reklama

Chladenie počítača a hranie 3D hier

Nejeden užívateľ si už vytrpel svoje pri prehrievaní počítača, nežiaducich zvukov a nadmerného hluku z ventilátorov či následného zníženia plynulosti pri hraní počítačových hier.

Písmo: A- | A+

Na súčasnom trhu IT existuje iba jediné a najefektívnejšie chladenie, a to vodné.

Pri vodnom chladení môžete mať akékoľvek teplotné zaťaženie a vodné chladenie je trvácnejšie ako aktívne chladiče a má takmer nulovú hranicu hluku.

Motto: Efektívne a hlavne potichu!


Skôr ide o kvapalné chladenie, lebo systémom neprúdi voda, ale substancia etándiolu (etylénglykol - táto látka sa používa aj v automobiloch). Nevýhodou tejto látky je, že je jedovatá, horľavá a vodivá.

Do tohto treba však investovať, nie je to lacné, ale náklady sa vám vrátia k vašej spokojnosti.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Na slovenskom trhu nie je taký rapídny výber príslušenstva ako u susedov v Českej republike. Hanbou je, že Bratislava ako hlavné mesto Slovenska sa nevyrovná ponuke IT oproti takej Ostrave.


Zakúpiť si môžete aj kompletné sety. Vlastne nie sú až tak kompletné. Na efektívne chladenie musíte chladiť naozaj všetko - procesor, čipset základnej dosky, pamäťové moduly, procesor grafickej karty a jej pamäťové čipy a zdroj. Pevné disky netreba chladiť vodným chladením. Na efektívne chladenie pevných diskov je vhodné použiť špeciálny box, šuplík, ktorý chladí všetky disky naraz jedným ventilátorom.

Aktívne ventilátory, ktoré momentálne používate na chladenie diskov, procesoru, grafickej karty či čipsetu, odstránite.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Necháte si maximálne len vetracie ventilátory na skrinke - zadné, predné a bočné.

Chladiaci modul na počítačový zdroj či celú základnú dosku existuje, ale zohnať ho je problematické. Budeme teda narábať len s tým, čo je reálne aj zabezpečiť.

Najprv si treba zvoliť výkonný chladiaci systém - pumpu a všetko čo k tomu patrí. Volíme medzi internou alebo externou jednotkou - buď budeme mať celý systém vo vnútri skrinky (ak sa nám to celé zmestí) alebo pumpu s radiátorom mimo skrinky.

Jednoduchá kompletne delená interná jednotka vodného chladenia do PC skrinky.

Interná jednotka vodného chladenia pre dve pozície 5,25" (iba radiátor oddelený).

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Externá jednotka vodného chladenia (komplet spolu - pumpa, nádrž a radiátor).

Ak mimo skrinky, celý základný systém musí byť v jednej samostatnej jednotke. Treba sledovať spotrebu energie na chladenie a hlučnosť. Podľa toho si zvolíme aj systém, ktorý si kúpime.

Interné jednotky majú zväčša delený systém (radiátor alebo aj všetky časti sú oddelené) a zapínajú sa automaticky spolu s PC, na rozdiel od externých jednotiek.

Napríklad Zalman Reserator 1 v2 má celkovú spotrebu 5W pri prietoku 300 litrov za sekundu. Celková hlučnosť je neuveriteľných 0 dB! Momentálne asi najlepší produkt na trhu. Kompletne všetko v jednej jednotke - pumpa, nádrž a radiátor. Trošku nevýhoda je, že ide o externé zariadenie, teda ak chcete posúvať so skrinkou, musíte aj s ním. Dá sa to riešiť aj dlhšími prívodnými hadičkami. Hlučnosť nadobudne len vtedy, ak by ste potrebovali chladiť ventilátorom telo jednotky (dodáva sa samostatne).

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Ak nemáme už miesto v komorách pre 5,25" mechaniky pre ventilátor, musíme odvádzať len teplý vzduch zo skrinky. Chladný vzduch z vonka sa dostane buď pasívne cez vzdušný tunel na boku skrinky pre CPU alebo inými otvormi, prípadne aktívne horným ventilátorom či bočným, ak takú skrinku máte. Princíp odvetrávania platí rovnako, aj keď použijeme vodné chladenie.

Znázornenie štandardného vetrania.

Najväčší hluk a nestabilitu systém zapríčiňuje chladič procesora a grafickej karty.

Sekanie pri hraní výkonných hier nemusí znamenať, že máte slabí hardvér. Ak si všimnete, že pri rýchlych pohyboch po scéne sa zasekáva obraz a ventilátor mení svoje otáčky a hluk, znamená to, že váš chladič nie je vhodný (dá sa to ľahko zistiť aj pri prezeraní menu v úvode hry - preklikávaním na rôzne ponuky sa mení hluk z ventilátora).

Chladenie čipsetu základnej dosky malým ventilátorom je neefektívne.

Najvyššie teploty produkuje procesor, čipset, grafická karta a pamäťové moduly.

Vodné chladenie je najefektívnejšie chladenie, čo oceníte aj počas letných mesiacov, keď do skrinky neprúdi príliš chladný vzduch a zbytočne sa vám prehrieva systém aj pri bežných činnostiach.

Ukážka chladiacich modulov:

Chladiaci blok pre CPU.

Chladiacie bloky pre VGA.

Chladiaci blok pre čipset základnej dosky.

Chladiace bloky pre pamäťové moduly.

Chladiace bloky pre pevné disky.

Hliníkový box pre tri SATAII disky s ventilátorovým chladením (aleternatíva namiesto vodného). Nevýhoda je prítomnosť ventilátora, zatiaľ sa tieto komponenty nevýrabajú s vodným chladením. Tieto šuplíky (boxy) zrýchlujú prenos dát medzi diskami a radičom základnej dosky.

Počítačová skrinka by mala byť primerane veľká a dobre vetraná. Treba však pripomenúť, že čím viacej otvorov, tým viacej prachu. Dajú sa kúpiť prachové filtre, ale špeciálne pre PC nie sú, su dostupné čisto len ako doplnok ku konkrétnym ventilátorom.

K týmto prvkom treba ešte zabezpeciť jeden až dva 12 mm ventilátory (ak také môžete umiestniť) na zadnú časť skrinky na odvetrávanie teplého vzduchu. Ak máte tzv. "Air tunel" na boku skrinky pre CPU, ten si môžete ponechať alebo ho odstrániť a namontovať namiesto neho ventilátor. Ak máte miesto aj na ventilátor na prednú časť skrinky, aj ten si namontujte.

Kupujte si len kvalitné ventilátory - trvácne, nehlučné a výkonné.

Pamätajte, že odstránením chladičov a nahradením za vodné chladenie uvoľníte viditeľne podstatnú časť priestoru v skrinke. Logicky tým znížite aj celkovú teplotu v skrinke.

Do chladenia! :)

Branislav Pírek

Branislav Pírek

Bloger 
  • Počet článkov:  27
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Staromešťan, patriot a liberálny konzervatívec apolitického smeru... IT špecialista, venujem sa grafike, dizajnu, počítačom, tvorbe SFX a inej kreatívnej tvorbe v IT, stolnému tenisu, kritike a iným. Mám rád umenie a dobré veci...Obľúbený výrok: "Damnant, quae non intelligunt".Web:www.piri.sk Kontakt:blog.piriosgmail.comNávštevnosť blogu: Zoznam autorových rubrík:  PolitikaBratislavaPočítačeKultúra a spoločnosťDabingIné

Prémioví blogeri

Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu