reklama

Tak koho?

Dlho som váhal, či sa vyjadrím k voľbe prezidenta. Nemyslím si, že tí, ktorí čítajú môj blog, potrebujú nejakú radu, aby sa vedeli rozhodnúť. Považujem ich za dostatočne zorientovaných a dostatočne hrdých na to, aby si nenechali kecať do svojho rozhodnutia. Takže nakoniec to bude len pár poznámok k jednotlivým kandidátom, každý nech si urobí obrázok a rozhodne sa sám.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (50)

Robert Fico
Je zrejmé, že premiér má strach. V roku 2010 zažil čo to znamená prehrať voľby a sklamať sponzorov a akcionárov SMERu. Jeho zameranie na Kisku ukazuje, že ho považuje za skutočnú hrozbu. Najviac sa mi páči, ako niekto, kto nosí na ruke vyššiu hodnotu ako je môj ročný plat, rozpráva o úžere. Očividne nikdy nepotreboval vybaviť kuchyňu, alebo si kúpiť práčku z bežného slovenského príjmu. Inak by vedel, že napr. v roku 1998, na konci vlády Ficovho bývalého koaličného partnera Mečiara mala Slovenská sporiteňa spotrebné úvery za približne 18% p.a. Úžerníci!

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Andrej Kiska
Zaujímavý človek so zaujímavým osudom a príbehom. V politike amatér a pripadá mi, že nie je dostatočne pripravený čeliť útokom, ktoré mohol vzhľadom na svoju minulosť a Ficovu znalosť slovenskej mentality očakávať. Veľmi sa mi nepáčilo, keď mi z mailu Dobrého anjela prišla jedna z jeho prvých výziev na podpis petície za jeho kandidatúru. Neviem, či následne vyradili len mňa z mailing listu, alebo si uvedomili, že "tudy cesta nevede", lebo to bol jediný mail, ktorý som dostal. Chápem, že ako "nepolitik" má v postgorilích časoch veľkú podporu, ale netuším, čo by vlastne v tom pionierskom paláci robil. Jeho "mäkkosť" voči útokom nesvedčí o schopnosti čeliť Ficovi, keby Fico prehral v prezidentských voľbách. Možno je toho schopný a možno nie. Pre mňa priveľká neznáma. Ale v druhom kole proti Ficovi si viem predstaviť voliť ho, aj bez gumových rukavíc.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Milan Kňažko
Na rozdiel od Fica som si November všimol, a tak si Kňažka pamätám z námestia SNP. Dnes si málokto uvedomuje, že liezť na tú tribúnu nebolo tak úplne ízy, najmä v prvých dňoch. Videli sme, čo sa dialo v Rumunsku a dnes pobitkegenerálovať, že vlastne o nič nešlo, je znakom buď hlúposti, alebo nedostatku predstavivosti. Na druhej strane, bol to Kňažko, kto Mečiarovi definitívne pomohol zbaviť sa VPN a naštartovať HZDS. Áno, odišiel prvý, ale je tu dosť takých, čo nemuseli odchádzať. Myslím si, že by sa vedel postaviť premiérovi Ficovi a brániť v rámci svojich prezidentských právomocí najväčším zverstvám, o ktoré sa tu štátostrana pokúša. Určite o ňom neviem všetko, ako tvrdí na bilboardoch, ale je, z dvoch pre mňa najprijateľnejších kandidátov, ten čitateľnejší a predvídateľnejší. V prvom kole možno, v druhom bez váhania voliteľný.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Rado Procházka
Excelentný ústavný právnik. To je na funkciu prezidenta slušný základ, ale nestačí to. Istá hypertrofia ega, ktorá kľudne môže byť aj štylizovaním sa do určitej pozície, mi vadí. Obicyklovávanie pravidiel bilboardmi už rok pred voľbami sa mi tiež nepáči, nepovažujem za argument, že "veď aj iní". Vážim si ho aj za opakované otvorené pomenovanie nezmyslov a bizarností slovenského parlamentarizmu, aj za to, že sa nebojí ani Fica, ani novinárov. Lebo sa nie je čoho báť, naopak. Jeho ústavnoprávny pohľad pôsobí niekedy nezvyčajne a pre neprávnika nelogicky, potreboval by popracovať na argumentácii pre neprávnikov. A uvedomiť si, že právne "čisté" riešenie niekedy nie je to najlepšie. Zrejme by mu prospelo teraz prehrať, a skúsiť to o päť rokov znovu, starší, skúsenejší a "ľudskejší". Napriek tomu je to druhý kandidát, nad ktorým uvažujem pre prvé kolo. Ak by sa dostal do druhého kola proti Ficovi, má určite môj hlas.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Pavol Hrušovský
Istú dobu som si myslel, že je to slušný človek s jasným hodnotovým ukotvením. Najneskôr od rozpadu druhej Dzurindovej vlády a ďalej si myslím, že je to spolujazdec. Nikdy nič podstatné neurobil, nič dôležité nenavrhol, viezol sa na vlne podpory, väčšej, alebo menšej. Jeho registrované partnerstvo s Ficom z neho robí úbohú figúrku. Odovzdať Ficovi napospas slovenskú justíciu za nič, teda, pardón, jednu nič neriešiacu vetičku v ústave, je prejav beznádejnej zaslepenosti túžbou po akejkoľvek moci, aj keby bola mikroskopická. Okresné štruktúry KDH, skutočný mocenský aparát strany, musia chrochtať blahom pri pomyslení na prebendy a fleky po voľbách 2016, keď Figeľ, či ktorýkoľvek voľne zameniteľný predseda KDH vlezie Ficovi do postele. V prvom kole ani náhodou, v druhom len s veľkým sebazaprením. Ale ani to neviem naisto.

Ako to dopadne, to dnes ešte nevieme. Ale môj pocit z týchto volieb je zatiaľ spokojnosť, že si je z čoho vyberať. Bez deformácie Ficom by to bolo ešte oveľa zaujímavejšie, napríklad dilemu Kňažko - Procházka v druhom kole by som si rád vychutnal. Ale to by sme nesmeli byť na Slovensku, kde stačí z vody variť Colu a sľubovať istoty.
Tak som zvedavý, či ich ten birmovaný pionier získa, alebo, ako v roku 2010, tesne prehrá.

Juraj Petrovič

Juraj Petrovič

Bloger 
  • Počet článkov:  232
  •  | 
  • Páči sa:  4x

Človek, občan, otec, manžel. Od roku 2022 píšem pre týždenník .týždeň. Zoznam autorových rubrík:  PolitikaSpoločnosťVedaFimfárumZápisky z ciestKultúraPrírodaSrandičkyPredvolebné článkySúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu