reklama

Reforma OSN alebo ďalšia fraška?

Väčšina sa zhoduje, OSN potrebuje reformu. A tá sa už začala. Tento týždeň OSN etablovala nový Human Rights Council, ktorý nahrádza Commission on Human Rights.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (12)

 Medzi novými členmi dohliadajúcimi na ľudské práva už nie je napríklad Sýria. Je to dobrý znak? Ak si pozrieme pár nových členov, zistíme že ani veľmi nie. Medzi novými členmi je napríklad Čína, Kuba, Pakistan, či Saudská Arábia. Chápem určité odlišnosti v oblasti ľudských práv v rôznych častiach sveta. Bez toho, aby som sa miešal do ich vnútorných záležitostí, sa mi zdá čudné že ľudské práva (napríklad aj homosexuálov) má ochraňovať aj Saudská Arábia, kde je stínanie hláv stále bežnou praxou. Už vidím tú ochranu slobodu vierovyznania pod záštitou Pakistanu, kde sa konverzia z Islamu trestá smrťou. O právach žien ani nehovorím. Alebo právo na zhromažďovanie pod ochranou Kuby, či slobodu slova v Číne.

Ako to teda vlastne je? Je mi jasné, že západné štáty nemajú monopol na pravdu, demokraciu, ani ľudské práva. No napriek tomu zloženie členov nového Human Rights Council mi pripomína viac frašku, ako reformu.

Peter Petrov

Peter Petrov

Bloger 
  • Počet článkov:  40
  •  | 
  • Páči sa:  0x

človek milión Zoznam autorových rubrík:  praktickeAj tak sa dá ...SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu