
A) 10 výhod pitia čaju
1. Čaj obsahuje antioxidanty, tieto chránia naše telo pred následkami starnutia a znečistenia organizmu.
2. Má menej kofeínu ako káva, ktorá ho má 2-3 krát viac. Pokiaľ nie ste fanúšik “ranného smrťáka”, tak čaj je to pravé – zlatá stredná cesta. Šálka čaju obsahuje 30-40 mg kofeínu, zatiaľ čo káva 135 mg. Mnoho ľudí nemôže piť kávu práve pre vyšší obsah kofeínu, ktorý môže spôsobiť bolesti hlavy, nevoľnosť či nervozitu.
3. Pitie čaju znižuje riziko infarktu a mŕtvice. Dobre vieme, že príčinou tejto civilizačnej choroby – metly aj Slovákov sú upchaté cievy, ktoré spôsobujú krvné zrazeniny vytvorené z cholesterolu. Pitím čaju dosiahneme prepustnejšie tepny bez zrazenín. Podľa jednej holandskej štúdie sa riziko znižuje o 70 % u ľudí pijúcich aspoň 2 šálky čierneho čaju oproti tým, čo nevypijú žiadnu.
4. Čaj chráni kosti. Pravidelným pitím čaju sa spevňujú kosti vďaka látkam – fytochemikáliám. Dokazuje to jedna štúdia. Avšak čaj musíte piť dlhodobejšie.
5. Pitím čaju sa budete smiať krajšie. Často vídame reklamy, kde upozorňujú na povlak po pití čaju, kávy či vína. Áno, ak pijete čaj s cukrom, zubom to neprospieva. Čaj samotný obsahuje fluorid, taníny a tie povlak odstraňujú. Preto okrem umývania zúbkov pite čaj, ochránite tak ďasná a zuby budú zdravšie.
6. Čaj posilňuje imunitu. Chcete sa strániť infekcie ? Pite čaj. Podľa jedného pokusu, kedy 21 dobrovoľníkov pilo 5 šálok čaju denne počas 4 týždňov, tak vedci zistili v krvi zvýšenú aktivitu imunitného systému.
7. Čaj chráni pred rakovinou. Proti tejto zákernej pliage sa môžeme tiež brániť denným pitím čaju. Opäť kvôli látkam ako polyfenoly a antioxidanty.
8. Stop dehydratácii. Čaj síce obsahuje kofeín a ten je močopudný, avšak nedávna štúdia zistila, že problém dehydratácie môže nastať až po vypití 5-6 šálok nápoja obsahujúceho kofeín, a preto pitím čaju zabezpečíme dostatočnú dávku tekutín.
9. Čaj neobsahuje kalórie. Ak hľadáte nápoj počas diéty alebo len nápoj bez kalórií, čaj je tá správna voľba.
10. Čaj zvyšuje metabolizmus. Mnoho ľudí sa sťažuje na pomalý metabolizmus a neschopnosť schudnúť. Zelený čaj by mal metabolizmus zrýchliť a jeho pitím zvýšite počet spálených kalórií. Samozrejme 15 minútová chôdza je prospešnejšia. Čaj ako spaľovač tukov sa údajne zameriava na tuk na bruchu, ktorý je azda najproblematickejší u mužov i žien.
Tak čo ? Veď čaj chutí dobre, prečo ho nepiť ? Niekomu možno neochutený čaj nechutí, ale je to len zvyk. Kvapka citrónu síce neuškodí, ale nie do každého čaju je vhodná. Keď už sladíte, tak použite med alebo tmavý cukor.
B) Rozdelenie čajov, čajíkov.
Nie je čaj ako čaj. Názov je z čínskeho čcha. Takže v slovenčine sa to skutočne podobá na čcha – čaj. Ostatné krajiny začínajú s “t” – Tea, Tee, té, the atď, zrejme dostal čaj názov podľa niečoho iného. Zvyčajne si pod čajom predstavíme sáčok “pigičaju” alebo ovocnej zmesy. No obvykle sa jedná o lúhovanie lístkov čajovníka alebo iných rastlín a bylín vo vode s vysokou teplotou alebo vriacou. Klasický čaj doviezli do Európy Holanďania a Portugalci v 17. storočí. Až neskôr sa dostal do našich šálok aj čaj ovocný. Sáčky na čaj vymysleli v USA začiatkom 20. storočia.
1. Čierny. Pravý čaj z čajovníka. Rozdiel je oproti ostatným v spôsobe spracovania. Klasicky ho dostanete kúpiť v pekných plechových krabičkách vo Veľkej Británií. Tá kedysi kolonizovala “kolísku” čaju – Indiu (2. miesto v svetovej produkcii – cca 1 mil. ton ročne). Ale čierny čaj sa pestuje aj v Afrike (Keňa 3. miesto v svetovej produkcii – cca 0,5 mil. ton ročne), Srí Lanke (4. miesto – cca 0,3 mil. ton ročne) a Indonézii. Takéto anglické zmesy sú v princípe dvojaké – slabšie “breakfast tea” – k raňajkám alebo miešaný “blend” čaj. Zvyk je dávať si do čaju mlieko a cukor pre potlačenie vlastností niektorých látok. Mne chutí aj bez toho, len je potom trpkejší a silnejší. Lúhujeme 2-4 minúty.
2. Zelený. Pochádza z ďalekého Východu – Čína (1. miesto v svetovej produkcii – cca 1,5 mil. ton ročne) a Japonsko. Má inú históriu a tradíciu, no pochádza z rovnakej rastliny ako čaj čierny. Rozdiel je len vo výrobe. Čierny čaj sa fermentuje (zelený sa len valcuje a suší, proces fermentácie chýba). Čaj by sa nemal zalievať vriacou vodou, ale s vodou 75 – 90 C horúcou. Lúhujeme 1-2 minúty.
3. Ovocný. Pripravovaný z rôznych druhov ovocia či ovocných kríkov. Šípkový, černicový, jablkový či melónový. Obchodu sa medze nekladú a tak často ani nevieme, čo pijeme. Obľubu si získal aj “Rooibos”, ktorý sa vyrába z rastlinky Aspalatus rastúcej v JAR. Je veľmi zdravý a neobsahuje kofeín. Lúhujeme dlhšie 6 minút.
4. Bylinkový. Keď sme chorí alebo hľadáme čaj určený na špecifické problémy, siahame často po bylinkách. Ja si ich najradšej zbieram sam. Je to veda sama o sebe. Každá bylinká obsahuje iné látky, ale pozor, často aj toxické. Mätový čaj na upokojenie, medovka a materinadúška na nervy, rumanček na trávenie atď. Len si naštudovať, vyskúšať a uvidíte, či pomáha. Lúhujeme dlhšie 5-10 minút.
5. Biely. Vyrába sa iba z pupeňov a horných lístkov. Neprechádzajú mechanickým spracovaním ani oxidáciou. Biely čaj je takmer bezfarebný a pokladá sa za nápoj gurmánov.
6. Ďalšie druhy podľa prípravy. Patrí sem Pu-erh, žltý čaj, kukicha, Hojicha, Lapsang souchong.
Tak dosčajenia !