reklama

Maturita z matematiky? A "vyššia" úroveň?

Ak chcete vedieť moje bezprostredné postrehy z externej časti maturitnej skúšky z matematiky, ktorú väčšina maturantov ešte píše, tak si čítajte ďalej...

Písmo: A- | A+
Diskusia  (10)

Všetko sa začalo podobne, ako v pondelok aj utorok. Od štvrť na osem sme sa začali zbierať v škole, bavili sme sa o včerajšej EČ (niekedy chybne označovanej ako "monitor") z angličtiny. Okolo ôsmej sme sa zbehli v triedach, v ktorých sme mali písomku písať. Keď bolo už 8:10 a v triede ešte žiaden profesor, začali sme vtipkovať o tom, že na nás zabudli. No profesorka sa do triedy nakoniec dostavila, začala vysvetlovať, ako vyplňovať odpoveďový hárok atď. No zadania sme stále nedostávali, až s 20 minútovým oneskorením.

Nakoniec sme ich dostali. Zrak mi zamrzol hneď na prvom príklade. No čo, povedal som si, zozačiatku niečo ľahšie neuškodí. Ale čím ďalej som počítal, tým som si bol menej a menej istý tým, čo to má znamenať.

Fakt som nepredpokladal, že na maturitnej skúške budem riešiť prílkady typu: hlasovania sa zúčastnlio 80% prítomných poslancov, z nich polovica hlasovala za. Za hlasovalo 36 poslancov, koľko je prítomných poslancov?
A to nebol jediný prípad. Takýchto elementárnych úloh bolo v teste ešte viac ako na prímačkách na našu školu. Čiže test som odovzdal po 58 minútach, aj s prestávkou na WC a prekontrolovaním riešení, aj keď na test bolo vyhradených 120 minút.

Ako potom môžu VŠ brať výsledky takýchto testov ako ekvivalentné k svojim terajším prijímacím skúškam?

Aj tak je každému jasné, že výsledky tohtoročných EČPS (externých častí písomných skúšok) sa pri prijímacých konaniach na VŠ budú brať v minimálnej miere, ale po zažití tohoto experimentu si naozaj niesom istý, či školy dobrovoľne zmenia túto mieru, a som si istý, že najbližších pár rokov žiadna VŠ nenahradí svoje prijímacie testy EČPS maturít.

No a to som ešte nespomenul ten kiks (niesom si istý, s akým i sa to píše), čo sa stal, keď všetky, okrem bratislavských škôl rozdali polovici žiakov zadania s vyplnenými správnymi odpoveďami. U nás (v bratislavskej škole, kde sa tieto zadania nerozdali) sa to riešilo tak, že polovicu zadaní, ktoré boli vporiadku okopírovali, a všetci mali tie isté zadania - tj čísla otázok ani označenia odpovedí neboli poprehadzované.

S tým, čo sa dialo na iných školách, oboznámený niesom, no uvidíme, ako sa celá, v skutku zaujímava situácia vyvinie a ako na ňu zareagujú VŠ.

Peter Pokojný

Peter Pokojný

Bloger 
  • Počet článkov:  6
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Som študent informačných technológií na Komenského univerzite v Bratislave. Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéMaturityInformačné technológie

Prémioví blogeri

Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu