reklama

Stonewall a Litva

V roku 1988 bola v rámci zákona Local Government Act vo Veľkej Británii prijatá novela zavádzajúca paragraf 28, ktorý zakazoval orgánom miestnej správy akúkoľvek propagáciu homosexuality, publikovanie materiálov propagujúcich homosexualitu alebo výučbu, ktorá by viedla k akceptácii homosexuality ako predstieraného rodinného zväzku v rámci štátnych škôl. (Táto formulácia je priamo z daného paragrafu). Následne sa v roku 1989 v Londýne spojila skupinka aktivistov s jasným cieľom: zrušiť paragraf 28. Keď premýšľali nad názvom, napadol im práve Stonewall.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (30)

Takéto meno niesol newyorský podnik, s ktorým sa tiahnu spomienky na nepokoje a ktoré sme si tiež mohli pripomenúť 3. júla (v rámci akcie Bratislava spomína na Stonewall), podnik, v ktorom sa začal prvý verejný odpor proti selektívnej diskriminácii polície. Podnik, ktorý znamenal začiatok "teplého" aktivizmu, ako ho poznáme dnes. Mnohými ospevovaný, mnohými preklínaný. Skupinka z Londýna, o ktorej píšem, si teda vzala názov Stonewall, pretože verila, že je opäť čas na odpor, tentokrát nie voči hrubému násiliu polície, ale voči vedomému odtláčaniu do pozadia, špiny a kanálov. Príbeh má šťastný koniec: paragraf 28 bol zrušený v roku 2003 a organizácia Stonewall stále pracuje, tentokrát proti viac skrytému a menej legalizovanému odtláčaniu.

Prečo ale píšem o Stonewalle? Dnes večer sa mi dostala do rúk nasledujúca správa: V Litve bude slovo homosexuál tabu. Aby ste nemuseli čítať, poviem vám stručný výcuc: Parlament v Litve uzákonil (aj napriek vetu prezidenta), že slová ako homosexuál sú nevhodné pre mládež a preto je treba ich pred nimi chrániť. To znamená: ani slovo v škole, v televízii, v novinách, nikde, kde by sa k nemu mohli dostať deti a mládež. No a prvé, čo mi napadlo, je práve toto: Litva potrebuje svoj vlastný Stonewall. Alebo dokonca oba Stonewally. Potrebuje malú krčmičku, kde sa pár ľudí postaví na odpor a prestane s pocitom menejcennosti pokyvovať hlavou, keď do nich iní udierajú. A zároveň potrebuje organizovanú silu, ktorá zmetie zo stola toto zatláčanie "4 percent" do kanála, aby si náhodou detičky neumazali ručičky. Pretože to je to, čo Litva ukazuje svetu: Ste homosexuál? Ste nečistý, špinavý. Mládež, či nebodaj deti by s vami nemali prísť do kontaktu, pretože ich môžete ohroziť. Že nechcete? To vôbec nevadí, samotná vaša prítomnosť stačí, ba čo viac, stačí, aby niekto spomenul vaše meno, či vašu "úchylku", už to mládeži stačí, aby sa skazila. Pri presexovanej spoločnosti, konzumnom spôsobe života a zvyšujúcej sa rozvodovosti je skutočne pozoruhodné, že Litva má za to, že homosexuáli majú ešte AKO mládež skaziť, alebo že je mládež taká citlivá, že by jej na skazenie stačilo slovo. 

Ale určite, páni poslanci a pani poslankyne... alebo mám snáď povedať iba páni poslanci? Veď kam inam to bude smerovať? Najprv bude nevhodné slovo homosexuál, potom budú nevhodné práva bez ohľadu na rasu, no a nakoniec prídu na rad i ženy. Žeby v Litve začala sociálna evolúcia obrátene? A kde to skončí? V jaskynnom spôsobe života, pričom najväčšie práva bude mať ten s najväčším kyjakom?

Už som počul mnoho kresťanov sa sťažovať, ako im zákony a smernice proti homofóbii berú slobodu slova (napr. Kresťania budú prenasledovaní, tvrdia odporcovia potratov). Ale katolícka Litva na túto slobodu asi pozabudla, pretože treba chrániť najmenších. Pravda, ochrana pred "morálnou skazou" je dôležitejšia než ochrana pred nenávisťou, stačí predsa byť morálny, netreba byť ohľaduplný, netreba byť tolerantný, to sú len tieto novodobé výmysly. Že za tými "výmyslami" stoja reálne životy reálnych ľudí, na to sa už akosi kašle. Nech žije sloboda ochrany - ja si ale vyberiem radšej ochranu zo Stonewallu miesto tej z Litvy, pretože v tej sa cítim príliš... nežiadaný? Nepovolený? Ne-človek?

Tomáš alias Slniečko
externý prispievateľ

Queer Leaders Forum

Queer Leaders Forum

Bloger 
  • Počet článkov:  65
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Queer Leaders Forum (QLF) je líderske občianske združenie, ktoré obhajuje a presadzuje základné ľudské a občianske práva neheterosexuálnych ľudí. Naše aktivity smerujú ku komplexnému zrovnoprávneniu s majoritnou spoločnosťou. Komplexnosť rovnosti príležitostí vidíme v dosiahnutí najvyššej možnej formy inštitucionalizovaného partnerského zväzku (v súčasnosti manželstvo), nediskriminačnom prístupe k osvojeniu dieťaťa, nediskriminačnom prístupe k darcovstvu krvi a nediskriminačnom prístupe k službám asistovanej reprodukcie.QLF vzniklo z iniciatívy Prvého lesbického združenia Museion (www.lesba.sk) za finančnej podpory Nadácie otvorenej spoločnosti – Open Society Foundation (www.osf.sk) v roku 2008 ako neformálna skupina mladých aktivistov a aktivistiek. Od marca 2009 vykonáva QLF svoju činnosť ako registrované občianske združenie.Blog QLF vznikol a naďalej sa vyvíja aj vďaka externým autorkám, autorom a nezávislým aktivistkám. Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Post Bellum SK

Post Bellum SK

75 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

24 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu