reklama

7 úderov tradičnej rodine od Českej televízie

Česká televízia vysiela už druhú sériu dokumentárneho seriálu Štyri v tom. V každej sérii predstavila štyri matky od tehotenstva, cez pôrod až po prvé mesiace s dieťaťom. Dokumentovala ich život so všetkými starosťami i radosťami. Ak by podobný seriál vysielala slovenská verejnoprávna televízia, ochrancovia tradičnej rodiny by museli minimálne spisovať petície.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (149)
Hrdinky druhej série Štyri v tom
Hrdinky druhej série Štyri v tom (zdroj: www.facebook.com/CtyriVTom)

V prvej sérii tradičnú rodinu predstavovala len farmárka Miky. Manžel, dve dcéry a prvý syn na ceste. Prvý úder v podobe tradičnej rodiny dáva manažérka Viera, ktorá nežije v manželstve, ale má "len" partnera, navyše už pár týždňov po pôrode sa vracia do práce a dieťa čiastočne zveruje opatrovateľke. Druhý úder zasadzuje rozvojová pracovníčka Petra, ktorá otehotnela počas pobytu v Etiópii. Jej moslimský priateľ sa za ňou presťahoval do ČR. Nakoľko byrokracia na získanie pracovného povolenia je zdĺhavá a predsudky voči cudzincom tiež nemalé, on preberá starostlivosť o dieťa, kým sa Petra oháňa, aby zabezpečila finančný príjem. O manželstve, ktoré by im byrokraciu možno trochu uľahčilo, však neuvažujú. Tretí úder tradičnej rodine zasadzuje Lucia, ktorá splodila svoje dieťa na prvom rande s mužom, ktorý o ňu alebo o dieťa následne už neprejaví záujem. Lucia sa následne borí s finančnými problémami. Jej rodinu tvoria jej brat, jej otec, ktorý sa o ňu od malička príliš nezaujímal, a inak tomu nie je ani teraz, a nevidiaca prababka z otcovej strany. Luciina mama, na ktorú bola zjavne silno naviazaná, už nežije.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

V druhej sérii žijú síce tri hrdinky v manželstve, ale od tej klasickej predstavy tradičnej rodiny sú tiež dosť vzdialené. Úder tradičnej rodine číslo 4 dáva Kamila. Je televízna producentka, práca ju baví, a tak pomerne skoro po pôrode nastupuje na materskú jej manžel a ona sa vracia do biznisu. Druhá hrdinka Bára má len osemnásť rokov a je ešte len v predposlednom ročníku gymnázia. S priateľom sa brať pred pôrodom nechceli, nakoniec urobili svadbu narýchlo, viac-menej kvôli rečiam rodiny. Manželstvo teenagerov, a navyše manželstvo kvôli rečiam, je z môjho pohľadu piaty úder. Šiesty úder tradičnej predstave rodiny zasadzuje Veronika. Z prechádzajúceho vzťahu má dvojročnú Amálku, ktorá trpí nevyliečiteľnou chorobou a je úplne nehybná. Amálkin otec o dieťa záujem nejaví. Veronika však našla Martina, s ktorým teraz čakajú syna. Aj Martin má dieťa z predchádzajúceho manželstva, ktoré k nim chodí na víkendy. Býva s nimi však aj Martinov 15-ročný brat, pretože Martinova mama má ťažkú chorobu a syna nezvládala. Posledný úder zasadzuje lesbička Kristýna, ktorá nemá partnerku a svoje tehotenstvo, pôrod i výchovu zvláda úplne sama.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Aj keď sú to príbehy českých žien, situácia a podmienky na Slovensku sú pre tehotné ženy podobné alebo horšie. Súčasné snahy o striktné slovné a najnovšie aj právne definovanie tých najdôležitejších ľudských vzťahov a zväzkov stavia do zjavnej nevýhody tých, ktorí z vlastného rozhodnutia alebo kvôli okolnostiam do danej definície nespadajú.

Želám si, aby sme tradičné a netradičné rodiny vnímali len na základe jedného kritéria - šťastia ich členov. Pre mňa je tradičná rodina tá, v ktorej sú všetci jej členovia šťastní. Netradičná rodina je tá, kde je čo i len jeden jej člen nešťastný.

A na základe týchto príbehov ale aj príbehov, ktoré by ste našli vo svojom okolí, zistíte, že tradičná rodina potrebuje od štátu a spoločnosti len čo najlepšie podmienky a čo najmenej prekážok. Ochranu a pomoc potrebujú hlavne členovia netradičných rodín.

Veronika Pizano

Veronika Pizano

Bloger 
  • Počet článkov:  10
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Som marketérka a dobrovoľníčka. Zoznam autorových rubrík:  SpoločnosťKolumbiaKnihySúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu