reklama

10 rokov Slovenska v EÚ: Je aj mojim príbehom v EÚ

Náš desaťročný európsky príbeh sa začal písať 1. mája 2004. Každý z nás vníma Európsku úniu zo svojho uhla pohľadu. Názory o tom, či je slovenský príbeh v EÚ úspešný alebo neúspešný si každý z nás vytvára na základe získaných informácií alebo podľa vlastných skúseností.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (3)
Obrázok blogu
(zdroj: www.cas.sk)

Pre mňa Vstup Slovenska do EÚ znamenal bodku za minulosťou.

A to bodku nielen za komunistickou minulosťou, ale aj za obdobím, keď sa so Slovenskom v NATO a v EÚ vôbec neuvažovalo. Slovensko vstupovalo do EÚ po obrovských peripetiách. Vtedajší premiér Dzurinda trpezlivo obiehal Európsku komisiu a členské štáty. Presviedčal a niekedy doslova prosil, aby Slovensko z procesu rozširovania nevylúčili a neposlali na „bieloruskú" cestu. Ubezpečoval, že Slovensko svoje problémy zvládne a bude platným členom EÚ.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Pre mňa EÚ znamená svojim spôsobom rodinu.

Rodinu, počas môjho mandátu 25., neskôr 27. a v súčasnosti 28. členských štátov, v ktorých žije viac než 500 miliónov európskych občanov. S mnohými súčasnými poslancami EP, ktorí reprezentujú tieto štáty, mám naďalej veľmi úzke kontakty až rodinné väzby. Pravidelne ma informujú o dianí v Bruseli a v Štrasburgu. S Annou Ibrisagic, švédskou europoslankyňou, ktorá mi je ako sestra, sa navštevujeme niekoľkokrát do roka.

Veľmi pekné spomienky mám na historicky prvú slovenskú štrnástku v EP v období 2004-2009, ktorej som mohla byť súčasťou. Prežili sme spolu veľmi veľa ľudsky silných chvíľ: Vstup Slovenska do Schengenu, Eurozóny, bojovali sme spolu za Slovensko a za novú EÚ-10, vytvárali koalície, aby hlas novej "Európskej 10" bol čo najsilnejší.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Veľmi silno rezonuje vo mne spolupráca nás historicky prvých europoslancov za Slovensko, našich asistentov, tlmočníkov, spolupracovníkov zo Zastúpenia SR v Bruseli, Komisie, Rady, Slovákov v politických skupinách v EP, Zastúpenia slovenských regiónov v Bruseli, novinárov, Zastúpenia EP a EK na Slovensku, naprieč politickému spektru, spolupráca s eurokomisárom Jánom Figeľom, Marošom Šefčovičom, vtedy veľvyslancom pri inštitúciách EÚ a súčasným eurokomisárom, Petrom Sopkom, veľvyslancom Veľvyslanectva SR v Belgickom kráľovstve a Luxemburskom veľkovojvodstve so sídlom v Bruseli. Pamätám sa, že sme sa tešili z úspechov našich slovenských politikov v EÚ, napríklad, keď vtedy minister financií Ivan Mikloš získal titul najúspešnejšieho ministra financií v EÚ alebo Miroslav Lajčák vtedajší splnomocnenec na Balkáne alebo Eduard Kukan,vtedajší minister ZV SR vystúpili v EP v zahraničnom výbore o situácii na Balkáne a zožali potlesk kolegov poslancov. Pamätám si na naše spoločné debaty s Jánom Mazákom počas letov do Viedne a Bruselu, ktorý pracoval na ES v Luxemburgu. Pamätám sa ako veľmi som sa tešila, keď komunitné divadlo Divadlo z Pasáže z Banskej Bystrice, ktoré som v EP nominovala, získalo historicky prvý titul Euro občan roka 2009.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Verím, že zajtra sa na oslavách v Opere s mnohými stretnem. (30.4.2014 o 20,00 uvidíte v priamom prenose na STV2)

Žiaľ, dvaja kolegovia už nie sú medzi nami. Spomínam a dnes večer zapaľujem sviečku za: Milana Gaľu, ktorý zomrel 1. júna 2012 a Árpáda Duka-Zólyomiho, ktorý zomrel 26. júla 2013.

Európske spoločenstvo nie je len o uhlí a oceli. Je o spoločných právach, slobodách, ale aj o povinnostiach. O povinnostiach pre nás všetkých. Je aj o rozvoji celej Európy.

Sloboda je super. S ňou však ruka v ruke kráča zodpovednosť!

Kam sme sa dostali a kde sme dnes? Boli by sme tam aj bez EÚ?

Som presvedčená rovnako ako Mikuláš Dzurinda o tom, že nič lepšie sa Slovensku pred 10. rokmi nemohlo stať.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Nech mi to všetci kritici EÚ na Slovensku po prečítaní tohto článku na mojom blogu prepáčia, že sa v ňom nebudem rozpisovať o výhodách a nevýhodách nášho vstupu do EÚ. O tom sa ešte veľa v týchto dňoch popíše a vo volebnej kampani do Európskeho parlamentu veľa povie v superlatívoch aj v negatívach. Často počúvam, že kritici hovoria, že slovenský hlas v EÚ je malý a slabý.

Podstatné však je, že tento hlas máme. Inak by 333 záujemcov nemohlo kandidovať na 13 poslaneckých stoličiek v Európskom parlamente.

Na našich reprezentantoch, ktorých si zvolíme 24. mája 2014 v eurovoľbách bude, či ho budú vedieť naplno využiť!

V EÚ totiž vždy záleží najmä od odborných kvalít a vyjednávacích schopností do akej miery v procese prípravy legislatívy naši zástupcovia dokážu presadiť naše vlastné národné záujmy a ciele.

10 rokov Slovenska v EÚ: Je aj mojím príbehom v EÚ. Je totiž príbehom každého európskeho občana, ktorému záleží:„ Aká bude EÚ. Aké bude Slovensko v EÚ!"

Zita Pleštinská

Zita Pleštinská

Bloger 
  • Počet článkov:  162
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Poslankyňa Európskeho parlamentu v období 2004-2009 Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu