McDonald's - ako to funguje pod zlatými oblúkmi?

Týmto článkom chcem aspoň trochu objasniť čitateľom, ako niektoré veci v McDonalds fungujú a zároveň sa mi možno podarí vyvrátiť niektoré fámy o tejto firme. Účelom nieje reklama a ani nikoho nechcem presviedčať – to určite nie. Mnohí sú zarytí odporcovia už len z princípu, mnohým fastfood nechutí, iní len niečo počuli, ďalší sa vezú na modernej vlne antiamerikanizmu a podobne – to je každého osobná vec a nikomu to neberiem. Mne ide len o poskytnutie informácií tej časti verejnosti, ktorá o to stojí a má záujem dozvedieť sa niečo viac.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (83)

Začnem hranolkami. Hranolky sa v McD fritujú iba v rastlinnom oleji. Fritézy majú computer, ktorý riadi teplotu a čas fritovania a samozrejme majú dostatočný výkon, preto sú hranolky chrumkavé a dobre prepečené. Olej sa každú noc filtruje a kontroluje sa jeho kvalita a stupeň prepálenia. Samotné fritovacie vane sa taktiež čistia každú noc a raz za niekoľko mesiacov sa vypaľujú od usadených nečistôt. Starý tuk z fritéz sa skladuje v sudoch, ktoré po naplnení zváža špecializovaná firma a používa ho na výrobu bionafty.
Hotové ufritované hranolky sa po odkvapkaní vysypú do vane, kde sú nahrievané silnými žiarovkami a tak si istý čas udržia svoju teplotu. Samozrejme sú aj dostatočne osolené. Po uplynutí predpísanej doby sa nepredané hranolky vyhadzujú.

Žemle. Na Slovensku sa používajú žemle, ktoré sa dovážajú mrazené z Čiech a v reštauráciách sa len rozmrazuje potrebný počet podľa potreby. Mnohým vadí, že sú sladké. Dôvodom je to, že žemle sa toastujú v toastroch a to, že obsahujú cukor spôsobí, že sa povrch skaramelizuje. Výsledný efekt je, že pri jedení chrumkajú a že sa ingrediencie nevpijú do vnútra žemle a nevytvorí sa tak maglajz.

Mäso. To je veľmi vďačná téma antimcdonaldistov. Faktom však je, že na výrobu hamburgerov s hovädzím mäsom sa v reštauráciách používa len 100% hovädzie mäso zo svaloviny (žiadne vnútornosti, pomleté kože a pod.). Na každej krabici je kód, podľa ktorého sa dá zistiť, z ktorého kusu dobytka pochádza obsah krabice, akú mal hmotnosť, vek, skrátka celý „životopis“ hoviadka. Reštaurácie dostávajú hlboko zmrazené mäso, ktoré je už pomleté a vylisované do známeho tvaru, tak ako ho poznajú tí, ktorí už v McD jedli. Stačí ho z krabice vybrať a položiť na gril. Aj mäso sa na Slovensko dováža z Čiech.

Nápoje. Nie je tajomstvom, že v reštauráciách McDonald's sa predávajú produkty ďalšieho globálneho hráča Coca - Coly. Samotné nápoje sa čapujú do pohárov z tzv. nápojovej veže. Pomery sódy a sirupu a teploty sú presne dané firmou Coca – Cola. To, že nápoje sa musia podávať štandartne s ľadom, nieje preto aby firma okrádala zákazníkov na objeme v pohári. Dôvodom je fakt, že ľad v nápoji viaže CO2 a nápoj tak ostáva dlhšie nasýtený, čiže bublinkový.

Zmrzlina/šejk. Často od mnohých počúvam, že je to jediné, čo je v McD dobré :-). Zmrzlina sa vyrába a priamo aj predáva zo stroja, ktorý sa volá combo. Z jednej strany sa do comba vleje čisté mlieko a z druhej strany sa čapuje zmrzlina. Nepridávajú sa do nej žiadne prášky ani chemikálie. Surovinou je čisté pasterizované mlieko, ktoré je vyrábané na Slovensku. Mlieko sa vyváža aj do českých pobočiek McD. Combo každú noc mlieko prevarí a raz za dva týždne sa musí celé rozobrať a dezinfikovať, ináč sa zablokuje a nedá sa predávať. Ak by sa mlieko z nejakého dôvodu v noci neprevarilo (výpadok prúdu a pod.), stroj sa zablokuje a treba ho rozobrať a dezinfikovať. Až potom sa môže opäť zapnúť.

Toľko fakty o niekoľkých produktoch predávaných v McDonald's.

Všetky suroviny a polotovary, ktoré sa v reštauráciách používajú sú vyrobené na mieru a presne podľa požiadaviek firmy. Na kvalitu, bezpečnosť a hygienickú nezávadnosť je kladený maximálny dôraz. Dovolím si tvrdiť, že na Slovensku je McD priekopníkom v používaní systému HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Points). V skratke – je to súbor pravidiel, ktoré slúžia na to, aby boli výrobky a suroviny na ceste od výrobcu až ku konečnému spotrebiteľovi skladované/prepravované/vyrábané tak, aby bola zachovaná ich maximálna kvalita a bezpečnosť.
Nezainteresovaný by sa pri pohľade na kufrík s teplomerom a mnohými sondami na meranie teplôt 3x denne používaný v reštauráciách iba divil.

Ďalším argumentom odporcov, je vzťah McDonald's k životnému prostrediu. Opäť niekoľko faktov.
V priamej výrobe a prevádzke sa v reštauráciách používa iba minimum vody. Všetka odpadová voda prechádza cez tzv. lapol. Je to zariadenie, ktoré slúži na to, aby sa z vody odstránila najväčšia mastnota skôr, ako sa dostane do kanalizácie. Obsah samotného lapolu sa pravidelne odsáva a likviduje externou firmou.

Tým, že sa voda používa minimálne, vzniká viac odpadu z obalov a podobne. V McD funguje systém separácie odpadu. Zvlášť sa triedi živočíšny odpad, papier, znečistený papier, fólie, kartóny, skrátka všetok odpad. Vyseparovaný odpad sa následne lisuje do balíkov. Klasickí smetiari tým pádom odvážajú len minimum komunálneho odpadu, o zvyšok sa opäť stará externá firma, ktorá suroviny recykluje.

V McDonald's nepracujem už viac ako dva roky. Tento článok som napísal na základe svojich mnohoročných pracovných skúseností a je o skutočnostiach z reštaurácií na Slovensku. Asi riskujem mnoho invektív a osočovaní v diskusii, ale za každým slovom si stojím. Produkty firmy McDonald's určite nepatria medzi vrcholy gurmánskeho neba, čo sa týka ich výživnej hodnoty, obsahu soli, tukov a cukrov – to je na ďalšiu a dlhú debatu a tento článok nebol o tom.
Každopádne je každého osobná vec, čím sa kŕmi a ako často. Každý svojprávny človek má slobodnú voľbu kam a ako často sa pôjde najesť.

Na záver snáď len toľko. Bol by som nesmierne rád, keby si ostatné reštaurácie a konkurenčné podniky zobrali z McDonald's aspoň časť toho dobrého. Napríklad to, ako firma dbá na bezpečnosť a kvalitu surovín, ako platí dane a všetky odvody za zamestnancov, ako sa stará o svoj majetok a okolie. To, že má wc pre invalidov a prebaľovací kút pre matky. To, že sú reštaurácie klimatizované a nefajčiarske... atď.

Či už fast, alebo slow, prajem vám vždy a všade len dobrú chuť.


Martin Písecký

Martin Písecký

Bloger 
  • Počet článkov:  30
  •  | 
  • Páči sa:  10x

http://www.viktorkovo.sk/ Zoznam autorových rubrík:  VidenieSúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Pavel Macko

Pavel Macko

189 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

766 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu