reklama

Prosím? Aké Maďarsko? O čo prišlo?

Trianonská mierová zmluva z roku 1920 je stále aktuálna aj dnes, hlavne pre Maďarsko, ktoré sa správa ako neposedné deväťdesiat ročné adoptované dieťa Európy.

Písmo: A- | A+

Je zarážajúce, ako informujú naše médiá o tejto udalosti. Ako môže niekto verejne v médiu povedať, že Maďarsko prišlo o vyše 70% svojho územia?! Toto je žurnalistika a spravodajstvo? V spravodajstve nie je miesto pre domnienky! Inak ide iba o bezvýznamný bulvár...

O aké územie prišlo Maďarsko, keď do roku 1920 žiadne Maďarsko neexistovalo?! Mnohí (vrátane Maďarov) nevedia pochopiť, že až Trianonskou zmluvou dosiahli Maďari skutočný, samostatný, národnostný a jednotný maďarský štát. Rakúsko-Uhorsko nebolo rakúsko-maďarským štátom! Maďari za obdobia Uhorska tvorili menšinu v tzv. vlastnom štáte. Tento pomer sa zmenil až maďarizáciou (aj dnes sú skupiny, ktoré maďarizáciu popierajú - je to rovnaké, ako keby niekto popieral holokaust!). V niektorých jazykoch je problém vysvetliť pojem Uhorsko a Maďarsko, nakoľko sú v nich tieto slová identické. Pre nás to však problém nie je a historicky už vôbec nie.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Prečo aj nové generácie Maďarov pociťujú krivdu?

Sú tak k tomu vedení a učia sa len to, čo im vyhovuje. Ak si niekto prečíta historické maďarské kroniky, dočíta sa aj také veci, ako napríklad to, že sa Starí Maďari považovali za vyvolený národ Boží (rovnali sa Izraelitom) a Karpatská kotlina bola ich zasľúbenou zemou. Problém je, že aj dnešní Maďari žijú v sebaklame, ktorý pretrváva deväťdesiat rokov. O týchto témach bolo napísaných množstvo prác, napriek tomu, stále aj v súčasnosti niekto je schopný prezentovať bludy a nepodložené hypotézy.

O krivde by mohol hovoriť každý národ v Európe!

Prečo je takéto správanie Maďarov v Európe v súčasnosti a ešte aj v spoločnej únii?

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Maďari patria medzi posledné „migrujúce" národy do Európy (ak nepočítame vpády Tatárov či Turkov), ktoré boli vytlačené zo svojej domoviny pri pohoriach Uralu a začali postupne migrovať do Európy cez Karpatskú kotlinu až do celej Európy. Išlo vojnové vpády do Európy (až neskôr sa usadili natrvalo). Hovoriť však o Maďaroch nie je presné, nakoľko dnešní Maďari nemajú spoločné ani 2% pôvodu z migrujúcich staromaďarských kmeňov a časom sa definitívne začlenili medzi okolité národy, najviac so Slovanmi, nakoľko sa usadili na ich území. Maďari svojím usadením v Karpatskej kotline vytvorili klin medzi Slovanmi, pretože rozdelili susedné slovanské kmene, ktoré dovtedy boli susedmi - z tohto vzniklo aj pri Trianonskej zmluve návrh na juhoslovanský koridor, ktorý by spojil južných Slovanov so západnými.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Z tohto dôvodu ich môžeme považovať za prisťahovalcov, nie za pôvodný európsky národ. Aj napriek faktu, že majú gény zdedené od Slovanov (pôvodné staromaďarské kmene zanikli).

Ani toto nie je však dôvod, aby vyvolávali v Európe medzi Slovanmi konflikty a agresiu. Pretože každá akcia vyvolá reakciu.

Veľmi poučné je, prečítať si zápis z prednesu V. Clementisa na Parížskej mierovej konferencii v roku 1946 - Výbor pre Maďarsko (intepretovaná aj vo filmovej snímke - Smrť ministra, 2009, réžia M. Košický).


Úryvok z prednesu V. Clementisa (Smrť ministra, 2009, r: M. Košický):

„Menšinové problémy v Strednej Európe boli od 19. storočia jednou z príčin sporov a konfliktov v tejto oblasti Európy. V tomto období Slováci pod tlakom národnostného a sociálneho náporu Maďarov boli jednak nútení hromadne sa vysťahovať alebo aspoň čiastočne podľahnúť nútenej maďarizácii a asimilácii. Po prvej svetovej vojne sa obraz národnostných menšín v Strednej Európe zmenil. Maďarská menšina mala v Česko-Slovensku nielen všetky občianske práva, ale nad to ešte národnostné nadprávo. A keďže kultúrna a sociálna úroveň Česko-Slovenska prevyšovala úroveň v Maďarsku, maďarská menšina mala viac práv i lepšiu sociálnu situáciu, než akú mali Maďari v samotnom Maďarsku. Naproti tomu slovenská menšina v Maďarsku nemala ani tie najprimitívnejšie menšinové práva a už samotná príslušnosť k slovenskej národnosti znamenala u nich diskrimináciu. Maďari v Česko-Slovensku mali v pomere k Maďarom v Maďarsku viacej škôl v pomere k ich počtu. Slováci v Maďarsku nemali ani len jediné školy. Počet maďarských poslancov v česko-slovenskom parlamente zodpovedal presne počtu maďarského obyvateľstva u nás, naproti tomu Slováci v Maďarsku nemali ani len jediného poslanca. Napriek tomu keby ste sa pozreli do archívov Ženevskej spoločnosti národov, videli by ste, že najviac sťažností v menšinových otázkach bolo znesených proti Česko-Slovensku zo strany maďarskej menšiny, ale ani jedna sťažnosť zo strany Česko-Slovenska, respektíve slovenskej menšiny v Maďarsku.
Musíte pochopiť akou ranou bolo pre Česko-Slovensko potom všetkom, keď maďarská menšina prostredníctvom svojich parlamentných predstaviteľov v časoch najkritickejších pre Česko-Slovensko sa verejne spojila s Henleinom a s K. H. Frankom, zlopovestnými to vodcami nemeckej menšiny v Česko-Slovensku, a keď po Mníchove a Viedenskej arbitráži, vrhla sa táto menšina na Slovákov a Čechov obývajúcich územie, ktoré bolo okupované Maďarskom."

SkryťVypnúť reklamu
reklama


Problémom Maďarov je, že si stále neuvedomujú, že prehrali obidve svetové vojny a stále sa domáhajú nejakej mylnej revízie. Vždy budú dve strany - víťazi a porazení. Maďari svoje myslenie a politiku nezmenili v roku 1920, ani v 1946 a ani dnes!


Stále je to ten istý kruh. Už to konečne niekedy skončí?

Myslím, žeby už mali prísť tí zelení z vesmíru, nech to tu už konečne vyčistia...

Branislav Pírek

Branislav Pírek

Bloger 
  • Počet článkov:  27
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Staromešťan, patriot a liberálny konzervatívec apolitického smeru... IT špecialista, venujem sa grafike, dizajnu, počítačom, tvorbe SFX a inej kreatívnej tvorbe v IT, stolnému tenisu, kritike a iným. Mám rád umenie a dobré veci...Obľúbený výrok: "Damnant, quae non intelligunt".Web:www.piri.sk Kontakt:blog.piriosgmail.comNávštevnosť blogu: Zoznam autorových rubrík:  PolitikaBratislavaPočítačeKultúra a spoločnosťDabingIné

Prémioví blogeri

Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu