reklama

Čestné, politické a skautské

Ak by som sa po vlastných principiálnych vyjadreniach správal tak perfídne, ako sa správajú premiér a prezident SR, dúfam, že by ma môj zamestnávateľ vyhodil pre nespoľahlivosť z práce. Ak by som tak okato porušoval svoje chlapské slovo, dúfam, že moji priatelia by sa so mnou pre nečestnosť prestali stretávať.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (1)

Ak by som sa po vlastných principiálnych vyjadreniach správal tak perfídne, ako sa správajú premiér a prezident SR, dúfam, že by ma môj zamestnávateľ vyhodil pre nespoľahlivosť z práce. Ak by som tak okato porušoval svoje chlapské slovo, dúfam, že moji priatelia by sa so mnou pre nečestnosť prestali stretávať. Ak by som tak často menil svoje postoje podľa aktuálnych záujmov, verím, že moji susedia a ľudia z môjho okolia by sa mi pre moju nedôveryhodnosť prestali zdraviť a odsunuli by ma mimo svojho záujmu.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Dúfam, že ľudia sa takto ku mne zachovajú, ak si to zaslúžim.

Človek, ktorému takéto správanie nevadí, napríklad pri jeho volených zástupcoch, pravdepodobne sám verí, že ani jeho vlastné chrapúnstvo, vierolomnosť a oportunizmus nebudú, a ani nemajú byť prečo jeho okolím a spoločnosťou postihnuté tak, ako by si – podľa mňa - zaslúžil.

Nie každé vyjadrenie a správanie je však vystavené rovnakej nutnosti posudzovania jeho súladu s normami spoločenských subsystémov. Keď svojej manželke sľúbim, že cestou domov pôjdem nakúpiť, ak odhliadneme od určitých kontextov o vyživovacej povinnosti podľa zákona o rodine, môže byť môj sľub testovateľný výlučne normami spoločenského správania.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Výroky osôb, ktoré reprezentujú ústavou kreovaný orgán, sú však vystavené oveľa väčšiemu množstvu noriem rôznych spoločenských subsystémov a najmä širokej škále všeobecne záväzných noriem systému právneho poriadku.

Za určitých okolností, napríklad pri skladaní prezidentského sľubu, dokonca právna norma uvádza ad litteram výrok, ktorý je takáto osoba nútená vysloviť, ak mieni dosiahnuť želaný normatívny následok.

Ako nám však ukazuje skúsenosť, za iných okolností je zrejme možné normatívny následok dosiahnuť aj tak, že vyhlásite, že normatívny následok dosiahnuť nemienite. Napríklad ak vyhlásite, že niečo (napr. voľbu) nemienite za podmienky X vykonať, a predsa ju za podmienky X vykonáte, alebo že niečo (napr. menovanie) mienite za podmienky X nevykonať a predsa ho za podmienky X vykonáte.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Myslím si preto, že je najvyšší čas zamerať sa na to naozaj podstatné. Teda nie na to, čo prezident a premiér SR hovoria, ale na to, čo im Ústava SR a ostatné právne predpisy umožňujú konať, a na to, čo na základe Ústavy SR a ostatných právnych predpisov konajú.

Opakujúce sa rozoberanie protirečení vo výrokoch premiéra a prezidenta síce vyzerá na efekt veľmi dobre, priam ako odhalenie protiľudového puču. Jadro problému je však inde, v zle, nejasne a mnohoznačne napísanej Ústave SR a v ďalších predpisov, ktoré takéto správanie občanom Róbertovi F. a Ivanovi G. umožňujú. A je aj v nedostatočne nastavených kontrolných mechanizmoch a v prílišnej personálnej previazanosti Ústavných orgánov.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Nejde vôbec o to, čo tieto osoby hovoria, pretože ich už aj tak nikto neberie vážne. Ide o to, čo robia a ako sa vieme my proti ich zneužívaniu moci brániť. Obávam sa, že opakované rozoberanie ich protirečení (najmä v komentároch na SME) je smutným dôkazom toho, že to nevieme.

Vyzývam týmto Ivana Gašparoviča, aby nevymenoval Jaromíra Čižnára za generálneho prokurátora do skončenia všetkých relevantných konaní na Ústavnom súde a smejem sa zároveň cez slzy nad impotentnosťou svojho výkriku.

Egon Pietruch

Egon Pietruch

Bloger 
  • Počet článkov:  5
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Som svoj štát, alteregon. Myslím si o sebe a na vás. Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu