reklama

GB - Vyrobíme foťák, vyrobíme fotky

Ako prebiehala hodina fotografie, kde som po prvý krát vyrobil „foťák“ a vyvolal ním zachytené fotky.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (4)

 Keď som si pri pohovoroch na novú školu vybral jeden zo smerov fotografiu, očakával som, že sa budeme učiť, ako urobiť „lepšie fotky“, ako pracovať s grafickými programami, ale namiesto toho si vyrábame fotoaparáty a pokúšame sa s nimi zachytiť nejaké scenérie. Povedali nám, že s programami obšírnejšie začneme o pár týždňov, no moc mi to teraz ani nechýba, lebo tieto praktické hodiny ma aj celkom bavia.

Fotoaparát (pinhole camera = tzv. Foťák so špendlíkovou dierkou )

 Na začiatku hodiny nám profesorka rozdala tvrdý, úplne nepriehľadný papier s rozmermi zhruba 50 x 40 cm. Následne nám rozdelila formy, podľa ktorých sme si mali vystrihnúť už takzvaný foťák s rozmermi 10 x 16 cm. Potom som to celé zlepil do kopy a vznikla z toho taká malá krabička. Na jednej strane sme spravili presnú maličkú dierku špendlíkom. Oproti tomu na druhej strane sme nožnicami vydlabali sťíhlu škáru cez ktorú sme neskôr v tmavej komore vložili do vnútra fotocitlivý papier. Na záver sme to celé oblepili izolačnou páskou a hurá robiť fotky :))

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

 Fotenie sa začalo v tmavej komore. Teda nie tak doslova, lebo tam by som asi nič neodfotil… V komore sme vložili dovnútra foťáku fotocitlivý papier, celé to prekryli kúskom látky a oblepili po okrajoch papierovou páskou. Následne sme “objektív” zakryli prstom a mohli sme vyjsť z komory. Vyviedli nás von a povedali nám, že si máme nájsť nejakú prírodnu scenériu. Každý niekde položil svoj foťák a čakali sme na ďalšie pokyny. Obdržali sme stopky na ktorích sme si nastavili odpočítavanie buď na 5 alebo 6 minút. Spustili mne ich a odkryli „objektív“. Po signále odpočítavnia, ktorý oznámil koniec expozície sme zakryli „objektív“ a postupne sa premiestňovali do tmavej komory.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

 Tam sme opatrne vybrali fotografické papiere na ktorých zatiaľ nič nebolo vidno, ale v skutočnosti tam bola fotka, ktorá čakala už len na vyvolanie. Postavili sme sa do rady na vyvolávací proces. Keď som sa konečne dostal na radu ocitli sa predo mnou tri plastové vaničky z ktorých každá mala nejaké meno, ktoré vyjadrovalo na čo sa používajú: DEVELOPER (vývojka), FIXER (ustaľovač) a STOP (zastavovač :)). Najprv som vložil moju fotku do vývojky a pozeral som, ako ten predtým biely papier postupne tmavne a objavuje sa na ňom fotka. Nechal som to tam plávať 3 minúty, potom som to umelohmotnými kliešťami presunul do ustaľovača. Tam bola fotka iba 1 munútu, potom putovala do zastavovača, kde mohla ostať neobmedzene, ale minimálne 5 minút. Následne som ju dal do vaničky s prúdiacou vodu, kde som ju musel nechať najmenej 15 minút. Nakoniec som fotku vyvesil na špagát a nechal vysušiť. Ďalšiu hodinu bude nasledovať vytváranie pozitívov z teraz zostrojených negatívov.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

 Po celom tomto procese sme si za ten čas umývania a sušenia našich fotiek sadli do triedy a konzultovali s profesorkou náš postup a či sa nám aj niečo podarilo. Nechem sa chváliť, ale mal som najlepšie výsledky. Dostal som pochvalu, že som sa najlepšie snažil a dosiahol som najlepšie výsledky.

Zase ich cudzinec prekonal!  

Adam Priščák

Adam Priščák

Bloger 
  • Počet článkov:  30
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Som podnikavý študent a medzi moje záujmi patria informačné technológie a fotenie. Pôsobím pod prezývkou Adamos. Zoznam autorových rubrík:  FotografiePočítačeAnglickoSkolstvoFinancieSúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu