reklama

Vplyv poplatkov a daní na výnos investície (sporenia)

Úroky z vkladov sú na minimách, ľudia hľadajú možnosť lepšieho zhodnotenia svojich úspor. To je ideálne prostredie pre finančných predajcov a ich kúzla. Predstavia klientovi výhodnú ponuku investovania a „taktne" zamlčia, či skôr zamlžia skutočný výnos, ktorý investícia reálne prinesie. Ukážeme si, ako rôzne poplatky a spôsob zdanenia vplývajú na koncový, reálny výnos investície pre sporiteľa.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (15)

Inšpiráciu pre tento článok som získal v diskusii s jedným finančným šikovníkom, ktorý neváha ohnúť (nielen) matematické pravidlá len preto, aby si prišiel na svoje.

Malá odbočka: garantované investície síce vyzerajú opticky výhodne, skutočnosť býva však iná.

Ale späť k téme: veľmi často používaným trikom na slabo zorientovaného sporiteľa býva ponuka investičných produktov (podielových fondov, rôznych „zaistených" vkladov a podobne), ktoré si účtujú vstupný poplatok. Výnos však uvádzajú (v lepšom prípade aj skutočne realizujú) vyšší, ako bezpoplatkové termínované vklady a podobné produkty. Sporiteľ vstupný poplatok zaplatí na začiatku, neráta ho do investovanej sumy, a na konci investície porovnáva zhodnotenú sumu len s vloženou istinou (na poplatok už dávno zabudol).

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Takže skúsme príklad:

Vklad 1: ročný úrok 4% p.a., bez vstupného poplatku

Vklad 2: ročný úrok 5% p.a., vstupný poplatok 3% z investície

Po troch rokoch pri počiatočnom vklade 1000 peňazí:

Vklad 1: suma na účte pred zdanením: 1125,86

Vklad 2: suma na účte pred zdanením: 1157,63, po odrátaní vstupného poplatku: 1127,63

Na prvý pohľad lákavejší úrok, po zohľadnení vstupného poplatku to už tak lákavo nevyzerá. Vstupný poplatok ste ale skutočne zaplatili a ak chcete počítať korektne, nemôžete inak, ako ho odčítať z výnosu (úplne korektne by ste mali odčítať ešte o niečo málo viac, ako sumu poplatku, zaplateného na začiatku investície).

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Z vášho sporenia však chce mať niečo aj štát. Čo na tom, že reálna hodnota sporených peňazí v lepšom prípade zostala rovnaká (a teda výnos pokryl infláciu). Štát generuje infláciu okrem iného aj preto, aby mohol zdaňovať imaginárne zisky. Ako ten váš zo sporenia.

Po prvom kole zdanenia (daň z príjmu) je stav na účtoch nasledovný:

Vklad 1: po zdanení 1101,14

Vklad 2: po zdanení 1103,38 (vstupný poplatok je zohľadnený).

Ale nie nadarmo modrá socialistická vláda angažovala špecialistov na odvodové ošklbávanie občanov. Od 1.1.2011 sa v istých prípadoch z kapitálových výnosov vyberá aj zdravotné „poistenie". Je to dôsledok účtovného triku modrých socialistov, ktorý opticky znížil výdavky štátneho rozpočtu tak, že štát za svojich poistencov bude z rozpočtu na zdravotné poistenie platiť menej. Ale aby v zdravotníctve peniaze nechýbali, zaviedol povinnosť platiť toto výpalné z ďalších druhov „príjmov". Nie, o nejakú spravodlivosť tu skutočne nešlo. To by sa zdravotné poistenie muselo platiť z kapitálových príjmov bez ohľadu na právnu formu investície.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Od platby zdravotného poistenia sú totiž oslobodené výnosy tých druhov sporenia a investícií, kde sa daň (z príjmu) vyberá zrážkou. To sú napríklad vklady v bankách a niektoré (nie všetky !) podielové fondy. Finančne gramotní sporitelia, ktorí neveria rozprávkam o raste kapitálových trhov a preto investujú (či skôr špekulujú) samostatne, takí sú samozrejme nepriatelia štátu a zdravotné poistenie budú platiť, aj keby ich investovanie bolo stratové (vysvetlenie je nad rámec tohto článku).

Takže teraz predpokladajme, že kým z Vkladu 1 sa zdravotné poistenie neplatí, z Vkladu 2 sa platí. Situácia sa zmení nasledovne:

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Vklad 1: po zdanení 1101,14

Vklad 2: po zdanení 1085,51 (vstupný poplatok je zohľadnený).

A teraz špeciálne pre podielnikov podielových fondov:

Zrážkovou daňou sú zdaňované a teda od zdravotného poistenia sú oslobodené len tie fondy, ktoré spravujú slovenské správcovské spoločnosti. Dôležité je tu slovíčko „spravujú". Slovenské správcovské spoločnosti totiž predávajú aj zahraničné podielové fondy. A tie zrážkovou daňou zdaňované nie sú a teda na ich prípadné výnosy sa vzťahuje aj povinnosť platby zdravotného odvodu.

Napríklad ČSOB ponúka množstvo zahraničných podielových fondov. Všetky, ktoré nemajú na začiatku názvu „ČSOB" sú zahraničné fondy a z ich výnosov sa platí zdravotný odvod.

Suma sumárum:

Ak porovnávate výnosy rôznych investičných produktov, nezabudnite od výsledného zhodnotenia odčítať vstupný poplatok.

Ak máte záujem, či vám niekto ponúka konkrétny druh investície (povedzme podielový fond), nezabudnite sa spýtať, či jeho výnosy budú zdanené zrážkovou daňou pri splatnosti investície. Ak nebudú, daňové zaťaženie týchto výnosov bude ďalších 14% z výnosu ku "štandardným" 19% dani z príjmu.

Tibor Pospíšil

Tibor Pospíšil

Bloger 
  • Počet článkov:  305
  •  | 
  • Páči sa:  4x

Léta už tajím svoji příslušnost,k zemi co vyměnila hrubost za slušnost,bo se mi nelíbí morální předlohy,čili papaláši hrající si na Bohy. ...Upřímně řečeno trochu teskno mi je,že nám stačí DEMO-Demokracie.ˇ(c) Tomáš Klus Zoznam autorových rubrík:  Menej štátuTúlavé zápiskyÚvahyFinancieFinančná poradňaZábavná logikaNebuď ovcaSúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu