reklama

Aby vás neobankovali

Moja dobrá známa ma ešte koncom minulého roka požiadala, aby som sa jej pozrel na jej úverové zmluvy. Čerpala totiž spotrebný úver vo výške 500 EUR. Po pár mesiacoch sa išla do banky opýtať, že či by sa nedalo niečo urobiť s jej poplatkami za účet. A dostala dve "výhodné" ponuky.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (2)

Moja dobrá známa ma ešte koncom minulého roka požiadala, aby som sa jej pozrel na jej úverové zmluvy. Čerpala totiž spotrebný úver vo výške 500 EUR. Po pár mesiacoch sa išla do banky opýtať, že či by sa nedalo niečo urobiť s jej poplatkami za účet. Platila totiž 5.90 EUR mesačne a to sa jej zdalo priveľa (podľa mňa je to určite priveľa). Argument, že jej predsa vrátia 0.5% z jej platieb kartou jej nestačil. Aby sa totiž odstala na poplatok za účet, ktorý som platil v inej banke ja, musela by mesačne platiť kartou viac ako 680 EUR. A keďže nie je milionárka a ani netrávi víkendy v shopingu, tak ju táto ponuka neočarila.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

V jej banke jej ponúkli nie jednu, ale hneď dve „výborné ponuky". Môže mať účet za 1-2 eurá mesačne a ušetrí. Škoda, že jej nevysvetlili, že ak bude svoj účet používať tak ako doteraz (pár platieb kartou, pár prijatých platieb, pár prevodov cez internet banking), tak nakoniec bude platiť za účet 7-8 EUR, pretože transakcie sú samozrejme spoplatnené. Na to sme prišli až následne.

Ale to ešte nebola najvýhodnejšia ponuka. Ešte výhodnejšie sa zdalo preklopenie úveru do nového úveru (pár mesiacov po poskytnutí toho prvého). Tu dokonca banka ponúkala aj motiváciu - 30EUR v hotovosti. Tzv. „mešček". Ten sa vyplatil v hotovosti výmenou za podpis novej úverovej zmluvy.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Škoda, že ma moja známa nekontaktovala pred podpisom zmluvy. Stačil totiž krátky pohľad do zmlúv a hneď bolo všetko jasné. Banky totiž od júna 2013 nemohli strhávať poplatok za vedenie úverového účtu. Banky totiž mali problém vykázať, za čo vlastne klient platí takmer 3 EURa mesačne, naviac ešte k úrokom, poisteniu proti nesplácaniu a ešte samozrejme poplatku za poskytnutie úveru. Od júna tak moja známa platila banke o 3 EURa mesačne menej, čím by banka prišla o budúci príjem viac ako 70 EUR. Pre manažment neprijateľné, predsa máme nejaké plány ziskov.

Bolo teda potrebné čo najviac klientov preklopiť na nový úver, kde sa výpadok príjmu nahradí inak - napr. vyššími úrokmi. Motiváciou je hotovosť, tá presvedčí každého. A tak moja známa podpísala a následne zistila, že nebude platiť úrok 17.9% ako pri predchádzajúcom úvere, ale 22.9% ročne. Na tých pár stovkách (400 - 500 EUR) tak za dva roky splácania preplatí o 75 EUR navyše, spolu zhruba 170 EUR. Za 5 stovák na tri roky. Z toho sa bohato vykryl darček v podobe 30 EUR. Mimochodom, na úrokoch môžete ušetriť, ak zaplatíte mimoriadnu splátku. Tým znížite dlžnú sumu a úroky sú nižšie. Ale aj toto je ošetrené. Prvé mesiace, keď platíte najvyššie úroky, vtedy podľa zmluvy nemôžete urobiť mimoriadnu splátku ani predčasne splatiť úver. Perfeeecto - presne podľa mojej chuti.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Dnes vidíte na každom rohu nalepenú reklamu na úver. Kým však niečo podpíšete, skúste trochu premýšľať a nebojte sa pýtať laické otázky. Napríklad, prečo vám niekto ponúka peniaze za to, že sa k niečomu zaviažete na najbližšie roky. Inak sa vám môže stať, že budete „obankovaní". Mimochodom, napriek všetkému musela mať táto taktika úspech, pretože teraz už zase vidíme kampaň „stavte sa o 30 EUR, že vám znížime splátku". Aj jaj... no. Dávajte si pozor na to s kým bankujete.

Mimochodom aj moja banka, kde chodia tí najlepší, ma začína vytáčať. Odkedy mám firemný účet, tak poplatky za vedenie išli z 5EUR na 6EUR a teraz už na 7EUR (a to moja firma ešte nemá ani dva roky). Doteraz mali taký pekný zvyk že na osobný účet mi dávali 50% zľavu za 10 platieb kartou. Tým pádom som mal vedenie účtu za 2.50EUR a všade som sa s tým chválil. Lenže terazky už dali vedenie osobného účtu na 7EUR, 50% mi dali zľavu za to, že tam mam firemný účet (teda im platím ďalších 7EUR mesačne) a ďalších 50% malo byť za používanie „inovácii". Tak som si chcel aktivovať spending report (hoci ja si vlastný urobím lepšie), avšak zistil som, že už je aktivovaný a zľavu som nedostal. Takže sa asi pôjdem porozprávať. Ako som dopadol, dám vedieť nabudúce.

Tomáš Plavec

Tomáš Plavec

Bloger 
  • Počet článkov:  8
  •  | 
  • Páči sa:  1x

Som slušný človek s veľkou hubou. (Dovolil som si zacitovať klasika). Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu