reklama

Hra na krízu - návod k verzii pre pokročilých

Silvestrovsky streštený návod, či vysvetlenie jednej celosvetovej hry, ktorej sa účastníte, aj keď si to možno neuvedomujete. Vaše zaradenie v hre je: platiaci účastník (to je eufemizmus, skutočné pomenovanie vašej role si netrúfam napísať, aby som vás neurazil)

Písmo: A- | A+
Diskusia  (42)

Navonok s vami hru hrajú postavy, ktoré sú rozdelené podľa charakterov:

Keynesiáni

Sú posadnutí pôžičkami. Na vaše konto by si kľudne požičali aj milión. Aj keby to mala byť pôžička z pochybnej pôžičkárne. Prezentujú fantasmagórie, že život na pôžičku je super vec, že to ponáňa celú spoločnosť. Aby maskovali svoje skutočné zámery, úplne vážne tvrdia, že až raz pomocou tých pôžičiek skutočne roztočia ekonomiku a vytvoria nadhodnotu, že tie pôžičky v čase rastu samozrejme treba vrátiť. Že toto ich tvrdenie stojí na predpoklade, že ten ich multiplikačný efekt bude fungovať, to už od nich počuť nebudete. Reálne (za oponou) sú to predstavitelia priemyselníkov, zbrojárskych firiem a rôznych iných dodávateľov pre sociálny štát blahobytu.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Monetaristi

Sú posadnutí peniazmi, finančnou technológiou a matematikou okolo toho. Realizujú menovú politiku štátov. Neustále opakujú, že jediný problém je nedostatok peňazí v systéme. Od štátu majú monopol na tvorbu peňazí z ničoho. Tvrdia, že tie peniaze vytvárajú pre rozbehnutie trhu. Pričom ich vytvárajú hlavne na účty svojich klientov, finančníkov. Ale veľmi presvedčivo sa tvária, že stále nedokážu pochopiť, ako je možné, že im ten transmisný mechanizmus smerom na trh nefunguje. Reálne sú to prestavitelia finačníkov, "chlapcov z vôlstrítu".

Rakúšania

Hrajú rolu obecných bláznov. Je im dovolené sa opýtať zásadné otázky, prípadne dokonca odhaľovať princípy hry za oponou. Oni to však dokážu tak prefíkane, že sú za debilov a nikto potom neuverí ani tým veciam, v ktorých majú pravdu. Pre istotu sú rozdelení do akože súperiacich táborov, ktoré sa klbčia medzi sebou. Aby nejaký kverulant nebodaj nedostal ich teórie, či vysvetlenia do povedomia širšej verejnosti, naporúdzi je vždy možnosť vyvolania potýčky medzi nimi samotnými.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Čiže kľúč k hre majú Rakúšania. Začnime teda od nich. Tvrdia, že stále nové a nové peniaze na trhu vyvolajú hyperinfláciu a systém sa zrúti. Monetaristi spolu s Keynesiánmi sa im smejú, že už toľko krát predpovedali hyperinfláciu, ale stále nič. Toľko peňazí sme naliali na trh a ani len infláciu sme nespôsobili.

A Rakúšania na to: ....................... hlboké, hrobové ticho, jedno veľké NIČ

Rakúšania sú najzáhadnejším charakterom tejto hry. Pretože toľko študovaných ľudí aby nedokázalo odpovedať na tú otázku? Že kde je tá hyperinflácia? Je skutočne ťažké uveriť, že odpovedať nevedia. A je ťažké pochopiť, čoho sa teda boja? Prečo neodpovedia?

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Skúsim teda odpovedať za nich, čím by som chcel doložiť, že ja Rakúšan rozhodne nie som. Nie každý je rád v koži obecného blázna, všakže.

Takže vo vnútri hry to funguje nasledovne:

Monetaristi vytvárajú peniaze z ničoho pre svojich kamarátov finančníkov. Prevádzkovateľov kasína s (bez)cennými papiermi. Peniaze teda nejdú na trh, do ekonomiky, ale do toho kasína. Ktoré sa však tiež dá označiť za trh, takže keď monetarista povie, že on tie peniaze tlačí na trh, tak má v podstate pravdu. Finančníci si však veľmi dobre kontrolujú, aby tie peniaze nepretiekli na trh, aby zostali v kasíne. Pretože pomocou tých peňazí v kasíne zvyšujú hodnotu (bez)cenných papierov, ktoré navonok nazývajú aktívami. Vlastníkmi aktív sú zväčša oni sami, takže vlastne zvyšujú hodnotu svojho majetku, vyjadreného v peniazoch. Ale nielen v peniazoch.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Trik je totiž v tom, že peniaze sa používajú na ocenenie a ako prostredník výmeny na dvoch trhoch: v Kasíne aj v (reálnej) Ekonomike. Čím vyššie ceny finačných aktív (FA) v Kasíne voči stabilným, či klesajúcim cenám reálnych aktív (RA) v ekonomike, tým je hodnota majetku finančníkov vyššia aj vyjadrená v reálnych aktívach. No a o tom to celé je.

Na oboch trhoch prebieha technologický pokrok. V reálnej ekonomike sa pokrok týka reálneho života, reálnych produktov. Čo tlačí ich cenu nadol. V kasíne presne naopak. Vývoj v oblasti finančného inžinierstva je zameraný na to, aby udržal cenu (bez)cenných papierov. Aby vytvoril ich nové druhy. Napríklad taká sekuritizácia. Zoberiete množstvo kusov použitého toaletného papiera, zabalíte do krásnej obálky s logom Godman Sachs, navoniate trendy vôňou AAA od Standar & Poor's a predáte nič netušiacim zákazníkom ako hodnotné aktívum. Sami si vo finančnom kasíne vsadíte na to, že smrad z toho balíčka raz prerazí na verejnosť.

Ďalšou vychytávkou Kasína je totiž to, že je prístupné aj klientom z Ekonomiky. Opäť s cieľom zvýšiť ceny aktív Kasína a odčerpať peniaze z Ekonomiky. Toto tiež pôsobí v smere zvýšenia hodnoty aktív Kasína voči aktívam Ekonomiky. To sa spraví tak, že pre klientov zvonku sú prístupné hlavne stávky na rast ceny aktív. V Kasíne sa samozrejme stávkuje aj na pokles ceny aktív (napr. toho sekuritizovaného použitého toaleťáku), ale stávky na pokles cien sú pod silným dozorom. Ktorý vykonávajú pastieri stáda oviec. Ak sa v Ekonomike zrazu objaví väčšie množstvo čiernych baranov, ktorí by si chceli vsadiť na pokles cien aktív Kasína, pastieri tieto stávky zakážu. Proste aj Merkelová, Monti a iní pastieri si svoj plat z kasína musia zaslúžiť.

V tomto mieste by som chcel zísť na o niečo detailnejšiu úroveň, pretože je to celkom zaujímavé. V dekréte o zákaze stávok na pokles je uvedené, že sú zakázané len tzv. nekryté stávky na pokles. Zaujímavé je, že nekryté stávky na rast cien nielen, že nie sú nikdy zakázané, ale dokonca sa všetci tvária, že také niečo ani neexistuje. Že nekryté sú len stávky na pokles a keďže sú nekryté, sú to stávky neférové a teda ich treba (občas, pretože aj finančníci ich niekedy potrebujú použiť) zakázať.

Nekrytá stávka na pokles ceny aktíva funguje nasledovne:

Ste názoru, že cena aktíva bude klesať. Chcete na tom zarobiť, ale dané aktívum nemáte. Chcete si ho požičať, ihneď predať na trhu za dnes ešte vyššiu cenu. Peniaze si ponecháte u seba pokým cena aktívna skutočne neklesne. Potom ho kúpite za nižšiu cenu a vrátite. Rozdiel v cene je váš zisk. Nekrytý sa tento obchod nazýva vtedy ak uzatvoríte obchod (predáte aktívum) v Kasíne ešte predtým než si ho reálne požičiate. Potom však veľmi intenzívne hľadáte niekoho, kto by vám aktívum požičal, pretože ho kupujúcemu chcete dodať. V Kasíne to totiž funguje tak, že najprv sa uzatvorí obchod a až následne (o deň, dva, či tri) dôjde k faktickej výmene. Aktíva za peniaze.

Nekrytý predaj na krátko je pre finančníkov zlý preto, že skutočne dokáže akcelerovať pokles ceny ich aktív. Robí im v Kasíne zlú krv, pretože niektoré dohodnuté obchody sa nepodarí vysporiadať, pretože ste jednoducho nenašli nikoho, kto by vám aktívum na vašu špekuláciu (stávku) požičal. Akuát aj ten nevysporiadaný obchod už pohol cenou nadol. Pohol nadol cenou majetku. ICH majetku. A to sa proste nerobí, ovečky, tobôž barani. Kaziť hru veľkým chlapcom.

Nekrytý nákup funguje veľmi podobne:

Zadáte pokyn na nákup bez toho, aby ste mali na účte finančné krytie. Keď nájdete protistranu, ochotnú vám aktívum predať, zoberiete si na nákup aktíva pôžičku z banky. Od chlapcov z Kasína. Radi vám požičajú. Úplne nové, dovtedy neexistujúce peniaze. Ktoré zvýšia objem peňazí v Kasíne a teda zdvihnú ceny jeho aktív. Chlapcom dáte do zálohy to aktívum, ktorého cenu ste práve pomohli zdvihnúť.

Nekrytý nákup má na rast ceny podobne akceleračné účinky, ako nekrytý predaj na jej pokles. Isto nemusím opakovať, že nekrytý nákup nikto nikdy nezakáže. Lebo ten je plne v súlade s cieľom hry.

Takže moje milé ovečky, ak vás nabudúce osloví nejaký pastier, že (napríklad) vaše dôchodkové úspory najlepšie zhodnotíte na akciovom trhu, odložte si tento návod. Aby ste aspoň vedeli, akej hry sa práve zúčastňujete.

A kdeže je tá hyperinflácia?

Pokiaľ sa to chlapcom z kasína nevymkne z rúk, žiadna nebude. A to si môžete byť istí, že oni len tak tie peniaze na trh, do ekonomiky nepustia. Majú to pod kontrolou, môžete sa spoľahnúť. Ich finančné technológie dokážu dnes udržať na uzde aj obyčajnú infláciu. Primárnym cieľom je totiž udržať na vysokej úrovni cenu aktív v Kasíne. A ak sa to chlapcom z rúk nebodaj vymkne, oni budú tí, čo majú najvyšší pomer hodnoty svojho majetku v (bez)cenných papieroch voči hodnote reálnych aktív. A tie hlúpe ovce, čo im tesne pred krachom Kasína vymenia svoje reálne aktíva za ich (bez)cenné papiere sa vždy nájdu. Nemajte o chlapcov z Kasína obavy. Oni si už poradia.

Tibor Pospíšil

Tibor Pospíšil

Bloger 
  • Počet článkov:  305
  •  | 
  • Páči sa:  4x

Léta už tajím svoji příslušnost,k zemi co vyměnila hrubost za slušnost,bo se mi nelíbí morální předlohy,čili papaláši hrající si na Bohy. ...Upřímně řečeno trochu teskno mi je,že nám stačí DEMO-Demokracie.ˇ(c) Tomáš Klus Zoznam autorových rubrík:  Menej štátuTúlavé zápiskyÚvahyFinancieFinančná poradňaZábavná logikaNebuď ovcaSúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu