reklama

Zlí bruselskí byrokrati, dobrí slovenskí politici?

Nie je nič ľahšie ako založiť svoju politickú kariéru na kritike iných. Najmä na Slovensku má tradícia nadávania na Prahu dlhodobé korene. Ešte ľahšie sa zdá momentálne nadávať na Brusel. Nečudo, že si tento populizmus získal široké uplatnenie aj v predvolebnej kampani do Európskeho parlamentu.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (28)

Nemám problém s tým, keď niekto oprávnene kritizuje mocenské štruktúry. Nakoniec, sama to často robím. S čím mám ale problém je antieurópsky antagonistický populizmus, ktorý šíria v našej krajinke pravicoví populisti. Bruselskí byrokrati sa pomaly stáva nadávkou. Samozrejme, proti tejto hydre vytiahli do boja hlavne slovenskí politici, ktorým inak chýba európska agenda a sú si vedomí toho, že naskočenie na nacionalistickú vlnu pred voľbami zlato prináša.

Skúsme sa teda bližšie pozrieť na tú bruselskú byrokraciu. Celý aparát je z veľkej časti zložený z výborov národných úradníkov z ministerstiev, ktorí do Bruselu dochádzajú a kontrolujú prácu komisie. Úradníci a úradníčky EÚ sú vyberaní na základe jasných a transparentných výberových konaní, z ktorých si slovenská verejná správa len môže brať príklad. Dohľad nad bruselským úradníckym aparátom je oveľa prísnejší ako nad národným, existujú jasné pravidlá a štandardy. Počet euro-úradníkov je okolo 35.000, čo je v porovnaní s celkovým počtom obyvateľstva EÚ (takmer 500 miliónov) bagateľ- 0.007%. Stačí si pripomenúť, že päťmiliónové Slovensko má vo verejnej správe zamestnaných cca. 7% obyvateľstva. V pomernom vyjadrení je na Slovensku tisíc krát vyšší počet úradníkov na počet obyvateľstva. Kde je teda väčšia byrokracia?

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Ďalším obľúbeným argumentom populistických euro-kritikov je údajné prílišné regulovanie, ktoré obmedzuje voľný trh. Naozaj? Stačí sa pozrieť na kroky posledného mesiaca: napr. komisia vyzýva k obmedzeniu byrokracie pre malé firmy, Európska komisia kritizuje mýtny tender, Brusel vyšetruje, ako Slotovi ľudia tendrujú atď. Áno, Európska komisia reguluje. Reguluje hlavne férové pravidlá hospodárskej súťaže. Môžeme sa čudovať, že to mnohým slovenským politikom vadí? Veď pre nich je často voľný trh a slobodná súťaž spojená s najlepšou ponukou provízií do vlastného resp. straníckeho vrecka. Ak niekomu takéto spôsoby regulácie „európskych byrokratov" prekážajú, musím sa opýtať, o čo mu ide - o voľnú férovú súťaž alebo o vlastné záujmy? Nie sú transparentné výberové procesy, na ktoré tlačí EÚ, prospešnejšie pre voľnú súťaž ako nástenkové tendre, korupcia a klientelizmus, ktoré sú v našej krajinke bežné? Osobne uprednostňujem jasné pravidlá a transparentnosť a som rada, že Slovensko nebude nikdy natoľko silné, aby svoje nekalé praktiky dokázalo presadiť v Bruseli.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Tak by sa dalo pokračovať s mnohými predsudkami a mýtami, ktoré v rámci sebaprezentácie šíria niektorí populisti. Samotná EÚ zareagovala zverejnením a vyvrátením najčastejších mýtov na svojej stránke. 

Svet stojí pred riešením vážnych globálnych otázok - a súčasná finančná kríza je zrejme z tých menej závažných. V strednodobom výhľade nám hrozí vážny kríza zdrojov (o ruskom plyne sa hovorí už teraz) a v dlhodobom aj globálna klimatická kríza. Ak si niekto myslí, že takéto vážne problémy sa dajú riešiť robením silných ramien v Bratislave a kydaním na EÚ, nielen že sa mýli, ale zahráva sa s osudom našej krajiny a jej budúcich generácií. A to so zodpovedným riešením nemá nič spoločné.

Olga Pietruchová

Olga Pietruchová

Bloger 
  • Počet článkov:  182
  •  | 
  • Páči sa:  2x

Prémioví blogeri

Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu