reklama

Sexuálna výchova nie je výchova k sexu

Na úvod sklamem mnohých tých sexuálne zdržanlivých (a o to viac sexualitou posadnutých) hladných ..., ktorým sa len o kukurici sníva. Sexuálna výchova totiž nie je výchova ku sexu. Na modernej sexuálnej výchove sa nepreberajú sexuálne techniky či polohy podľa Kamasutry, ani sa deti neučia, ako najlepšie orálne uspokojiť partnera či partnerku. Smola.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (683)

Čo je teda cieľom modernej sexuálnej výchovy, ako ju presadzuje Spoločnosť pre plánované rodičovstvo? V prvom rade je cieľom podať deťom neskreslené a vo veku primeranej forme prezentované informácie o veciach, súvisiacich s ľudskou reprodukciou a sexualitou, budovaním intímnych vzťahov a právami s nimi súvisiacimi. Práve tie ovplyvňujú kvalitu nášho život ako máločo iné, či už si to priznať chceme alebo nie.

Náš prieskum na školách, ktorý sme robili pred spracovaním metodickej príručky, ukázal na nedostatky žiakov vo viacerých oblastiach, najmä vo vedomostiach o rizikovom sexuálnom správaní, ochrane pred sexuálne prenosnými chorobami, sexuálnym násilím a zneužívaním. Informácie sa na tému sexuality k deťom dostávajú živelne, zdroje sú najmä priatelia, internet, časopisy a televízie. Ohrozenejší sú v tejto otázke veriace dievčatá a chlapci, resp. tí, ktorí v škole navštevujú náboženskú výchovu. U opýtaných sa vyskytovali aj nesprávne vedomosti o homosexualite a netolerantné postoje voči homosexuálom.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

V tomto prieskume žiaci a žiačky prejavili aj silnú potrebu uplatniť si právo na informácie v oblasti sexuality, a to bez ohľadu na to, či navštevovali etickú výchovu alebo náboženstvo. Toto ich právo by podľa ich názoru nemali ovplyvňovať rodičia ani škola.

Osnovy a štandardy

Áno, na Slovensku existujú platné osnovy. Osnovy sami o sebe ale neposkytujú učiteľkám podrobnejšie informácie o tom, ako a čo vyučovať. Na to sa bežne vydávajú metodiky, ako sú tie naše. Osnovy neobsahujú jasnejšie formulácie o tom, čo by mali žiaci a žiačky po absolvovaní predmetu Výchova k manželstvu a rodičovstvu vlastne vedieť. To by malo byť obsahom minima sexuálnej výchovy, o ktorom dlhodobo hovoríme.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Je zrejmé, že obsah, forma a spôsob vyučovania sexuálnej výchovy budú iné na náboženstve ako na etike. V oboch prípadoch by sa však mali držať platných osnov a hlavne neklamať a neškodiť. Či už je podané na etike alebo náboženskej výchove, informácie by mali byť pravdivé a objektívne. Hlúposti o tom, že vírus HIV prejde cez steny prezervatívu neodradia mladých ľudí od sexu, iba od používania kondómu, čo je v čase HIV/AIDS nezodpovedné rizikové správanie. (Mimochodom, informácie o tom, ako sa na istej katolíckej univerzite praktizuje análny sex, aby dievčatá zostali pannami, tiež nesvedčia o efektívnosti výuky k pohlavnej zdržanlivosti až do manželstva.)

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Témy sexuálnej výchovy sme si v SPR nevycucali z prsta; sú to bežné štandardy vyučované vo vyspelej Európe a svete. Patria k nim nielen tie tradičné ako láska a budovanie vzťahov, intimita, poznanie svojho tela a pozitívny prístup k nemu, metódy plánovania rodičovstva a ochrany pred sexuálne prenosnými chorobami vrátane HIV, ale i témy ako homosexualita a budovanie tolerantného postoja k ľuďom s inou sexuálnou orientáciou; rozpoznanie sexuálneho obťažovania a násilia a ochrana pred ním; spozanie svojich práv a rešpektovanie práv iných a v neposlednom rade rovnoprávnosť mužov a žien. Submisivita a podradné postavenie žien neprinášajú totiž pozitívne výsledky nielen v spoločnosti, ale ani v intímnych vzťahoch. A to ani vtedy, keď ich zaobalíme to vzletných rečí o sebadarovaní sa... Vlastná dôstojnosť a sebavedomie sú najdôležitejšími predpokladmi na to, že ľudia nebudú zneužití ani nebudú zneužívať iných.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Nie sme svätci... a ani oni

Moderná sexuálna výchova vyžaduje holistický prístup k sexualite ako prirodzenej súčasti človeka. Či už je to pre niekoho forma obdarovania partnera alebo uspokojenie vlastných prirodzených potrieb, nechajme na rozhodnutí každého a každej z nás.

Moralizácia ani príkazy a zákazy vo veciach sexuality nikdy nefungovali a fungovať nebudú. Ani len v stredoveku a ani len u svätých. Len si spomeňme na známy výrok Svätého Augustína: "da mihi castitatem et continentiam, sed noli modo" (obdaruj ma cudnosťou a zdržanlivosťou, ale ešte nie teraz).

A čo potom my, smrteľníci a nesvätí?

Je samozrejme naivné očakávať, že zákazy budú rešpektované v čase po sexuálnej revolúcii a informačných technológií, kde "sex sells" a stránky s takýmto kontextom sa tešia vysokej obľube už medzi deťmi.

A že zákazy a moralizácia nefungujú, o tom najlepšie rozprávajú nespočetné prípady sexuálneho zneužívania mladistvých v radoch samotnej katolíckej cirkvi. Myslím, že práve pri nich sa najvýraznejšie ukázalo pokrytectvo tých, ktorí majú plné ústa mravnosti a zdržanlivosti. Práve kvôli nim stratila cirkev v civilizovaných krajinách morálne právo vyjadrovať sa k sexualite z pozície akejsi samozvanej morálnej autority.

Nuž, nie je to jediná oblasť, v ktorej máme na Slovensku čo dobiehať...

PS: špeciálny bonus na záver (doplnené 3.3.)

Olga Pietruchová

Olga Pietruchová

Bloger 
  • Počet článkov:  182
  •  | 
  • Páči sa:  2x

Prémioví blogeri

Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu