reklama

Česko je geocachingová veľmoc, Slováci chodia po horách

Dáme trochu informácii o tom, koľko ľudí hrá Geocaching. Čísla budú z dvoch krajín, keďže žijem rozkročený nad riekou Moravou.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (23)

V Česku je k dnešnému dňu živých a aktívnych 37279 keší. Asi 2000 je dočasne vyplnutých. Vypnutá keška zmanemá, že je na nej nejaký problém a dočasne nie je určená na hľadanie. Väčšinou je to preto, že niekto hlúpy alebo neznalý zlikvidoval či narušil schránku s pokladom. Ale príčin môže byť aj ďalších milión päť.

Na Slovensku je všakovak poschovávaných 9588 živých aktívnych a k tomu 451 kúsok vypnutých.

A koľko nás je, čo ich hladáme? Nuž, to sa určuje len skusmo a odhadom. Sú na to rôzne nástroje, ktoré dokážu vydolovať z informácii na o keškách kto kedy a koľko ich ulovil. Odhad, kto odkieľ pochádza sa dá urobiť jednak z toho, kde prevažne loví a tiež podľa zadaných domácich súradníc v osobnom profile. To prvé je odhad, ktorý napríklad mňa zaradil medzi českých kešerov. To druhé nie je úplné, keďže nie každý má domáce súradnice korektne vyplnené. Takže tie nasledujúce čísla by som bral len rádovo.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Stránka bohatá na štatistiky Project Geocaching hovorí, že v Čechách bolo za posledný týždeň aktívnych 13 650 kešerov. To znamená, že ulovili aspoň jednu kešku. Od začiatku roku bolo takto aktívnych cca 56 647. To sú čísla tých, ktorých táto stránka považuje za Čechov. Aj ja som tam ;-) Keďže máme už cca pol roka za sebou, dá sa povedať, že to približne zodpovedá počtu aktívnych hráčov z Česka.

Celkovo na území Česka lovilo za posledný týždeň 13688, teda aj nejaký zahraniční a od počiatku roku to bolo 63135 ľudí.

Na Slovensku za posledný týždeň lovilo 1523 kešerov a "Slovákov" je z nich 1359. Za rok 9397 a "Slovákov" 1359. Ako hovorím, treba to brať rádovo.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

O sile keškovania v tej-ktorej krajine podľa mňa najlepšie vypovedá graf počtu logov na keškách v danej krajine. Väčšinou lovia domáci. A ak čím viac keší, tým viac logov, čím viac kešerov, tým viac logov.

Mimochodom, Česko je 3-4 naj-geocachingová krajina na svete. Prvé sú samozrejme USA, kolíska geocachingu, nasleduje Nemecko a potom trojica Česko, Kanada, Veľká Británia. Odhadnúť sa to dá asi najlepšie z prehľadu udelených "drahokamových" odznáčkov. Kešeri vedia, laikom a neznalým vysvetlím niekedy nabudúce.

Okrem takýchto hromadných štatistík sú samozrejme aj individuálne rebríčky. Tie tiež majú problém s jednoznačnou identifikáciou odkiaľ kto pochádza. Čo je logické a vychádza z podstaty geocachingu. Celá, skutočne celá zem je našim ihriskom. Len pre orientáciu, podľa stránky cacherstats.com medzi slovenskými kešermi som v druhej stovke, medzi českými niekde okolo výborného 2200 miesta.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

A čo z týchto štatistík vyplýva? Ja vám ani neviem, ja sa geocachingom bavím. Či už v teréne turistikou, fotením, spoznávaním sveta, alebo pri počítači lúštením rébusov alebo klikaním po štatistikách. To všetko je geocaching.

Martin Pilnik

Martin Pilnik

Bloger 
  • Počet článkov:  402
  •  | 
  • Páči sa:  666x

Člen SaS. Som muž, lekárnik a jedno M zo 4M. Blogér číslo 9 na blog.sme.sk od roku 2004. Zoznam autorových rubrík:  Farmácia/lekárenstvoŠkola praktického životaGeocachingPDAPočítačeInternetNenapísal by som to lepšie...

Prémioví blogeri

Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu