reklama

Walóni a ich angličtina

Zo slovenska som odchádzal po 3 rokoch „štúdia“ Francúzskeho jazyka. Priznám sa, mal som pochybnosti o tom, ako sa tu dorozumiem. Ale každý ma ubezpečoval: “To je západ, všetci rozprávajú po anglicky.“ Mali pravdu v tom, že je to západe. Zabudli tu na fakt, že frankofóni cudzí jazyk predsa nepotrebujú.

Písmo: A- | A+

Už v prvý školský deň som zistil, že tu s mojou angličtinou nepochodím.(Sústreďujem sa hlavne na angličtinu, pretože ju ovládam na slušnej úrovni. t.j.: plynulo, certifikát CAE a štátna jazyková skúška) Spolužiak zo seba horko-ťažko vypotil po anglicky otázku odkiaľ som. Asi po týždni sme mali mať prvú hodinu angličtiny. Celý natešený, že konečne budem rozumieť o čom sa hovorí som prišiel na hodinu. A hneď som na nej pochopil, prečo majú problémy aj s jednoduchými vetami. Učiteľka sa neustále vyjadrovala v rodnej reči a nedostali sme žiadne učebnice. Povedal som si, že veď je to len prvá hodina, ale keď to už takto bolo po tretí krát liezlo mi to poriadne na nervy. Ale našťastie som sa preradil. A vo vyššom ročníku je to o trochu lepšie.

Ako vyzerá hodina angličtiny? Učebnice nie sú. Profesorka si myslí, že som native speaker. Väčšina hodiny sa sústreďuje na rozširovanie slovnej zásoby z časopisu pre študentov angličtiny (plno výchovných článkov, nuda). Ale pýtam sa. Nebolo by múdrejšie sa učiť ako tvoriť jednoduché rozhovory, ako použivať šialené slová? Od kedy som tu, nepocítil som žiadne zlepšenie v ich komunikácii. Už v začiatkoch som sa radšej trápil s mojou francúzštinou, ako by som sa mal lúskať cez silný francúzsky prízvuk a konštrukciu viet. Raz som sa spolužiakov spýtal, ako dlho sa už nepohli v tom jazyku. Odpovedali mi, že už dobré 3 roky na hodinách nerobia nič iné, ako to, čo som opísal. Spýtal som sa ich, či im to nevadí. Povedali mi:“Veď po francúzsky hovorí každý, na čo je nám druhý jazyk.“ Pochopil som. A ako tucet vecí ktoré som tu chcel zmeniť aj toto som nechal tak.


BTW: Nerozumiem, ako môže byť v jednej krajine toľko rozdielov. Stretnem fláma a rozprava plynulo aj troma jazykmi.

Radovan Murin

Radovan Murin

Bloger 
  • Počet článkov:  8
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Student FEL na CVUT program STM. Zoznam autorových rubrík:  La vie en BelgiqueMa VieSúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu