reklama

Dá sa "len-tak" doplatiť strata za tender?

Nechápem akým spôsobom funguje sypanie popolu na hlavu pri nepodarených tendroch.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Nechápem akým spôsobom funguje sypanie popolu na hlavu pri nepodarených tendroch. V článku o demisii mininistra Štefanova sa píše:

Pán Slota "Tiež uviedol, že bola dohoda vrátiť spomínaných 34.000 eur, teda žiadna škoda by nevznikla."
Čítajte viac: http://www.sme.sk/c/5278295/stefanov-demisiu-nepoda-fico-poda-prezidentovi-navrh-na-odvolanie.html#ixzz0hmQZ23Fj
Možno je to nešťastne zvolená formulácia autora článku, možno pán Slota povedal alebo dokonca myslel niečo iné. Čo ma na tejto vete zaráža, je predstava, ako by to mohlo fungovať: je v poriadku, keď sa doplatí rozdiel v cene, lebo škoda nevznikne. Nezáleží potom na tom, kto vyhral tender. Veď škoda by zanikla. Čo na to vravia prípadné konkurenčné firmy v tendri? Ani tým by nevznikla žiadna škoda? A kedy sa má začať diskutovať o doplácaní za škody z tendru? Zrejme sa čaká na to, až bude nepríjemný rozruch okolo. A naviac je to vecou "dohody", tak doplácanie ani nemusí prebehnúť. Veď uvidí sa ešte.

Nový model fungovania tendrov je teda takýto: Víťazom môže byť ktokoľvek, koho podľa svojich vlastných súkromných kritérií-nekritérií vyberieme. Ale my sme zodpovední. Čiže ak si dostatočné množstvo dostatočne podráždených ľudí začne myslieť, že vznikla škoda, tak sa môžeme dohodnúť na nejakom vyrovnaní. A škoda by tom zanikla... ba vlastne pardon - oná škoda by ani nevznikla.

Môj prístup k téme trochu zavádza. Demisia funguje ako sypanie popolu na hlavu - vyvodzuje sa personálna zodpovednosť. Pán Slota sa pýta, či už sa nevysypalo popolu dosť. Zaujímavé je, že tu zrejme môže fungovať akási transformácia zodpovednosti. Napríklad si podozrievavá verejnosť myslí:
"Za túto vec sú zodpovední ľudia X, Y a Z a spôsobili nielen materiálnu škodu v sume A €, ale spochybnili aj platnosť princípov, podľa ktorých určujeme, aké dianie v spoločnosti je spravodlivé a prijateľné"

To sa dá s dostatočným dôvtipom transformovať tak, aby to vypadalo úhľadne. Najúhľadnejší výsledok je taký, keď je vinník jeden a škody sú vyčíslené v nejakej okrúhlej sumičke. A môžeme ešte transformovať spôsob vyvodenia personálnych dôsledkov:
"Pán X si kľakne na polienko do kúta a desaťkrát zaspieva všetky slohy hymny."

Ladislav Piaček

Ladislav Piaček

Bloger 
  • Počet článkov:  15
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu