reklama

Rabovanie pokladnice Michalovskej samosprávy

Rodinný rozpočet rieši snáď každý z nás, zodpovedne rátame každé euro, pretože je naše a veľmi dobre poznáme jeho hodnotu. Čo všetko sme pre to euro museli urobiť, koľko odpracovať, ale čo samospráva?

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Samosprávy, mestá a obce spravujú naše spoločné peniaze. Vedenie mesta, poslanci a ani zamestnanci nemajú osobný vzťah k poctivo zarobeným peniazom a systém kontroly efektívneho míňania, respektíve ohodnotenia pracovníka za efektívne hospodárenie neexistuje. Existuje ale niečo iné! „Ohodnotenie“ pracovníka lobistickými skupinami, aby urobil také alebo onaké rozhodnutie v prospech lobistu a našiel legálny spôsob, ako znova minúť spoločné peniaze z mestskej pokladnice.

Dobrým v úvodzovkách príkladom na plytvanie je mesto Michalovce.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

14. mája 2019 sa v meste konalo mestské zastupiteľstvo a jedným z programu bol bod nákup pozemku pre vytvorenie novej kazety pre mestskú skládku. Tá čoskoro končí, ostáva jej zhruba 12 mesiacov pre naplnenie, čo je alarmujúce. Je to tak krátky čas a podľa vedenia mesta nie je možné stihnúť legislatívne v termíne proces vytvorenia novej skládky. Výber a zámena pozemkov s SPF, proces posudzovania životného prostredia a následné fyzické zhotovenie skládky do 1 roka je podľa nich nemožné.

Máme tu úmysel zo strany mesta aby sa to nestihlo? Na poslednom spomínanom zastupiteľstve si poslanecký klub SMER po dlhej rozprave jednohlasne schválil vyčlenenie peňazí z mestského rozpočtu rozpočtovým opatrením a to v dvoch splátkach v celkovej sume necelých 320.000€ za 48.000 m2 ornej pôdy. Nepomohla ani niekoľko hodinová hádka a boj opozičných politikov vrátane mňa, ktorý poukazovali na nezmyselné plytvanie peniazmi a účelové zanedbanie situácie s upozornením. Padla otázka, kto preberie zodpovednosť za tento stav. Pozmeňovací návrh na zrušenie vyčlenenia peňazí nám okamžite zmietli zo stola, pozemky nechcú zamieňať.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Takže si to zrátajme. Orná pôda sa v Michalovskom regióne podľa úradnej tabuľky pohybuje v cene 0,51 EUR za 1m2. Cena za pasienky je dokonca niekoľko krát nižšia. Mesto Michalovce ale namiesto toho, aby zadarmo zamenila pozemky s SPF, alebo zakúpila pozemky od SPF za 25.000€, sa rozhodlo vyhovieť súkromným majiteľom, ktorí si prilepšia spomínaných 320.000€, čo je 13 násobné preplatenie ceny.

Ak vedenie mesta trvá na tom, aby sa miesto novej kazety skládky výrazne nezmenilo a zotrvalo na pôvodnom mieste s identickou prístupovou komunikáciou, tak prečo nechápu že svet má 4 svetové strany, sever, juh ,východ a západ, pretože mesto pozná len západ, práve pozemok súkromníka. Vôkol sú samozrejme voľné pozemky, ktoré účelovo prehliadajú.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
pozemky vedľa skládky
pozemky vedľa skládky (zdroj: Radovan Geci)

Príbeh pokračuje, keď si človek klikne na katastrálnu mapu a pozrie informáciu o majiteľoch navrhovaného pozemku. Pozemok vlastnia dve osoby, JUDr. Alexander Zápotocký a Ing. Roland Bušša, sediaci v dozornej rade firmy CASSOVIAINVEST-CREDIT a MEDICAL GROUP SK, firmy ľudovo nazývanej Paškovci, ktorá má za sebou známe kauzy ako predražené Piešťanské CT. Pán Zápotocký bol v dozornej rade aj niekedy pre Michalovčanov veľmi známej firmy MEZ a.s., v tej istej v ktorej bol štatutárom aj súčasný prednosta Michalovského úradu.

Len pre ilustráciu a predstavu aká závratná suma je 320.000€ pre mestský rozpočet Michalovce, vyberám pre ukážku položky z rozpočtu mesta pre rok 2019:

SkryťVypnúť reklamu
reklama
  • cestná doprava, oprava ciest ... 196.000€

  • verejné osvetlenie ... 147.000€

  • policajné služby ... 59.100€

  • ochrana životného prostredia ... 8.940€

Je potom otázka na mieste, má vedenie mesta kupovať pozemok od lobistických skupín za 1000% navýšenie ceny? Alebo hľadať možnosti bezplatnej zámeny pozemku s SPF? Kto je za túto situáciu zodpovedný? A kto reálne ostane ako konečný príjemca tejto sumy? Úsudok nechám na Vás.

odkaz Judr. Alexander Zápotocký
http://foaf.sk/ludia/20501/vizualizacia

odkaz Ing. Roland Bušša
http://foaf.sk/ludia/14778/vizualizacia

odkaz na článok o MEDICALGROUP
https://www.aktuality.sk/clanok/264919/lipsic-za-ficovej-vlady-sa-spolocnosti-medical-group-sk-vyrazne-dari/

Radovan Geci

Radovan Geci

Bloger 
  • Počet článkov:  12
  •  | 
  • Páči sa:  32x

poslanec MsZ v Michalovciach zakladateľ OZ Nové Michalovce manažér, podnikateľ, odborník na telekomunikácie a dátové prenosy Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

24 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu