reklama

Nedostatky slovenského internetu

Len kritické myslenie môže pomôcť veci zlepšiť. Prinášam osobný (subjektívny) názor na veci, ktoré mi na slovenskom internete chýbajú či vadia.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (17)

Nasledujúce riadky sú inšpirované diskusiou k článku šarvanca Jara Prečo sa na Slovensku neodkazuje? | Profiblog. Pár vecí som mu napísal ako komentár a keďže nemám chuť na to pozabudnúť, v rozšírenej a konsolidovanej forme to prinášam aj mojim verným čitateľom.

Verím na tri motory pohonu špirály používania internetu: obsah,užívatelia, poskytovatelia pripojenia. Prírastok každej z nich pridá špirále narýchlosti a na polomere. Nedostatok obsahu

Obsah nie je! Pokiaľ trvá stav, kedy čokoľvek zmienim vo svojomblogu a o dva týždne pri prechádzaní svojich štatistík zistím, že somna 1-5 mieste na prvej stránke googlu pre site:Sk, tak je málo obsahu. Bloger je amatér a nesmie byť lepší ako profíci inkasujúci za vytváranie textov peniaze.

Nedostatok užívateľov

Neprístupnosť pripojenia z domácností brzdí rozvoj hospodárstva a znižuje produktivitu práce v absolútne neIT odvetviach (hodiny pracovného času sú na sieti venované súkromným aktivitám). Keď sa pozriem do štatistík e-shopu, ktorý som priviedol na svet, špička návštevnosti je v čase, keď by mali kancelárske krysy makať na plné obrátky.
Nedostatok večerného rýchleho pripojenia nedovolí rozvinúť moderné služby internetu, ako sú video na vyžiadanie, rôzne agregátory správ, VoIP telefonovanie, nákup v e-shopoch, rodinné stránky, aktívne čítanie internetového obsahu (aj s kometovaním), e-vláda...

Neexistuje slovenský fulltext

Chýba nám poriadny SK-fulltextový vyhľadávač. Ak má naslovenských stránkach Google podiel vyše 50%, je to mrhanie slovenskýchvyhľadávačov potenciálom reklamného trhu. K tomu nie je čo dodať. Ak by slovenčina patrila do rodiny anglosaských jazykov, tak nám Google v pohode stačí. Keďže ale skloňujeme a časujeme o sto sedem, potrebujeme technológie prispôsobené jazyku. Jyxo (poskytovateľ indexu pre slovenské vyhľadávače) disponuje potrebnými technológiami. Takže je to len otázka zanedbaného marketingu. O vyhľadávacích službách s pridanou hodnotou, ako je napr. lokálne vyhľadávanie ani nehovorím.

Skrytý obsah

Až 70% stránok, ktoré som navštívil od 1.1.2006 s koncovkou SK (firemné, profistránky), malo hrubé nedostatky v oblasti SEO. Dodržanie základných pravidiel SEO pomáha užívateľom dostať sa pomocou vyhľadávačov k relevantnému obsahu. Pokiaľ stránky nie súpriateľské k vyhladávačom, majú neexistujúci obsah. Flashový obsah je fasa vec, ale žiaden z robotov ho nezaindexuje a vašu nádhernú prezentáciu nikto nenájde.

Nedocenenie možností profi sektorom

Len dva príklady z mojej oblasti: V oblasti busines-to-bussines vsegmente lekárenstva sme o 6 rokov za Českou republikou a 7 rokov zatechnologicky vyspelými krajinami.
Prostredníctvom webového formulára či na webe zverejneného emailu somkontaktoval cca 10 firiem z rôznych oblastí. Ďalšia komunikácia sarozvinula s jedinou z nich.
A tretí všeobecný: Najväčší hráči vo svojich oblastiach sú slovenské pobočky českých firiem.

Propagácia praktických prínosov mimo sieť

Ak sa neustále budú opakovať geniálne nedotiahnuté projekty, ako napríklad kataster na sieti (nepoužiteľný na právne úkony), či portál občan.sk (staré a neúplné informácie), elektornický podpis (legenda o ktorej všetci hovoria, ale nikto ju nevidel), bude naša komunita používateľov internetu stále považovaná za čudákov. Ak napíšem, že na sieti strávim 2-3 hodiny denne, dostanem otázku, či nie som na internete náhodou závislý. Možno preto, že si nikto nedokáže ani len predstaviť, čo zmysluplného, či zábavného by sa asi tak dalo na sieti tak dlho robiť.

Martin Pilnik

Martin Pilnik

Bloger 
  • Počet článkov:  403
  •  | 
  • Páči sa:  681x

Člen SaS. Som muž, lekárnik a jedno M zo 4M. Blogér číslo 9 na blog.sme.sk od roku 2004. Zoznam autorových rubrík:  Farmácia/lekárenstvoŠkola praktického životaGeocachingPDAPočítačeInternetNenapísal by som to lepšie...

Prémioví blogeri

Monika Nagyova

Monika Nagyova

296 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Iveta Rall

Iveta Rall

88 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

75 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu