reklama

Zabudnite na kamenné banky

Budúcnosť patrí iba elektronickým bankám a bezhotovostným transakciám. U nás zatiaľ fungujú iba dve elektronické banky. Švédsko bude pravdepodobne prvou krajinou na svete, ktorá zruší hotovosť. Na Slovensku je to zatiaľ tabu a kamenných bánk sa držíme zubami-nechtami...

Písmo: A- | A+

Výhodou elektronických bánk sú najmä poplatky, tie zväčša sú minimálne alebo žiadne. Neplatíte za vedenie účtov, za prevody do miestnych ani zahraničných bánk, za výber v bankomate či pri nakupovaní platobnou kartou*. Týmže banka funguje výhradne elektronickou formou - online cez internet (internet banking), má minimálne náklady, nepotrebuje budovy a nepracuje s hotovosťou.

V dnešnom svete kybernetiky je úplne jasné, že v budúcnosti bude používaný výhradne kreditový systém, bez hotovosti.

Internet má dnes viac ako 55% Slovákov. Ak ho nemá doma, má ho minimálne v mobile. Na Slovensku je aktívnych viac ako 5,4 miliónov SIM kariet.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Slováci sú konzervatívni, ale radi sa nechajú zneužívať a vykorisťovať. Asi národná úchylka...

Mnohí sa týchto bánk boja, a to len preto, že majú minimálny počet centier a využívajú na hotovosť iba bankomaty iných bánk. Sú to banky ako ktorékoľvek iné. V zahraničí tieto banky fungujú bežne.

Stále chcete platiť svojej banke iba za vedenie účtu? Myslíte si, že podmienky, kedy vám vaša banka dá niečo zadarmo sú správne? Prečo by mi mala klásť banka podmienky, aby som mal „zadarmo" vedenie účtu alebo prevody do iných bánk?

Banky zarábajú na vašich vkladoch, nie na poplatkoch. Banky sú ziskové vďaka kapitálu od klientov a z pôžičiek, s ktorými potom oni pracujú ďalej - rôzne investície a zisky z úverov. Napriek tomu, že sme tu mali údajne krízu, slovenský bankový sektor vykázal vždy zisk. Iba minulý rok to bolo cez 800 mil. EUR.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Ako to býva u nás zvykom, kvalitné služby sa rozvíjajú veľmi pomaly a za inými krajinami zostávame. Najhoršie na tom je, týmže v EÚ naplatí na všetkých rovnaký meter, tak mnohé firmy podnikajú v únii s rozdielnymi podmienkami, službami aj cenami. Napríklad rovnaký mobilný operátor neponúka rovnaké služby na Slovensku ako vo svojej domovskej krajine a pod.

Sami si porovnajte služby a ceny týchto bánk s kamennými a zistíte, čo je skutočne výhodnejšie...

* - niektoré služby môžu byť spoplatnené, ak presiahnu určitý počet

Branislav Pírek

Branislav Pírek

Bloger 
  • Počet článkov:  27
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Staromešťan, patriot a liberálny konzervatívec apolitického smeru... IT špecialista, venujem sa grafike, dizajnu, počítačom, tvorbe SFX a inej kreatívnej tvorbe v IT, stolnému tenisu, kritike a iným. Mám rád umenie a dobré veci...Obľúbený výrok: "Damnant, quae non intelligunt".Web:www.piri.sk Kontakt:blog.piriosgmail.comNávštevnosť blogu: Zoznam autorových rubrík:  PolitikaBratislavaPočítačeKultúra a spoločnosťDabingIné

Prémioví blogeri

Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu