reklama

Divné praktiky v Dopravnom podniku mesta Bratislavy

Tie divné praktiky tu panujú už roky, hlavne od čias, sa tento mestský podnik stal akciovou spoločnosťou. Bratislavčania si pamätajú na riaditeľov, predstavenstvá a dozorné rady tvorené mestskými poslancami.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (1)

Títo poslanci počas funkčných období zázračne zbohatli, nakoniec ako drvivá väčšina mestských poslancov. Hlasovania nie sú lacné.

Teraz tu máme toho ostatného, Milana Urbana, ktorého na doporučenie výberovej komisie vedenej mestským poslancom a teraz už aj starostom Jaroviec vymenoval jeho bývalý spolustraník z SDKÚ odchádzajúci primátor Ivo Nesrovnal. Podotýkam, že Jozef Uhler je zároveň predseda dopravnej komisie mesta a zastupuje 0,2 percenta voličov Bratislavy. O dopravnej situácii v Bratislave spoza pracovného stola v Jarovciach však vie asi toľko, ako ja o biochémii.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Aké sú teda tie divné praktiky Milana Urbana? Týkajú sa zamestnancov a ich pracovných podmienok. Keďže denne používam MHD a za tie roky sa poznám s mnohými vodičmi, všeličo sa dostane na povrch. Vodiči ďaleko presahujú mesačné pracovné výkazy, neraz odjazdia takmer 300 hodín. Za mzdu, ktorá len o niečo presahuje mzdu radového zamestnanca nášho podniku verejnoprospešných služieb. Keď sa riešila úprava miezd, riaditeľ dopravného podniku sa vyjadril, že mzdy nezvýši, ale radšej najmä Ukrajincov. No Srbov už nemôže, všetci odišli, keď dostali prvé výplaty. A Ukrajinci? Zatiaľ ich využívajú len na linky, ktoré nepremávajú v silných a exponovaných prevádzkach, a viacerí uchádzači neprešli psychologickými testami. Existuje niečo také ako Prevádzkový výkaz vozidla a tu som sa pozastavil na drobnej absurdnosti: pre Ukrajincov je písaný v azbuke. Nič proti azbuke, ale znamená to, že nevedia čítať v latinke? Ako potom porozumejú dopravným značkám, upozorneniam a nebodaj výstrahám? 

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Neviem čo by mi povedali vo Viedni, ak som nastupoval ako vodiť MHD a vypýtal by som si Prevádzkový list vozidla v slovenčine. Asi by som veľmi neuspel.

Ten spomínaný výber riaditeľa dopravného podniku bol už veľakrát neskorumpovanými mestskými poslancami kritizovaný. Len pripomeniem, že medzi uchádzačmi boli kvalitní a skúsení kandidáti, so skúsenosťami v hromadnej doprave. Napriek tomu vybrali človeka so stavebným vzdelaním, z bankového prostredia s certifikátmi ako bankový manažement a oceňovanie privatizácie. Menedžeri proste fičia. 

Len pevne dúfam, že po týchto komunálnych voľbách už nenájdeme vo výberových komisiách, predstavenstvách a dozorným radách mená, ktoré tu bačujú posledné roky.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Isté je len jedno: s jedným z tých skorumpovaných mien sa v budúcnosti už určite nestretneme. Ten pán má teraz iné problémy: vysvetľovať orgánom činným v trestnom konaní pôsobenie v bratislavskom komunále. A nie je to ten, ktorého práve dnes odsúdili za korupciu (mimochodom bývalý SDKÚ). Podobné problémy, čakajú aj iných zastupiteľov. Aj toto je obraz tej slávnej bratislavskej pravice, ktorá už snáď dobačovala.

Robert Puk

Robert Puk

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  148
  •  | 
  • Páči sa:  250x

Som projektový pracovník o.z. Projekt fórum, predtým som pracoval pre rôzne média, Slovenský rozhlas, Hospodárske noviny, Roľnícke noviny so zameraním na životné prostredie, ale neskôr mi pribudla aj ekonomika. Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

24 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu