reklama

Pán premiér, verím, že ste to s výrokmi o menšinách nemysleli vážne

Pán premiér, to čo ste v Martine povedali pri príležitosti 150. výročia Matice slovenskej o národnostných menšinách žijúcich na Slovensku nie sú slová hodné štátnika. Vaše slová: „Toto sa musí zmeniť. Náš nezávislý štát sme prednostne nezakladali pre menšiny, akokoľvek si ich vážime, ale najmä pre slovenský štátotvorný národ. Platí, že štát je národný a spoločnosť je občianska. Zvláštna je tendencia, ako sa všade zámerne do popredia a na úkor štátotvorného slovenského národa vysúvajú problémy menšín," nie sú hodné štátnika krajiny, ktorá je súčasťou Európskej Únie.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)
Obrázok blogu

V našom okrese Stará Ľubovňa žijú okrem Slovákov aj príslušníci rôznych národnostných menšín. Príslušníci menšín prispeli a prispievajú významnou mierou tak k rozvoju hospodárskeho, ako aj kultúrneho života, aktívne sa podieľali a podieľajú na rozvoji regiónu. História týchto komunít je nesporne integrálnou súčasťou dejín Slovenska. Svoje o živote národnostných menšín v našom okrese vie aj minister zahraničných vecí Miroslav Lajčak, veď má svoje korene v rusnáckej obci Jarabina. Som presvedčená o tom, že s premiérovými výrokmi na adresu národnostných menšín nesúhlasí. Folklórny festival Rusínov-Ukrajincov v Kamienke svedčí o bohatej kultúre tejto národnostnej menšiny a mnohé súbory nás reprezentujú aj za hranicami našej vlasti. Rovnako sa dá napísať aj o Goraľoch, príslušníkoch maďarskej alebo českej menšiny.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Naša obec Chmeľnica je etnicky nemecká. O záchrane nemeckého obyvateľstva v Chmeľnici sa dozvedáme zo zápisov vo farskej kronike. 31. december 1944 bol hrôzostrašný deň pre Chmeľnicu. Uskutočnila sa nútená evakuácia. V tom čase miestny farár Putanko opisuje vo farskej kronike celý jej priebeh. Po nej nasledovali ďalšie. V knihe Mons. Doc. ThDr. ICDr. Františka Dlugoša, PhD: Štefan Putanko svedok viery nachádzame svedectvo o zverstvách na nevinných. „...Bol to neľudský, barbarský zásah do života ľudí, a to len preto, že boli inej národnosti. Chmeľničanom zakázali ich materinskú reč. Ťažko nájsť v dejinách ľudstva podobný prípad, kam až vedie nenávisť a zloba totalitného režimu. Ešte aj dnes žijú svedkovia týchto strastiplných chvíľ, ktoré sa obyvateľom Chmeľnice akoby zázrakom podarilo prekonať. Prudký pokles obyvateľov nemeckej národnosti zažili aj iné regióny na Slovensku.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Po roku 1945, keď Nemci museli natrvalo odísť do svojej pôvodnej vlasti - Nemecka, po viac ako 700-ročnom pobyte na Spiši, sa uzavrela jedna kapitola dejín sťahovania obyvateľstva z mnohých obcí dnešného Spiša. Po Nemcoch, vyhnaných v r. 1945, zostalo len torzo. Verím, pán premiér, že tieto časy sú už nenávratne preč!

Vysťahovaním po vojne sa roztrhali mnohé rodinné väzby, no ani komunistický režim nemohol rodinám úplne zabrániť, aby ostali v kontakte. Nostalgia za domovom bola a je stále veľmi silná.

Slovensko je aj preto zaujímavé, že je sumárom rôznych kultúr národnostných menšín, ktoré mu svojou rozmanitosťou dávajú zmysel a čaro.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Pán premiér, verím, že ste to s vašimi výrokmi o národnostných menšinách nemysleli vážne!

Zita Pleštinská

Zita Pleštinská

Bloger 
  • Počet článkov:  162
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Poslankyňa Európskeho parlamentu v období 2004-2009 Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu