reklama

Čo stojí za odchodmi rómskych žien z pôrodníc?

Štát siaha na pôrodné ženám, ktoré odídu z pôrodnice bez súhlasu poskytovateľa zdravotnej starostlivosti. Ide o zjavnú diskrimináciu.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (20)

Prednedávnom sa objavila správa, že fakultná nemocnica v Martine plánuje ženám a novorodencom umožniť odísť z nemocnice 24 hodín po pôrode. Žiada sa povedať - konečne. V mnohých krajinách sveta by sa zrejme čudovali, že to vôbec môže byť inak. Ide tam o celkom bežnú prax, ktorá rešpektuje neodňateľné právo žien slobodne sa rozhodovať o okolnostiach pôrodu a pobytu v nemocnici. 

Faktom je, že na Slovensku stále pretrváva nepísané pravidlo, že ženy po pôrode štandardne zostávajú v nemocnici niekoľko dní. Tento prístup nie len porušuje ľudské práva žien, ale vo svojom dôsledku prispieva aj k jednému špecifickému javu, o ktorom sa veľa nerozpráva - častým odchodom rómskych žien z pôrodníc.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Skúsenosti nemocníc hovorili o tom, že v niektorých lokalitách na východnom Slovensku, dochádza z zvýšenému odchodu žien z pôrodnice bez súhlasu daného zdravotníckeho zariadenia a že ide naozaj takmer výhradne o rómske ženy. Túto situáciu zjavne vnímali aj politici a političky, ktorí v roku 2005 schválili novelu zákona o príspevku pri narodení dieťaťa, v ktorej stanovili, že jednou z podmienok pre vyplatenie príspevku pri narodení dieťaťa (tzv. pôrodného) je nutnosť zotrvania ženy v pôrodnici po dobu, ktorú vyžaduje poskytovateľ zdravotnej starostlivosti. Odchod ženy bez jeho súhlasu vedie k strate nároku na poskytnutie tohto príspevku.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Štát teda prišiel s ustanovením, ktoré má v nemocnici ženy jednoducho prinútiť zostať pod hrozbou finančnej straty. Niekoľko dní ich má udržať na mieste, kde zjavne nechcú byť a ktoré sa pre nich stáva svojím spôsobom väzením. Nezaoberal sa tým, prečo vlastne niektoré rómske ženy z pôrodnice odchádzajú a aké adresné opatrenia v tomto smere prijať.

Skutočnosť, že niektoré rómske ženy bez súhlasu poskytovateľa zdravotnej starostlivosti odchádzali pred prijatím tejto právnej úpravy a robia tak v určitej miere aj naďalej za cenu straty finančného príspevku pritom svedčí o konkrétnych a pádnych dôvodoch, ktoré pre to majú. A štát by ich nemal ignorovať.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Náš monitoring v minulých rokoch ukázal, že za zvýšenou mierou odchodov rómskych žien z pôrodníc bez súhlasu poskytovateľa zdravotnej starostlivosti sú v mnohých prípadoch urážky a ponižovanie zo strany zdravotníckeho personálu a nižšia úroveň zdravotnej starostlivosti, ktorú z ich strany pociťujú. Ďalším dôvodom, komunikovaným niektorými rómskymi ženami, je nutnosť zaopatriť ďalšie deti, o ktoré sa nemá kto postarať. 

Z monitoringu vyplynulo, že dané ustanovenie zákona má neprimeraný negatívny dopad práve na znevýhodnené rómske ženy a diskriminuje ich z dôvodu ich etnickej príslušnosti. Zároveň je však diskriminačné voči všetkým ženám, pretože im neumožňuje slobodne sa rozhodovať o okolnostiach svojho pobytu v pôrodnici. 

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Nezákonnosť tohto ustanovenia má navyše aj ďalší rozmer. Cieľom príspevku pri narodení dieťaťa je prispieť na pokrytie výdavkov súvisiacich so zabezpečením novorodenca. Odňatím tejto finančnej dávky tak štát v konečnom dôsledku trestá novonarodené deti, pre ktoré je táto dávka určená.

Na nesúlad tohto ustanovenia s medzinárodným právom upozornil slovenskú vládu v roku 2016 aj Výbor OSN pre práva dieťaťa. Ustanovenie je však naďalej v platnosti a žiadna zmena sa nateraz nechystá.

V súvislosti s týmto ustanovením vedieme proti Slovensku zastúpenom Národnou radou SR súdne konanie na základe antidiskriminačného zákona, v ktorom namietame jeho diskriminačný dopad na ženy; a zvlášť znevýhodnené rómske ženy a ich deti. 

Okrem zrušenia nezákonného ustanovenia by celej situácii naozaj výrazne pomohlo, ak by sa všetky nemocnice vydali cestou, ako tá v Martine a jednoducho umožnili ženám po pôrode odísť, ak sa pre tento krok informovane rozhodnú.

Štefan Ivanco

Poradňa pre občianske a ľudské práva

Obrázok blogu
Poradňa pre občianske a ľudské práva

Poradňa pre občianske a ľudské práva

Bloger 
  • Počet článkov:  19
  •  | 
  • Páči sa:  4x

Tým, ktorých ľudské práva boli porušené, poskytujeme potrebnú podporu tak, aby sa porušovaniu svojich práv aktívne bránili.

Prémioví blogeri

Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

24 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

754 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu