reklama

Táto generácia urobí veľké veci!

Pozeral som teda tú Lampu o mojej generácii a musím povedať, vkladám do svojich rovesníkov viac dôvery, čo sa zmeny spoločnosti na Slovensku týka.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (41)
Obrázok blogu

Mal som v živote to šťastie, že v rámci ľudí v mojom veku som väčšinu života stretal skôr tých aktívnejších, šikovnejších, priebojnejších. Rád som s nimi trávil čas, rád som sa od nich učil, boli pre mňa inšpiráciou. A som presvedčený o tom, že mnohí z nich budú pri tom, keď Slovensko urobí podstatný krok smerom k najlepším na tejto planéte.


Keď som začínal pracovať v debatnom programe, niekedy v roku 1996, stretol som prvých z nich. Ľudí, ktorí reprezentovali Slovákov po pár mesiacoch zoznámenia sa s debatou na majstrovstvách sveta a dokázali držať krok s tímami, ktoré mali desiatky rokov akademickej debaty za sebou.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou


Za 12 rokov aktívneho pôsobenia som medzi debatérmi stretol určite vyše 5000 ľudí. Bol som pri tom, keď 15 a 16 - ročné deti bravúrne zvládli modelové zasadanie Organizácie spojených národov na pôde ministerstva zahraničných vecí a veľmi príjemne zaskočili všetkých prítomných, lebo úroveň ich vystúpení a ovládania cudzieho jazyka v pohode korešpondovala s vrcholovými politikmi, ktorí sa s nimi prišli „hrať" na veľký svet. Videl som zúfalstvo niektorých učiteliek, ktoré mladým debatérom už na strednej škole prestali stíhať veci vysvetľovať . A za posledných pár rokov som hrdý na to, že na medzinárodných fórach je pár odchovancov našej debatnej asociácie, ktorí keď začnú rozprávať, tak miestnosť stíchne - majú rešpekt a niektorí sa dokonca na vedení najväčšej debatnej asociácie na svete aktívne podieľajú. A až na pár jednotlivcov sú všetci odo mňa mladší.

SkryťVypnúť reklamu
reklama


A dnes vidím, kde niektorí sú. Absolvovali Harvard, Oxford, Princeton, LSE. Mnohí úspešní v súkromnej sfére, ale viac fandím tým vo verejnom živote. Stretávam ich v parlamente ako poslaneckých asistentov, vidím ich budovať kariéry v médiách, niektorí pomaly stúpajú na významné pozície na ministerstvách, vo volebných štáboch prezidentských kandidátov. Zatiaľ len pripravujú papiere a robia analýzy, málokedy je na konci pod ich prácou aj ich meno. Ale raz bude.


A to ma napĺňa optimizmom. Viem, že úroveň ich kritického myslenia, schopnosť analýzy problému a formulovania nejakého efektívneho riešenia je oproti tomu, čo je dnes v slovenskej politike bežné, úplné sci-fi. Viem, že dokážu rozmýšľať v širších kontextoch a viac ako spory tiahnuce sa od nežnej ich zaujíma doba, v ktorej sa o Mečiarovi už finálne bude písať len v učebniciach dejepisu. Viem, že reálne sledujú dianie vo svete a rozumejú mu. A viem, že jedného dňa ich bude dosť na to, aby nastavili nový štandard.

SkryťVypnúť reklamu
reklama


To sa samozrejme netýka len odchovancov debaty. Šikovných, vzdelaných a schopných mladých ľudí sa aj okolo politiky motajú stovky. A zatiaľ čo pre včerajších podlampových diskutérov je politika veľké fuj a pozerajú na ňu pomedzi prsty, iní mladí príslušníci tejto generácie na tom lepšom Slovensku, na ktoré sa tak čaká, už dnes pracujú.

Martin Poliačik

Martin Poliačik

Bloger 
  • Počet článkov:  77
  •  | 
  • Páči sa:  2x

Lektor kritického myslenia, propagátor zdravého spánku, konzultant a tréner Zoznam autorových rubrík:  SaSŠamanský šlabikárSo srdcom na dlaniS rukami na ruckach vozickaPeruánsky denníčekMúzou praštenýLen takS okom na hľadáčiku

Prémioví blogeri

Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu