reklama

Mosty nikam - v krajine Navahov V.

Nie všetky mosty vedú cez rieku. Nie všetky mosty navrhoval architekt a stavali inžinieri. Niektoré stavala príroda, bez plánov a nástrojov, len silou vody a času. Neznamená to, že sú menej trváce a atraktívne. Naopak. Taký Karlov most je oproti nim iba nováčikom. Mosty nikam...alebo mosty z minulosti do budúcnosti.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (9)

Fascinujúci prírodný most alebo skôr oblúk Greosvenor Arch sa nachádza neďaleko národného parku Kodachrome v juhozápadnom Utahu. Dá sa k nemu dostať po sčasti prašnej ceste, ktorá vyzerá ako z konca sveta. Je to vlastne dvojoblúk, vysoký 18 metrov, ktorý má popri hlavnom ešte menšie okienko. vyzerá ako zrúcaniny pravekej katedrály. Skrátka, architektka Gaia zase raz popustila uzdu svojej kreativite. 

Obrázok blogu

Oblúk je nazvaný na počesť Gilberta Hovey Grosvenor, prezidenta National Geographic Society a vydavateľa geniálneho National Geographic Magazine.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Obrázok blogu

Známym miestom, ktoré ukrýva skvosty prírodnej architektúry mostov, je Natural Bridges National Monument. Nájdete v ňom tri prírodné mosty, vytvorené podmývaním pieskovca pri vzniku kaňonu. na počesť originálnych obyvateľov Ameriky - Indiánov - sú mosty nazvané "Kachina," "Owachomo" and "Sipapu." Kachina - toto slovo znamenalo vo viere starých Pueblanov "darcu života".

Obrázok blogu

V roku 1883 zlatokop Cass Hite v snahe nájsť zlato objavil tieto tri fascinujúce útvary. National Geographic Magazine publikoval v roku 1904 fotografie mostov. Následovne v 1908 prezident Theodore Roosevelt, tnámy milovník prírody, založil Natural Bridges National Monument, prvý národný park v Utahu. Na obrázku prvý most nazvaný Sipapu. Sipapu znamená v reči strarých Pueblanov "miesto výstupu". Malo to byť miesto, cez ktoré sa ich predkovia dostali do dnešného svet.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Obrázok blogu

Most Sipapu je najväčší prírodný most, ktorý je dostupný turistom. Je síce podľa veľkosti až druhý v poradí za Rainbow Bridge National Monument v blízkosti priehrady Lake Powel je posvätným miestom miestnych Indiánov a preto je prístup k nemu a prechádznanie pod ním obmedzené.

Nemôžem si pomocť, ale pri pohľade odspodu pripomínali prírodné mosty krky dinosaurov:-)

Obrázok blogu

Až pri rešeršovaní k tomuto článku som zistila, že sme pri návšteve Kachina premeškali jedinečnú príležitosť - vidieť petroglyf na moste Kachina dokazujúci, že ľudia žili spolu s dinosaurami...Škoda, nabudúce si to určite nenechám ujsť:-)

Obrázok blogu

Zvetraním pieskovca vznikajú rôzne zaujímavé útvary, nielen mosty, ale aj jaskyne, otvory, tunely a previsy.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Obrázok blogu

Obrázok blogu

V takýchto previsoch sa zachovali obydlia starých Indiánov spred ca. tisíc rokov. Oblasť dnešného parku bola obývaná už 7000 rokov pred našim letopočom. Okolo roku 700 a.c. sa do oblasti presídlili predkovia moderných "Pueblo ľudí". 

Obrázok blogu

Neskôr sa títo presídlili južnejšie a oblasť obsadili Navahovia a Paiutovia. Podľa starých navajských mýtov ich predkovia žili spolu so starými Pueblanmi.

Obrázok blogu

Tretí z mostov, najdlhší a najtenší. Owachomo znamená "skalné ústa," a patrí k najdlhším prírodným mostom na svete.

Obrázok blogu

Ďalším národným parkom, ktorý ukrýva prírodné mosty, je Capitol Reef National Park. Na obrázku miniatúrne mosty, ktoré názorne dokumentujú spôsob vznikania tých väčších.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Obrázok blogu

Hickmanov most z typického svetlého druhu Navaho pieskovca.

Obrázok blogu

Obrázok blogu

V údolí riečky Freemont, ktorá preteká cez národný park, sa nachádzajú petroglyfy tzv. Freemontskej indiánskej kultúry. Predpokladá sa, že toto územie obývali v období 700 - 1300 nášho letopočtu. Obdivujúc kresky starovekých Indiánov v "prilbách", človek má pocit, že tu kedysi Däniken čerpal inšpirácie pre svoje Spomienky na budúcnosť.

Obrázok blogu

A tu jeden zo súčasných obyvateľov Capitol Reef parku. Keď sme obedovali pri oblúku, začuli sme pištanie. Za chrbtom nám stal "čipmank" a doslova žobral o jedlo. Aj keď sa to nemá, takéhoto malého milého stravníka predsa nemôžete odmietnuť....najmä keď z vďaky ešte tak pekne zapózuje pred objektívom.

Obrázok blogu

 

Týmto končím so spomienkami na západné pobrežie USA, nabudúce sa prenesieme na východ.

PS: ak sa vám obrázky páčili, podporte výzvu na urýchlenie odchodu detí z detských domovov.

Obrázok blogu

 

Fotografie: autorka s manželom
Zdroje: podľa liniek v článku

Olga Pietruchová

Olga Pietruchová

Bloger 
  • Počet článkov:  182
  •  | 
  • Páči sa:  2x

Prémioví blogeri

Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu