reklama

LEFTFIELD-LEFTISM

Píše sa rok 1995.Chemical Brothers ,Prodigy,Underworld,Future Sound Of London sú najvychytenejšie projekty elektronickej scény..Chemici vydávajú svoj fenomenálny debut Exit Planet Dust ,Keith Flint s družinou ešte stále raveom nasiaknutý Music for the jilted generation a Moby vydáva punk-rave everything is wrong,Massivaci remixuju s Mad Profesorm No protection....

Písmo: A- | A+
Diskusia  (13)

V roku 1990 sa stretáva Paul Daley{bývalýčlen Acid jazzových Brand New Heavies,A Man Called Adam} a producent Neil Barnes. Zakladajú si vlastný label HardHand na ,ktorom vydávajú aj svoj prvý singel NotForgotten .Následne im do ich rúk zverili svojeskladby mená ako David Bowie či Stereo Mcs a ich menása dostávajú do povedomia Londýnskej scény.Obidvaja sa venujú dj-ingu ,experimentujú sdubom.,reggaem houseom a Africkými rytmami a ich skladby sazačínajú vyskytovať vo filmoch.

V roku 1995 vydávajú nasvojom labely debut Leftism s ktorým sa zapisujú dovšetkých učebníc *IDM. Album posúva hraniceelektroniky.Trip-hop,House,Dub či progresívne techno tovšetko namiešané dokopy z africkými a orientálnymirytmami .Dá sa povedať ,že Leftield pokrstili downtempo aaj vďaka nim dnes existujú také formácie akoThievery Corporation, Kruder&Dorfmeister .a pod.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Na albume sa vyskytla peknáhŕstka hosťov počínajúc Johnom Lyndonom mozgompunkových Sex Pistols ,ktorý naspieval singel Open upči roots reggae maniakom Earlom Sixteenenom v otváracejskladbe Release The Pressure.

Nasledujúce obdobie skupinakoncertuje po Britských ostrovoch ,ocitá sa na všetkýchdôležitých kompiláciách a stáva saveľmi obľúbená u filmových režisérov,ktorý ich hudbou reprezentujú jednu celúgeneráciu vyrastajúcu v post-modernej dobevid.Transpotting.The Beach.

V roku 1999 sa vracajú zo svojoudruhou a zároveň poslednou platňou Rhythm&Stealth,ktorádosahu minimálne takú istú kvalitu ako debut,avšak nieje až tak úspešná.V roku 2002 ohlasujedvojica rozchod. V najlepšom treba prestať....asi to bude pravdakeď sa pozrieme na elektronických dinosaurov ChemicalBrothers či Underworld,ktorým už dávno došiel dych aich posledné dosky sú viac menej podpriemerné.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

A ešte je tu jeden veľký fakt.Že najrýchlejšie starnúca hudba je práveelektronická Píše sa rok 2007 a Leftism stálepôsobí sviežo a čo sa nedá o väčšinenahrávok s 90.rokov nedá povedať. Však si len skústepoprehrávať staré platne od chemikov,Massivov ,Prodigy či Future sound of London .Platne sú to všetkyfamózne avšak čas kedy sa vznikli si každý uvedomíhneď pri prvej minúte. Keby Leftism vyšiel včera a ja hodnes počúvam tak by som bol z neho hotový tak ako v95.

Tracklist:

1.Release the Pressure

2. Afro-Left

3.Melt

4.Song of Life

5.Original

6.Black Flute

7.Space Shanty

8.Inspection (Check One)

9.Storm 3000

SkryťVypnúť reklamu
reklama

10.Open Up

11.21st Century Poem

*IDM-Inteligent Dance Music

Radoslav Šipoš

Radoslav Šipoš

Bloger 
  • Počet článkov:  58
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Skomprimované panelákové "básničky" pre panelákových "psov"Viac na FCB page: Denník Bratislavského neurotika Zoznam autorových rubrík:  NezaradenáKultove nahravkyHROMADA č.1JAZZovinyKulturné oné..požitkyZrkadlenie

Prémioví blogeri

Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu