reklama

Čierne stavby: Úradná neschopnosť

Večný problém neschopných. Všetko sa dá vyriešiť ak niekto vôbec má ochotu, zodpovednosť a dôslednosť to vykonať. Čierne stavby nám vyrastajú a beztrestne stoja.

Písmo: A- | A+

Stavebný úrad sa ako "perpetuum mobile" vyhovára na legislatívu a rovnako aj mesto. Pritom viac ako magistrát v Bratislave nie je. Čo bude schválené na území mesta, platí na mesto - rovnako ako keď vydajú rozhodnutie jednotlivé mestské časti (platí však len na ich území). Znamená to, že ak by mesto rozhodlo o sankciách voči arogantným investorom či stavbárom, potom by si tí to ľudia už neškrtli. Áno je to vec aj právnej legislatívy štátu, aby tieto činy boli klasifikované napr. ako prečin proti verejnému záujmu. Samosprávy by si mali uvedomiť, že majú konať tak, aby s tým boli v prvom rade spokojní občania. Úrady majú slúžiť ľuďom a nie naopak! My ich platíme, nie oni nás!

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

U nás sa ako zvyčajne robia zákony tak, aby sa potom stokrát upravovali. Keby bolo po mojom za čiernu stavbu alebo akékoľvek nedovolené výstavbové práce bola by rovnako postihnutá aj firma, ktorá by túto činnosť vykonala, aj keď ich niekto objednal. Je to ako pri spáchaní vraždy - vinný je rovnako vykonávateľ ako objednávateľ. Firma, ktorá by toto vykonala, by automaticky dostala zákaz vykonávať akúkoľvek činnosť na území mesta (prípadne úplne zrušenie podnikania v SR).

Všetci to dobre poznajú, robotníci za nič nemôžu, však oni len poslúchajú a robia to, čo im prikážu. Keby firmy boli skutočne na úrovni, nikdy by takéto problémy nemohli vzniknúť, a preto by to malo byť aj v zákone, aby si žiaden stavebník nemohol trúfnuť nič postaviť, ak to nemá povolené. Fakt je, ako vôbec niekto môže vykonať stavebnú prácu na objednávku a nemá to potvrdené, že majú na to povolenie a zobrať si to potom na svedomie...

Taktiež je nepochopiteľné a iracionálne dodatočné legalizovanie stavby. Ja si nemôžem ísť kúpiť zbraň bez zbrojného pasu.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Všetko je vec zodpovednosti a prístupu. Problém je samozrejme aj v kontrole. Ako môže štátny orgán dohliadať na poriadok, keď nemá na to patričných ľudí a výbavu?

Bratislava má večne s niečim problém. Prečo si nevezmú poslanci príklad z iných miest, kde to naozaj funguje? Prečo napr. je povolené v Starom Meste stavať výškové budovy a hlavne moderné, ktoré nespadajú do jeho okolia?

Keď tu bol socializmus, nadávali sme na socialistické stavby, ktoré mnohé zlikvidovali pôvodné zástavby a tak pod. Teraz sú tieto stavby praktické a "prekvapivo" kvalitné. Kedysi sa tak stavby nestavali ako dnes. Dnešné nie sú ani určené na veľkú životnosť. Je ale iné, že tie predošlé boli a sú funkcionalistické. Tie dnešné nie sú ani to. Aj keď sa kedysi flákala presnosť, že napr. každá zárubňa bola iná atď., napriek tomu bola stavba pevná a kvalitná (nemyslím tým rýchlo stavby ako panelové domy).

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Moderná architektúra - bez ducha a štýlu, samé sklo, plast a betón.

U nás je to asi tak, všetci sa tvária ako v kocúrkove, ale kedy to už konečne skončí?

Branislav Pírek

Branislav Pírek

Bloger 
  • Počet článkov:  27
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Staromešťan, patriot a liberálny konzervatívec apolitického smeru... IT špecialista, venujem sa grafike, dizajnu, počítačom, tvorbe SFX a inej kreatívnej tvorbe v IT, stolnému tenisu, kritike a iným. Mám rád umenie a dobré veci...Obľúbený výrok: "Damnant, quae non intelligunt".Web:www.piri.sk Kontakt:blog.piriosgmail.comNávštevnosť blogu: Zoznam autorových rubrík:  PolitikaBratislavaPočítačeKultúra a spoločnosťDabingIné

Prémioví blogeri

Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

754 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

75 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu