reklama

Nie je bankomat, ako zlatomat

Prebiehajúca svetová menová vojna dáva nádej, že sa dožijeme prechodu od štátom vydávaných (bez)cenných papierov k reálnym peniazom. Centrálne banky po celom svete súťažia v tom, ktorá dokáže svoju menu znehodnotiť najviac. Boj proti národnej mene sa dostáva na prvé miesto zoznamu opatrení pre blaho občana. Naša (európska) centrálna banka síce zatiaľ zaostáva, ale súdruhovia v Bruseli určite niečo vymyslia. Dovoľte mi teda predstaviť vám bankomat na skutočné peniaze, ktorý som stretol na mieste, kde by som ho nečakal.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (12)
Zlatomat
Zlatomat (zdroj: Tibor Pospíšil)

Letisko Orio al Serio neďaleko talianskeho Bergama využívajú hlavne nízkonákladoví cestovatelia. Aj pre mnohých Slovákov (aj Čechov) slúži nielen pre poznávanie neďalekého Milána, ale aj ako prestupná stanica k ďalším cieľom, dosiahnuteľným za rozumný peniaz. Preto ma zlatomat na tomto letisku prekvapil.

Obrázok blogu
Obrázok blogu

Zlato sa okrem šperkárstva používalo v minulosti aj ako peniaze. Ak má predpokladaný reset existujúceho finančného systému nejaké zmysluplné a optimistické vyústenie, mohlo by to byť práve v návrate k zlatu, ako k peniazom. Zlaté peniaze sú dnes v dvoch hlavných formách. Ako zlaté pliešky, alebo ako zlaté mince. Zlatomat ponúka oba druhy. Nevýhodou zlatých plieškov je slabšia ochrana pred falšovaním. Zlaté mince by v tomto ohľade mohli byť lepšou alternatívou. V našich končinách je populárna minca Viedenských filharmonikov. Jednak je vo svete hodne rozšírená a do Viedne, kde sa v mincovni dá kúpiť za najlepšiu cenu, nie je ďaleko.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Obrázok blogu

Na dotykovom displeji vyznačíme mincovku, ktorú si chceme vybrať. Okrem zlatých plieškov majú zlaté mince Krugerrand z Južnej Afriky. Väčší obrázok pre tých, ktorých zaujíma, aké tam boli ceny.

Obrázok blogu

V zlatomate okrem obrázkov môžeme vidieť vyberané zlaté peniaze aj vo fyzickej forme.

Zlatomat
Zlatomat 

Po výbere správneho zlatého peniazu nezostáva iné, len zaplatiť. Investičné zlato (pliešky a mince) sa predáva bez DPH. V zlatomate sa dá platiť bežnými platobnými kartami. Dokonca čím bežnejšia, tým väčšia šanca, že ju zlatomat bude akceptovať. Pretože pri platbe prestížnymi platobnými kartami platí obchodník banke vyšší poplatok. A tu si treba ešte raz uvedomiť: nejde o nákup tovaru. So zlatomatu si vyberáte peniaze. Skutočné peniaze. Nie ako tie papieriky, ktoré vydávajú bankomaty.

Tibor Pospíšil

Tibor Pospíšil

Bloger 
  • Počet článkov:  305
  •  | 
  • Páči sa:  4x

Léta už tajím svoji příslušnost,k zemi co vyměnila hrubost za slušnost,bo se mi nelíbí morální předlohy,čili papaláši hrající si na Bohy. ...Upřímně řečeno trochu teskno mi je,že nám stačí DEMO-Demokracie.ˇ(c) Tomáš Klus Zoznam autorových rubrík:  Menej štátuTúlavé zápiskyÚvahyFinancieFinančná poradňaZábavná logikaNebuď ovcaSúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Post Bellum SK

Post Bellum SK

75 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

754 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu