reklama

Keď aj colníci utekajú

Kanada nie je ako USA. Na rozdiel od našich južných sudedov, tu máme zdravotné poistenie pre všetkých, máme malú armádu, početnú vládu, uvažujeme o zlegalizovaní drog, máme radi mier, nemáme radi násilie a zbrane.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (8)

Zbrane by sme najradšej prekovali na pluhy. Zatiaľ sme to ešte neurobili, iba sme zaviedli Gun Registry, teda databázu vlastníkov zbraní. Malo to stáť asi okolo milióna dolárov, tak mám povedala naša liberálna vláda pred pár rokmi. Už sme na to síce minuli viac ako 2 miliardy dolárov a jeho neefektívnosť sa ukázala aj vlani pri štvornásobnej vražde policajtov v Alberte , ale stále je to málo na to, aby sme to zrušili. A utešujeme sa tým, že štatisticky kriminalita klesá.

Znižujeme stavy armády a aj s políciou je to podobné. Tak sa nám stalo, že 100 policajtov má na starosti 89 letísk a 39 policajtov zase 19 prístavov. No na druhej strane, na ministerstve obrany na každého vojaka pripadá minimálne jeden civilný pracovník. A tak sa napríklad stalo, že tento týždeň bezpečnostý výbor senátu skonštatoval, že polícia jednoducho nemá dosť prostriedkov na boj s organizovaným zločinom. A tak Hell's Angels, ruská, talianska či vietnamská mafia sa utešene rozvíjajú. Napríklad minulý mesiac nás tu trochu vzrušila šesťnásobná vražda členov Bandidos , gangu súperiaceho s Hell's Angels o kontrolu nad obchodom s drogami. Hell's Angles sú zjavne v prevahe.

Chceme urobiť náš svet krajší a bezpečnejší, tak sme sa rozhodli, že znížime počet zbraní. Preto sme už dávno zobrali zbrane napríklad aj colníkom. Majú síce v náplni práce aj zadržanie nebezpečných osôb na hraniciach a podobné úlohy, ale veď keď náhodou potrebujú pomoc, môžu zavolať RCMP, teda po našom políciu, aby im pomohla. Tí, ak majú čas a nemajú iné úlohy, sa zvyčajne dostavia skôr ako za hodinu. Aspoň colníkom ostane čas na prívetivé privítanie potenciálnych návštevníkov Kanady. Veď prvý dojem veľmi dôležitý, no nie?Ak sa ale náhodou predsa vyskytne nejaký násilník, colníci majú ešte možnosť. Majú predsa nohy, tak môžu jednoducho zatvoriť tú svoju búdku a utiecť do bezpečia . Teda politicky korektne povedané, opustiť svoje pracovisko z dôvodu možného ohrozenia vlastnej bezpečnosti. A tak, pár krát za rok, sú naše hranice dočasne neprechodné. Neprechodné pre tých, čo nie sú násilníci a radšej počkajú v rade.

PS: Vďaka našej novej pravicovej, menšinovej, vláde to ale chystajú zmeniť a tak sa rozhodli colníkov v blízkej budúcnosti znova ozbrojiť.


Peter Petrov

Peter Petrov

Bloger 
  • Počet článkov:  40
  •  | 
  • Páči sa:  0x

človek milión Zoznam autorových rubrík:  praktickeAj tak sa dá ...SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

754 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Iveta Rall

Iveta Rall

88 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu