reklama

S celiakiou na dovolenke

Ako na to? S ľahkosťou. Zoznam vecí, ktorý si väčšina ľudí balí na dovolenku + poistiť sa, či máte zabezpečenú a dostatočne zbalenú bezlepkovú stravu. To je alfou omegou pri cestovaní celiatikov.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (4)
Obrázok blogu

Dovolenka má byť o pohode a oddychu. Predsa si nechceme hladom, bolesťami brucha,hnačkou ..pokaziť dobrú dovolenkovú náladu. Preto nikdy nepodceňujeme prípravu na dovolenku. Ponuka letných dovoleniek pri mori je široká. 
Každý druh dovolenky je nutné pripraviť inak. Veľa záleží, ktorú krajinu si vyberiete aj na aký personál natrafíte.
Ak si zvolíte ísť letecký do cieľa : jednoznačne treba zadať svoju požiadavku pri rezervácii v cestovke! Poradiť sa vo výbere hotelov a zabezpečenia stravy. Moja rada je do batožiny zabaliť, čo najviac vákuovo baleného pečiva, sušienok, slaných dobrôt a pod..váhou čo najľahšie potraviny a čo najviac sa zmestí do batožiny, radšej jedny šaty menej pribaliť ako menej potravín :)) V tých šatách sa nebudete cítiť dobre, ak budete hladní a podráždení :) Treba rátať aj s možnosťou pár hodinového meškania lietadla na letisku. 
Ak si zvolíte cestu autom, autobusom:
je potrebná dobrá inventúra v batožine. Ako Vás môže prekvapiť cestovateľská hnačka tak aj ,,zápcha na cestách,, aby ste zvládli pár hodín v kolóne je dobré mať zbalených pár chlebíkov naviac. V tomto prípade platí pravidlo * radšej viac potravín zobrať zo sebou ako menej* čiže dôležité je predvídanie ako samotné šoférovanie, tak aj s prípravou (desiaty) na cestu.)
Plavba loďou: Väčšinou sa servíruje jednotné menu, bufetový štýl stravovania...preto je nutné včas pri rezervácie zadať požiadavku bezlepkového stravovania. Ešte raz si preverte Vašu požiadavku špeciálnej stravy na palube a na prvej večeri upozornite na to aj Vášho čašníka, určite si Vás zapamätá do konca dovolenky :)
 Niektoré lode majú prísne zakázané prenášať potraviny a nápoje na palubu v batožine. No niekde sú výnimky : je možné prenášať potraviny pre certifikované špeciálne diéty. Preto si to treba naozaj dopredu zistiť.
Ja som sa už dostatočne poučila. Dva krát som letela / dovolenkovala bez nahlásenia bezlepkovej stravy. Jedna z dovoleniek bola viac presedená na WC ako na pláži a druhá mala meškanie lietadla, aby toho nebolo ešte málo aj autobus - transfer z letiska domov, ktorý nás mal čakať na letisku sa pokazil a bola polnoc, na letisku jeden automat a v ňom samozrejme nič bezlepkové...min. 3 hodiny čakania na letisku a potom ešte pár hodín cesty domov.Môj kufor bol vyprázdnený zbalenou bezlepkovou stravou a to už 5. deň dovolenky. Poteší, čerešnička celej dovolenky.Tí, ktorí máte celiakiu, si viete predstaviť ten pocit. Už nikdy viac, túto chybu neurobím ! 

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Nie je dôležité koľko plaviek, sandál, sukní mám zbalené na dovolenku, ale zabezpečenie stravy je ZÁKLAD. Bez toho ani na Vašu (vysnívanú) dovolenku nechoďte. 

Jeden tip na záver : výborná pomoc pri cestovaní bezlepková reštauračná karta, ktorú si môžete stiahnuť na http://www.celiactravel.com/cards/ v rôznych jazykoch, malá informačná kartička pre zlepšenie komunikácie celiatika s obsluhou v reštauráciach.

Prajem Vám krásnu dovolenku

Petronela Bohmova

Petronela Bohmova

Bloger 
  • Počet článkov:  10
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Celiatička,ktorá svojimi radami chce prispieť tým, ktorí sú v tom noví a pre všetkých,ktorí sa rozhodli o zdravší životný štýl (bez lepku).. Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu