reklama

Cyperské "znárodnenie" úspor je spravodlivé

Keď sa aj z našich peňazí zachraňovali banky v Írsku a Španielsku, veľká väčšina spoluobčanov na moje veľké prekvapenie s týmto riešením súhlasila. Jediná proti-eurovalová strana sa v následných voľbách sotva dostala do parlamentu. Preto by ma asi nemalo prekvapiť, že keď v prípade cyperských bánk EÚ požaduje aspoň menšinovú spoluúčasť sporiteľov, (nielen) Slováci označujú tento krok ako "znárodnenie". Napriek tomu sa pokúsim napísať pohľad z druhej strany.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (101)

Na Slovensku boli svojho času populárne nebankové subjekty, ktoré ponúkali veľmi atraktívne zhodnotenie úspor. Mnohým ľuďom síce bolo jasné, že s týmto sporením je spojené extrémne vysoké riziko; či tušili, že je to podvod, ale často sa im nepodarilo od tohto spôsobu sporenia odhovoriť ani blízkych príbuzných. Nebankovky tvrdili, že vložené peniaze zhodnotia vo veľmi lukratívnom podnikaní, ktorého výnosy sú skutočne tak vysoké, ako ponúkajú sporiteľom. Ako to skončilo, veľká väčšina z nás vie. A dúfam a verím, že straty sporiteľov nebankoviek nazve znárodnením málokto.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Teraz si predstavte, že solídna investičná správcovská spoločnosť ponúka podielový fond, zameraný na dlhopisy krajín Európskej menovej únie, t.j. dlhopisy krajín, kde sa platí eurom. Takýchto fondov môže byť viacero od viacerých správcovských spoločností. Všetky vás budú pravdepodobne presviedčať, že ide o konzervatívnu investíciu, pretože je to investícia do štátnych dlhopisov vydaných v eurách. No a vy investujete práve do takého fondu, ktorý do svojho (a teda aj vášho) majetku nakúpi 10% štátnych dlhopisov Grécka. A táto časť investície sa stane bezcennou. Vaša investícia povedzme 1000 eur má po "odpustení" dlhu zrazu hodnotu 900 eur. Že vás to nepoteší, je úplne jasné. Ale skutočne si to trúfate nazvať znárodnením časti vašich úspor? A požadovať od ostatných (euro)spoluobčanov, aby vám vašu stratu uhradili zo svojho?

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Ale presne tak to funguje aj s bankovým vkladom. Banka oproti vášmu vkladu (pre banku je to pasívum) má v majetku aktíva. Vo veľkej väčšine sú to dlhopisy. A štátne dlhopisy sú aj orgánmi bankového dohľadu považované za bezpečné. Banky fungujú tak, že suma pasív (vkladov) sa rovná sume aktív (povedzme tých dlhopisov, či iných aktív). No a na Cypre sa stalo, že nezanedbateľnú časť aktív mali miestne banky uložené v gréckych štátnych dlhopisoch. Ktoré sa v istý moment stali bezcenné. To, že cyperské banky nemajú aktíva v hodnote svojich záväzkov (vkladov) sa vie už dlhú dobu. EÚ a Cyprus sa tvárili, že hľadajú riešenie tohto problému. A čuduj sa svete, dohodnuté riešenie počítalo aj so spoluúčasťou majiteľov vkladov v cyperských bankách. Prvý krát celú stratu nemajú niesť občania iných krajín, ale časť straty má spadnúť aj na plecia sporiteľov, ktorých peniaze cyperské banky mali uložené aj v gréckych štátnych dlhopisoch.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Ak je to na tomto postupe niečo nespravodlivé, tak je to stále len to, že tú stratu neponesú vkladatelia celú. Že je tu stále väčšia časť straty, ktorú ponesú aj občania iných krajín EÚ, ktorí v cyperských bankých nemali ani cent.

Mnohí zrejme žijú v sladkom presvedčení, že krach banky znamená len absolútnu stratu pre akcionárov (majiteľov) banky. Ale to je "hlboké nedorozumenie". Banka v systéme čiastočných rezerv môže požičiavať oveľa viac, ako je základný majetok, ktorý do banky vložili akcionári. Bežne je to 10-20 násobok základného majetku. Krach banky znamená preto stratu hlavne pre vkladateľov. Že si to neuvedomujú, že účet v banke je často nevyhnutná nutnosť .... nič z toho nemôže zmeniť fakt, že svoje peniaze mali uložené vo finančnej inštitúcii, ktorá ich prostriedky použila na nákup rizikových finančných inštrumentov, v našom prípade gréckych štátnych dlhopisov.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Ak existuje spravodlivé riešenie cyperského bankového krachu, tak je to práve čím vyššia spoluúčasť vkladateľov. Ak si naozaj myslíte, že takto vzniknutá strata je nespravodlivá, nič vám predsa nebráni kompenzovať ju konkrétnemu cyperskému vkladateľovi zo svojho.

Tibor Pospíšil

Tibor Pospíšil

Bloger 
  • Počet článkov:  305
  •  | 
  • Páči sa:  4x

Léta už tajím svoji příslušnost,k zemi co vyměnila hrubost za slušnost,bo se mi nelíbí morální předlohy,čili papaláši hrající si na Bohy. ...Upřímně řečeno trochu teskno mi je,že nám stačí DEMO-Demokracie.ˇ(c) Tomáš Klus Zoznam autorových rubrík:  Menej štátuTúlavé zápiskyÚvahyFinancieFinančná poradňaZábavná logikaNebuď ovcaSúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

754 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

24 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu