reklama

Poplatková bariéra v priamom prenose

Pred pár dňami som v relácii Teleráno videl a počul množstvo príbehov ľudí – pacientov z ambulancií. Rozprávali o poplatkoch, ktoré musia platiť v ambulanciách ak sa chcú dostať na vyšetrenie.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (13)

Áno, v to ráno to bolo poplatková bariéra v priamom prenose. Nie je to len problém Bratislavského kraja, rovnaká sitácia vládne vo všetkých regiónoch Slovenska.

Obrázok blogu

Skúsenosti pacientov sú rôzne, rovnako ako sú rôzne aj samotné poplatky. Počas vysielania Telerána sa však niektoré naliehavo opakovali hneď niekoľkokrát:

  • Keď nezaplatím, neošetria ma, neobjednajú ma.

  • Bez uhradenia poplatku ma objednajú na vyšetrenie o 3 mesiace.

  • Ak sa rozhodnem nezaplatiť, nedostanem sa do ambulancie. Môžem sa o to pokúsiť u lekára v inom meste, ale aj tam riskujem rovnaký výsledok.

  • Ak mám cestovať do iného mesta k lekárovi, ktorý si nepýta poplatok, neoplatí sa mi to, lebo si musím zaplatiť dopravu.

  • V ambulancii mi povedia, že sa mám objednať cez internetovú stránku. Tá však odo mňa hneď žiada údaje od bankomatovej karty, aby si z nej stiahla poplatok 4 eurá. Ak číslo karty nezadám, nedostanem sa do rezervačného systému a nemôžem sa objednať k lekárovi.

Toto sú reálne problémy pacientov, s ktorými sa pri návšteve ambulancií stretávajú. Žiaľ, 99 percent z nich nepodá žiadny podnet a poplatok radšej zaplatia. Uprednostnia tak istotu, že sa dostanú k lekárovi. A tak platia tí, ktorí trpia chronickými chorobami, sú v ťažkej sociálnej situácii, mamičky na materskej dovolenke či penzisti.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Dnes sa v ambulanciách vyberá viac poplatkov a pacienti platia vyššie sumy ako pred nešťastnou novelou zákona 577/2004, tzv. poplatkového zákona.

Som však presvedčený, že ani lekárom súčasný stav nevyhovuje. Ich prvoradou úlohou je totiž liečiť ľudí, nie vyberať poplatky.

Tento problém sa pritom dá odstrániť. Nedávno som sa stretol so zástupcami najväčších profesijných lekárskych združení. Všetci sa zhodli, že keby dostali viac peňazí od poisťovní, 99 percent poplatkov by nemuselo vôbec existovať. A preto musia poisťovne začať komunikovať s ministerstvom zdravotníctva a lekármi o navýšení platieb za poskytnutú zdravotnú starostlivosť, ktoré by odrážali ich reálne ekonomické náklady poskytovateľov za nimi poskytnutú zdravotnú starostlivosť. Tým by sa eliminovala motivácia lekárov vyberať poplatky, ktorými si mnohí z nich kompenzujú nedostatočné platby z poisťovní.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Nemôže sa totiž stať, že pacientovi, ktorý nezaplatí, sa nedostane zdravotnej starostlivosti. Tám sa skutočne vytvára poplatková bariéra, ktorá v podstate bráni ľuďom, ktorí to potrebujú, dostať sa k lekárovi na vyšetrenie.

Obrázok blogu

Zhrnuté a podčiarknuté:

Novela poplatkového zákona neprieniesla do ambulancií poriadok, ako sľuboval minister, ale práve naopak. V zdravotníctve vznikla poplatková bariéra, ktorá sťažuje pacientom prístup k zdravotnej starostlivosti.

Poplatkový zákon je len jeden, možno spolu s platmi zdravotníkov aktuálne najvypuklejší problém nášho zdravotníctva, ktorý sa paradoxne dá veľmi ľahko a rýchlo odstrániť.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Ak chceme, aby slovenské zdravotníctvo fungovalo, liečilo a uzdravovalo ľudí, nevyhnutne potrebuje zmenu.

Ak sa Vám blog páči, podporte ho na vybrali.sme.sk.

Valerián Potičný

Valerián Potičný

Bloger 
  • Počet článkov:  13
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Som lekár a zároveň človek, ktorý sa zdravotníctvu venuje nielen z pohľadu liečby, ale aj systémových zmien, ktoré naše zdravotníctvo potrebuje ako soľ. Pôsobím v Sekcii zdravotníctva SDKÚ-DS Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu