reklama

300 hrmených aj so zmyslami

Sluch, zrak, hmat, čuch, chuť. Päť základných zmyslov. V pradávnych dobách našim predkom úplne stačili. Stačia i dnes?

Písmo: A- | A+
Diskusia  (7)
Obrázok blogu
(zdroj: www.phys.uni.torun.pl/~duch/Wyklady/kog-m/03-d.htm)

Len čo pračlovek započul zlomenie prahalúzky v pralese, hneď prezrel okolie a ulovil večeru. Pribehla pražena, ohmatala mŕtve prazviera a rozhodla, či ho pripravia v prafriťáku alebo pravekej mikrovlnke, čiže pravlnke. Keď vôňu pripravovaného mäsa zacítili pradeti, zanechali prácu v prapieskovisku a už si všetci spolu pochutnávali na ulovenej prasvini.

Hovorí sa, nič netrvá večne. A veru, i pravek sa skončil. Prišiel novovek a nové problémy. Dnes už veru nevystačíte len s piatimi základnými zmyslami. Stali sa totiž štandardom. A hádam sa len neuspokojíme s nejakým obyčajným štandardom! Chceme nadštandardné zmysly!

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Nech sa páči, povedala moderná novoveká spoločnosť a ponúkla nám hneď niekoľko ďalších zmyslov. A nielen to. Začala ich od nás okamžite aj vyžadovať.

Najprv známa spoločnosť komunistická. Tá od nás vyžadovala zmysel pre prikyvovanie. Kto neprikyvoval, nemusel prežiť.

A teraz - dravá spoločnosť kapitalistická. Tá chce od nás oveľa viac ako tá predchádzajúca. Od sudcov vyžaduje zmysel pre pravdu, od študentov zmysel pre zodpovednosť, od pedagógov zmysel pre spravodlivosť. Od umelcov zmysel pre umenie. A predstavte si tú drzosť, od predavačiek zmysel pre zákazníka. A to zďaleka nie je všetko. Zoznam povinných zmyslov je dlhý. Zatiaľ sa mi len nepodarilo odhaliť, čo sa vyžaduje od politikov...

SkryťVypnúť reklamu
reklama

A čo povestný šiesty zmysel? Majú ho len ženy a špeciálni agenti FBI. S pomocou šiesteho zmyslu agenti odhaľujú zamotané prípady a ženy odhaľujú stopy alkoholu v krvi a cudzieho rúžu na košeli svojho muža.

Nebojte sa, nezabudol som na jeden z kľúčových zmyslov - zmysel pre humor. Ten od nás nevyžaduje spoločnosť, ako konkrétni jednotlivci. 300 hrmených aj s konkrétnymi jednotlivcami! Vylejú na vás kastról zeleninovej polievky a ak sa náhodou nezačnete rehotať ako kone (s kúskami karfiolu na kravate), povedia: "Ty vôbec nemáš zmysel pre humor."

Dnes je celkom normálne, že si novorodenec sám razí cestu von z pôrodného sálu. A milé sestričky aj s pánom doktorom len vyvaľujú okále. Tiež by chceli mať taký výborný orientačný zmysel. Áno, aj to sa stáva. Základné zmysly nám už dávno nestačia.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

300 hrmených aj so zmyslami!

Peter Piatka

Peter Piatka

Bloger 
  • Počet článkov:  32
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Poslucháč Žilinskej univerzity, exšéfredaktor časopisu ŽUŽO, koordinátor projektu Univerzitníky, učiaci sa project manager .-) Zoznam autorových rubrík:  NezaradenáSpoločnosť300 hrmenýchUtrpenie spisovateľaŽivot na internáteFotografieGreat BritainPráca ako zábavaPrózaBlog o blogu

Prémioví blogeri

Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

24 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

75 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu