozhodnutie o jeho zrušení aktom nevedomosti, alebo dlhodobým cieleným a pripraveným aktom?

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Pre nápravu sa vráťme na začiatok.

Prirodzeným záverom by malo byť poučenie a náprava. Jasné i náhrada škôd. Náprava celej oblasti zahrňujúcej právo a spravodlivosť, náprava v oblasti právneho definovania strategických, štátnych a spoločenských záujmov Slovenska, náprava zákonov a celej oblasti práva a spravodlivosti. Náprava v určení priamej zodpovednosti konkrétnych osôb v celom spektre činnosti jednotlivca, organizácie, úradu a štátu. Náprava musí nastať i ohodnotení v jednotlivých sférach. Prvým krokom je reálne ohodnotenie činnosti politikov riadiacich štát, sudcov, prokurátorov, platených štedro z daní občanov. Tento štát ich štedro financuje a aký je tu katastrofálny výsledok ich činnosti? Vráťme sa preto na začiatok, upracme všetko od doby kupónovej privatizácie. Skutočne vyšetrime podozrivé získanie majetku, skutočne preverme všetky politické a hospodárske gorily a ďalšie beštie. Požadujme preukázanie podozrivo získaného majetku. Verte, že bez riadneho a komplexného "upratovania" sa na Slovensku ďalej nepohneme, takýto stav tu bude v existujúcich podmienkach pokračovať.

Je preto opäť žiaduce, aby sa v tejto súvislosti, ale i v súvislosti s terorizmom otvorila i téma trestu smrti a potreby takejto hrozby trestu pre bezpečnosť a ochranu širokého spektra strategických a ďalších záujmov Slovenska a jeho občanov.

Peter Žifčák

Peter Žifčák

Bloger 
  • Počet článkov:  10
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Veľkú časť života som prežil na rôznych miestach Československa. Nemám rád tvrdenia, že to a ono nie je možné, nedá sa. Presviedčam ľudí, že je to len na nás aká bude naša budúcnosť. Tak je to i so stavom Slovenska. Chcem svojím malým podielom poukázať, že veci môžu byť lepšie. Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Iveta Rall

Iveta Rall

88 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Post Bellum SK

Post Bellum SK

75 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu