reklama

Zacina sa peruansky dennicek

Stastlivo a v zdravi som dorazil, chvalabohu aj s batozinou, vitaj Poldik v Peru.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (8)

Zo Slovenska ma odprevadzal funky Bilec s funky Jamiroquaiom v radiu, lepsie to uz nejde. Dali sme si kaficko na viedenskom letisku a potom huraaa galeje, skoro 30 hodin v lietadlach a na letiskach. Do Milana s Alitaliou v takom malom prditku, co sa clovek sucha hlavou o strop. Potom 8 hodin do New Yorku, klasicky velky zaoceansky let, na tych malych obrazoveckach furt nieco davali, pozrel som si tri diely Housea a film kde hrala Alicia Keys a potom uz som z okienka videl Manhattanske mrakodrapy. V NY som dost stresoval, mal som len hodinu a pol na prestup a pri ich bezpecnostnych previerkach to bolo dost malo casu... uz zacal boarding na dalsi let a ja som stale cakal na pasovej kontrole. Uz som sa videl ako spim v terminali jak Tom Hanks v tom filme... ale nastastie som dobehol nacas a mohol dalsich 8 hodin pozerat Powerpuff girls, Hitcha a rozsvietene mesta strednej Ameriky pod sebou. Na letisku v Lime som si kupil letenku dalej do Arequipy a mal som este 5 hodin casu, nastastie som stretol typka z Nemecka, co uz roky byva v Brazilii, tak sme fajcili pred letiskom a kecali o vsetkom moznom, o pol stvrtej rano zacal boarding, o piatej sme vzlietli a kusok po siestej uz ma vitali kopce nad Arequipou.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou


Arequipa, to su take peruanske Kosice, druhe najvacsie mesto, ktore sa citi byt viac ako cely zbytok krajiny, obzvlast samozrejme Lima. Snaha o vlastnu identitu ich kedysi dohnala az vydavaniu vlastnych pasov a vyveseniu vlastnej zastavy, tie casy su vsak uz prec. Dnes su vrcholom mestskeho patriotozmu oslavy zalozenia mesta, kazdy rok 15. augusta. Arequipa ma okolo 760 tisic obyvatelov a lezi vo vyske 2350 metrov nad morom.


Z letiska som si vzal taxik do domu mojej peruanskej rodiny, u ktorej sa mienim zdrzat najblizsie 3 mesiace. Taxikar mi cestou ukazal na nedaleky kopec a hovori "Cacany" a ja ze "celkom pekny veru" a on ukazal na dalsi a vravi "picu picu" a mne doslo ze chlapi na celom svete myslia furt na to iste. Inak Chachani je najvyssi vrch nad Arequipou, 6075 m, vedla neho troni El Misti, 5822 m a na druhej strane ho doplna siroky kopec s dlhym hrebenom, Pichu Pichu, 5571 m. Kopce posobia majestatne, tmavoseda farba a ihlanovite tvary prezradzaju sopecny povod a vrchy pokryvaju snezne ciapky.

SkryťVypnúť reklamu
reklama


"Hallo Poldo", uvitala ma moja peruanska mama, ktora inak na SME blogoch nie je vobec novou postavou, kontakt na nu mi dala ina nasa blogerka, Katka Paulickova, ktorej aj touto cestou musim podakovat, ulahcilo mi to kopec starosti. Teresa mi ukazala moju izbu, najviac ma potesil vlastny pocitac s netom, sice Win 98, ale na blog to staci. Hned mi uvarila kokovy caj, vraj nech si zvykam na nadmorsku vysku, naliala mi Chichu, taky vyvar z ovocia, vyborny drink a nalozila kuriatko so zemiakmi, no parada. Teresa ma 19rocnu dceru Lucianu, obe hovoria dobre anglicky a pomaly mi davkuju spanielcinu, takze sa postupne snad nieco naucim. Odovzdal som cipkovanu vysivanu decku od mojej maminy, zozala uspech, zaplatil najom na februar a odpadol do postele. Poobede ma vzali na trh, bolo treba kupit switch na modem, aby sa dali pouzivat oba pocitace v domacnosti naraz. Nikdy by som nepovedal, ze raz budem mat sietovy kabel poskladany krojovanou indiankou. Potom uz len vecera a zas som zarval do pelechu... Posledny mesiac na Slovensku som zaspaval tak o tretej rano a vstaval az po obede, co sa mi teraz velmi hodi, lebo unaveny sa citim az vecer a nevstavam o polnoci, uz mam telo nastavene.

SkryťVypnúť reklamu
reklama


No, ale nechcem cely den sediet pri pocitaci, takze pre dnes stacilo, idem sa pozriet do centra a coskoro zase prihodim par riadkov. Adios.

Martin Poliačik

Martin Poliačik

Bloger 
  • Počet článkov:  77
  •  | 
  • Páči sa:  2x

Lektor kritického myslenia, propagátor zdravého spánku, konzultant a tréner Zoznam autorových rubrík:  SaSŠamanský šlabikárSo srdcom na dlaniS rukami na ruckach vozickaPeruánsky denníčekMúzou praštenýLen takS okom na hľadáčiku

Prémioví blogeri

Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu