reklama

Skutočný príbeh o rozhorčených mamičkách a holých zadkoch

Dňa 15. februára 2010, deň po dni sv. Valentína, bola vydaná tlačová správa ohlasujúca prvý gejsko-lesbický pride (pochod hrdosti) na Slovensku. Odkaz na celú tlačovú správu nájdete na oficiálnej stránke Dúhový PRIDE Bratislava 2010.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (96)

Reakcie na seba nenechali dlho čakať. Mnohé boli typické pre slovenské publikum a neprekvapili. Hektolitre homofóbie - od jemného „ja ich tolerujem, ale nech na verejnosť nelezú“ až po návrhy hodné Tretej ríše. Od žien i mužov, mladých a starých. Žiaľ, za tie roky som si zvykol. Úprimne však ďakujem tým diskutérom a diskutérkam, ktorí/é vyjadrili svoje sympatie a nezriedka proti drvivej väčšine obhajovali akciu, ktorá im samotným nemusí nič hovoriť.

To bola tzv. prvá úroveň reakcií typu „frflanie v rade na mäso“. Ľudia si ponadávajú, popľujú, pohádžu virtuálne kamene a život ide ďalej.

Druhá úroveň nasledovala, i keď v omnoho menšej miere. Ako prvý článok rozsiahlejšieho typu som zaznamenal článok (blogpost) pani Roy. Pani Roy vyjadrila sympatie s pochodmi za ľudské práva, podporila LGBT aktivizmus a obecne by sa jej článok dal vnímať veľmi pozitívne (ak vezmeme do úvahy, že je hetero a matka), nebyť jedného ALE. A to tak veľkého, že ma prinútilo reagovať.

Nielen jej článok, ale i mnoho reakcií pod ním sa nieslo v duchu „my tu nechceme buzerantov pretŕčajúcich sa s ružovými perami v zadku, vylizujúcich sa, kopulujúcich (!!!) či inak verejne poburujúcich“. Moje prvotné zdesenie vystriedala čistá hrôza.

Preboha! Niekto vypustil do éteru dva druhy tlačových správ, jednu oznamujúcu pochod, druhú oznamujúcu verejné obcovanie. Úrad mestskej časti Bratislava - Staré mesto povolil prvú verejnú *ebačku v historických uličkách, z celej EU chodia pozitívne ohlasy na „public sodomy“, v staromestských fontánach bude tryskať lubrikant. Slováci sa budú povinne pozerať, Bratislavčania sa povinne zúčastnia. Matky, deti, starčekovia a babičky ako prví.

Oblial ma studený pot. Prešiel som si všetky texty na našich stránkach. Raz. Dvakrát. Trikrát, či náááhodou niekto z nášho tímu alebo nejaký hacker nezakomponoval niekam drobné podprahové míny v podobe sprievodných akcií propagujúcich bezuzdný sex, orgie, „obscénnosť a vulgaritu“.

Neviete si predstaviť, ako mi odľahlo! Nič také tam nie je! Vôbec, presvedčte sa sami!

OK. Všetci asi máte predstavu, ako sa cítim a myslíte si, že som pravdepodobne mierne hysterický. V tomto smere však razím pravidlo „na hrubé vrece hrubú záplatu“. Ak si niekto nedá tú námahu pozisťovať, ako vlastne vyzerajú podobné akcie v rámci strednej a východnej Európy (Rakúsko sa tam neráta), tak ja už neviem, ako reagovať. A tiež nechápem, prečo by sme mali písať na stránku podujatia, čím všetkým nebude. Je toto normálne? Propagovať akciu štýlom „nebude tam toto, toto a určite ani toto“?

Aby som to teda ujasnil. Dúhový PRIDE Bratislava 2010 nie je koncipovaný ako „orgiastický“ alegorický sprievod. Nebudeme vyzývať účastníkov k žiadnym obscénnostiam, vulgárnostiam, neštandardným nechutnostiam (bozk za nechutnosť nepovažujem, ani na verejnosti). Rozhodne nebudeme podnecovať nikoho k obcovaniu, či dokonca „przniť“ deti a mladistvých...

Nebudeme však ani zahaľovať odhalených či odháňať výstredných. Všetci tí majú v sprievode miesto. Sprievod má ukázať, že sme tu a že sme rôzni. A že na rozdiel od tých, ktorí sú vďačnou potravou pre médiá, patria mnohí a mnohé z nás k „šedému“ priemeru, ktorý sa nelíši od ľudí na ulici.

Som zvedavý, ako sa budú vyvíjať reakcie v priebehu času. Už teraz som však veľmi rád, že vôbec nejaké reakcie sú, dobré i zlé. Lebo i „obyčajná“ diskusia je niečo, čo pomáha posúvať túto spoločnosť ďalej, odhaľuje skrytú homofóbiu a vyrába bojovníkov a bojovníčky za práva iných ľudí.

A pre tých, ktorých by zaujímalo, o čom Pride bude a prečo Pride, dávam do pozornosti nasledujúce odkazy:
http://www.duhovypride.sk/sk/o-pride#content
http://www.duhovypride.sk/sk/faq#content
http://www.duhovypride.sk/sk/preco-pride-slovami-organizacneho-timu#content

Róbert Furiel
člen organizačného tímu
robert.furiel@duhovpride.sk
Dúhový PRIDE Bratislava 2010
www.duhovypride.sk

Queer Leaders Forum

Queer Leaders Forum

Bloger 
  • Počet článkov:  65
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Queer Leaders Forum (QLF) je líderske občianske združenie, ktoré obhajuje a presadzuje základné ľudské a občianske práva neheterosexuálnych ľudí. Naše aktivity smerujú ku komplexnému zrovnoprávneniu s majoritnou spoločnosťou. Komplexnosť rovnosti príležitostí vidíme v dosiahnutí najvyššej možnej formy inštitucionalizovaného partnerského zväzku (v súčasnosti manželstvo), nediskriminačnom prístupe k osvojeniu dieťaťa, nediskriminačnom prístupe k darcovstvu krvi a nediskriminačnom prístupe k službám asistovanej reprodukcie.QLF vzniklo z iniciatívy Prvého lesbického združenia Museion (www.lesba.sk) za finančnej podpory Nadácie otvorenej spoločnosti – Open Society Foundation (www.osf.sk) v roku 2008 ako neformálna skupina mladých aktivistov a aktivistiek. Od marca 2009 vykonáva QLF svoju činnosť ako registrované občianske združenie.Blog QLF vznikol a naďalej sa vyvíja aj vďaka externým autorkám, autorom a nezávislým aktivistkám. Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu