reklama

Zvažujete dať dieťa na šport? Tieto rady si rozhodne prečítajte

Tento článok je venovaný všetkým rodičom, ktorí zvažujú dať deti na šport, ale aj tým, ktorí už športujú.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (3)

Čo by ste mali určite urobiť pred rozhodnutím, do ktorého klubu dáte svoje dieťa?

  1. Zodpovedajte si na otázku, či dávate dieťa na šport, aby sa pokúsilo vyniknúť alebo iba na pohybovú aktivitu – aby netrávilo všetok svoj voľný čas pri tablete či Xboxe. Ak je to prvý dôvod, tieto rady sú určené práve pre vás.

  2. Preverte si kvalitu trénerov pôsobiacich v klube – aké majú trénerské vzdelanie, skúsenosti, s akými hráčmi pracovali, koho vychovali. Laicky povedané, aké majú výsledky.

  3. Preverte si výsledkovú históriu hráčov a družstiev klubu. Zistite si, aká úroveň súťaží vo všetkých vekových kategóriách sa v klube hrá. Informácie si overte na webe príslušného národného športového zväzu.

  4. Zoznámte sa dôkladne s podmienkami, za akých sa bude tréningový proces vykonávať. Preverte si kvalitu klubového zázemia; v akom prostredí sa trénuje v lete a v akom v zime. Čo všetko klub zabezpečuje (všeobecná pohybová príprava, kondícia, fyzioterapia, masér, regenerácia, atď.). Ak máte na výber, uprednostnite pevné haly pred nafukovacími.

  5. Okrem výšky poplatku sa v dlhodobom horizonte informujte, aké bonusové programy nad rámec vašich platieb klub ponúka. Nenechajte sa oklamať krátkodobými benefitmi, pozerajte na roky dopredu.

  6. Upozorňujem na zmluvné záväzky, do ktorých môžu niektoré kluby nútiť rodičov už pri deťoch v nízkom veku. Takýmto klubom sa radšej vyhýbajte. Pamätajte na to, že môžete chcieť po nejakom čase z akýchkoľvek dôvodov zmeniť klub, šport, prípadne aj so športom skončiť. Uzatvorená zmluva vás potom môže výrazne obmedziť. Zmluva je na mieste pri starších športovcoch. Mala by byť bonusom a odmenou klubu s významnými výhodami a nie vazalstvom.

  7. Ideálne je, ak nadobudnuté poznatky skonzultujete s rodičmi, ktorí v klube majú deti už dlhší čas. Pýtajte sa aj na ich skúsenosti a spokojnosť s klubom.

Autor je dlhoročný predseda športového klubu.

Radovan Sloboda

Radovan Sloboda

Bloger 
  • Počet článkov:  18
  •  | 
  • Páči sa:  31x

Srdcom športovec, ktorý chce aby sa vždy hralo fér. Poslanec Národnej rady SR za SaS, športový odborník, predseda TC BASELINE Banská Bystrica, člen Rady Slovenského tenisového zväzy, člen dozornej a rozhodcovskej komisie strany Sloboda a Solidarita. Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu