reklama

Svet bez náboženstiev, svet bez vojen

Tento názor sa ozýva dosť často. Zvlášť pri správach z Iraku, pri správach o moslimských radikáloch, ale aj pri debate o križiackych výpravách, či správaní kolonizátorov v Južnej Amerike, či inde.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (34)

 Dovolím si povedať hneď na úvod, že podľa mňa je tento názor mylný, bez ohľadu na konrétne náboženstvo. A to z dvoch hlavných dôvodov.

Prvý dôvod je, že veľa "svätých" vojen sa viedlo z úplne iných dôvodov ako sa proklamovalo. Príkladom je aj šírenie viery "ohňom a mečom" kolonizátormi v Latinskej Amerike. Tam išlo v prvom rade o kolonizáciu a podrobenie si cudzích území, až potom o všetko ostatné. Podobne to bolo aj s nájazdami Tátárov, či vojnou s Turkami v stredoveku.

Druhý dôvod je, že absencia náboženstva automaticky neodstráni zlé ľudské vlastnosti - závisť a túžbu po peniazoch a majetku iného (spojitosť s prvým dôvodom je tu zjavná), túžbu po moci, snahu o ovládanie iných, nenávisť voči iným, a tak podobne. Tieto ľudské vlastnosti sú príčinou zla, aj keď niekedy využívajú a zneužívajú náboženstvo ako ospravedlnenie svojich pohnútok.

Uznávam, že dosť ľudských životov zbytočne vyhaslo aj pre pochybnú interpretáciu náboženstva. No predpokladať, že bez náboženstva sa všetci ľudia stanú automaticky dokonalí, je viac ako naivné.

Peter Petrov

Peter Petrov

Bloger 
  • Počet článkov:  40
  •  | 
  • Páči sa:  0x

človek milión Zoznam autorových rubrík:  praktickeAj tak sa dá ...SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu