reklama

Technologická nezamestnanosť a oklamaní občania.

Technologická nezamestnanosť je výraz, ktorý vyjadruje blízku dobu masovej nezamestnanosti spôsobenú technologickým pokrokom. Problémom je, že dosah tejto závažnej zmeny Vláda SR nerieši a ignoruje.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (7)

 Táto nezamestnanosť sa stane v najbližšej dobe pre väčšinu pracujúcich nevyhnutnosťou. Je to niečo čomu sa nedá vyhnúť. Napr. len v nedávno sprevádzkovanej bratislavskej karosárni Volkswagenu, kde sa vyrábajú Audi Q7 pracuje už takmer 1000 robotov. V dnes budovanej ďalšej karosárni, ktorá má vyrábať karosérie pre Porsche Cayenne má pribudnúť zhruba ďalších 500 robotov. Roboty môžu pracovať 24 hodín denne a celý rok bez prestávky. Bez nároku na voľno, sociálnych a ďalších potrieb...

 Odborníci sa zhodujú v tom, že roboty už dnes vedia prevziať 75% všetkej ľudskej práce. Prvé kroky k tomu sa už začali. Miesta pre postupný prechod niektorých pracujúcich sú najmä do oblasti služieb. No aj tu začínajú človeku čiastočne konkurovať roboty, zatiaľ prevažne v predaji (roboty a automaty na predaj niektorého druhu tovarov). Vidím priestor pre uplatnenie i v poľnohospodárstve, ale to by muselo konečne dôjsť na Slovensku k inému nazeraniu na potravinovú sebestačnosť a bezpečnosť. Priestor pre ľudskú prácu sa bude veľmi rýchlo zmenšovať a to o chvíľu bude mať zásadný dopad na veľké zmeny v spoločnosti. Na tieto zmeny by sme však už mali byť v zásade pripravení.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

 Nezamestnanému nenáleží mzda, po čase len sociálna dávka, ktorá nemôže zabezpečiť komplexný rozvoj človeka a potreby rodín. V súvislosti s úbytkom ľudskej práce sa už dnes vo svete hovorí o zániku strednej triedy. No aj keď výroba tak bude výrazne lacnejšia väčšina ľudí nemusí mať potrebné prostriedky ani na lacnejšie výrobky.

 Nie je to vidina ďalekej budúcnosti, ale len otázka niekoľko málo rokov. Je to budúcnosť, ktorá sa nás všetkých priamo dotkne a zmení naše životy. Aj keď výhody robotizácie sú iste nesporné v niektorých ohľadoch, je nutné už dnes robiť konkrétne opatrenia na zmenu celého systému daní, odvodov i tvorby dôchodkov. Vyžaduje si to nové pohľady pre budovanie inak fungujúcej spoločnosti. Pre veľkosť rozsahu vplyvu na človeka, tieto opatrenia by už mali byť verejnosti jasné a zrozumiteľné. Bohužiaľ od vlády SR a ministrov som zatiaľ nezaznamenal žiadnu koncepciu a zodpovedajúce rozhodnutia k príprave zákonov reagujúcich na vznikajúce nové podmienky a dianie v hospodárstve a v spoločnosti. Dokonca sa o tom ani len nahlas nehovorí. Toto je oblasť, ktorá v konaní neznesie žiaden odklad. Z aktuálneho stavu je však jasný jeden usvedčujúci záver. Vláde SR nešlo a nejde o človeka a občana, lebo nerieši to čo je zásadné a dôležité pre neho, pre jeho život a pre správne fungujúci štát.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

 Naopak, vláda stále tára rovnaké nezmysly ohľadom nevyhnutnosti dôchodkového sporenia v II. pilieri, ohľadom zvyšovania veku do dôchodku a potreby zvyšovania pôrodnosti pre dôchodkový systém. Čo vláda účelovo zamlčuje je, že už dnes by sme mohli pracovať menej , napr. len 4 dni v týždni, že už dnes vieme súčasnú produkciu udržať a zvyšovať i pri nižšom počte pracovných dní.

 Vláda zamlčuje prečo, kam a komu smerujú zvýšené príjmy z vyššej produkcie. Vláda zamlčuje, že z vyšších príjmov poberateľov konečných výhod nie sú vyššie odvody pre sociálny systém, zdravotníctvo a štátny rozpočet. Pritom je logické očakávať využívanie výhod a výsledkov z technického pokroku v celej spoločnosti nie len úzkou skupinou vyvolených.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

 Vláda sa tvári ako slepec, že je v poriadku pokračovanie v dnes už nefunkčnom povojnovom systéme tvorby dôchodkov. V nových podmienkach staré nemôže fungovať ani pod novou nálepkou. Pravda je taká, že dnešný systém pod klamlivou zámienkou účelovo vytvára vybraným skupinám ovládajúcim dôchodkové fondy lacné finančné zdroje pre svoje potreby. Aj preto sa stále v tejto veci nezačalo konať a pokračuje sa v klamaní občanov. Pretože osudy ľudí a ich budúcnosť nie je pre vládu a jej „sponzorov“ dôležitá, dôležité sú len zisky, ich výška a čo najdlhšie vyciciavanie dostupných finančných zdrojov od občanov. 

SkryťVypnúť reklamu
reklama

 Prístup vlády sa nezmení do doby pokiaľ z toho budú záujmové politicky a spriaznené skupiny profitovať bez ohľadu na dopady na občanov a štát. Toto bude trvať dovtedy pokiaľ im to svojou ľahostajnosťou dovolíme. Je to opäť ďalší z príkladov neochoty a nezáujmu tejto vlády a ministrov SR pracovať pre prospech Slovenska a jeho občanov. Pre nás je to ďalší dôvod prečo takejto vláde okamžite zabrániť rozhodovať o našich životoch a hodnotách, ktoré sa tu vytvárajú.

Peter Žifčák

Peter Žifčák

Bloger 
  • Počet článkov:  10
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Veľkú časť života som prežil na rôznych miestach Československa. Nemám rád tvrdenia, že to a ono nie je možné, nedá sa. Presviedčam ľudí, že je to len na nás aká bude naša budúcnosť. Tak je to i so stavom Slovenska. Chcem svojím malým podielom poukázať, že veci môžu byť lepšie. Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

754 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

24 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu