reklama

400 tisíc eur ročne na lyžovačku – veľa, či málo?

Nelyžujem a tak netuším, koľko sú zmysluplné náklady na lyžovačku počas jedného roka. Ale hodne cestujem a 400 tísíc eur ročne pre jedného sa mi na prvý pohľad zdá neskutočne vysoká suma aj pre prípad, že chcem cestovať skutočne na úrovni. Keď som sa nad touto požadovanou sumou zamyslel druhý krát v súvislostiach, príde mi naopak celkom racionálna a zmysluplná.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (381)

Myslím si, že požiadavka rodiny Žampovcov môže byť veľmi dobrý odrazový mostík ku skutočne racionálnej diskusii o financovaní vrcholového športu. V prvom rade je snáď teraz úplne jasné, že nejde o túžbu reprezentovať svoju krajinu, ale hlavne a predovšetkým o rozvoj osobného talentu (domnelého, či skutočného) a čisto súkromný záujem sa svojmu hobby venovať na vrcholovej úrovni. Nejde o reprezentáciu, ide, ľudovo povedané, o prachy. Ako ostatne vždy v podobných prípadoch. Keď sa hobby nedá realizovať ako zamestnanie, vykonávané za odmenu.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Že je nespravodlivé, že napríklad hokejisti svoje hobby dokážu robiť profesionálne (t.j. aj za peniaze) a lyžiari nie? Nuž, to je proste prírodný zákon ponuky a dopytu. Žampovci sú a zjavne zostanú amatéri, lyžovaním sa nemôžu (nedokážu) uživiť.

Z tohto pohľadu je úplne logické a pochopiteľné, že Adam, či Andreas Žampa sú ochotní reprezetnovať ľubovoľnú krajinu, ktorá sa zaviaže, že im ich hobby bude financovať. Nechajme teraz bokom otázku, prečo je vôbec nutné kvôli účasti na komerčnej súťaži (aktivite) jednotlivcov mať pri svojom mene nejakú vlajku, resp. byť delegovaný úradníkmi nejakého konkrétneho štátu. Že príslušných úradníkov (športové zväzy) treba zrušiť úplne v prvom rade, o tom ani nemá zmysel diskutovať.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Vráťme sa k požadovanej sume: 400 tisíc eur ročne na prípravu a účasť na pretekoch pre Adama Žampu. Slovensko má približne 5 miliónov obyvateľov. Ak by bol len každý desiaty presvedčený, že slovenská vlajočka pri mene Adam Žampa je pre nich prínosom, tak postačia vyslovene drobné eurocenty. Stačilo by menej, ako 10 eurocentov mesačne. Od každého z tých presvedčených.

Keď som sa na tých 400 tísíc eur pozrel z tejto racionálnej a pragmatickej strany, tak som zasa prestal chápať, kde je vôbec čo i len náznak problému? Prečo sa vôbec má zmysel baviť o tom, či a ako financovať Žampovcom lyžovačku? Ak ste presvedčení, že slovenská vlajočka pri ich menách v štartovej listine je skutočne dôležitá, tak prečo je problém im prispieť zopár eurocentov mesačne?

Tibor Pospíšil

Tibor Pospíšil

Bloger 
  • Počet článkov:  305
  •  | 
  • Páči sa:  4x

Léta už tajím svoji příslušnost,k zemi co vyměnila hrubost za slušnost,bo se mi nelíbí morální předlohy,čili papaláši hrající si na Bohy. ...Upřímně řečeno trochu teskno mi je,že nám stačí DEMO-Demokracie.ˇ(c) Tomáš Klus Zoznam autorových rubrík:  Menej štátuTúlavé zápiskyÚvahyFinancieFinančná poradňaZábavná logikaNebuď ovcaSúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu