reklama

Ako ďalej? Čo spraviť a čo nie.

Po každom pláne, ktorý zlyhá sa vždy vyrojí kopa otázok „Prečo?“ Rovnako tak sa aj teraz vyrojí kopa otázok o voľbách. Prečo vyhral SMER aj v Bratislave a v iných baštách pravicových strán? Prečo musel získať až 83 poslancov? Prečo, prečo, prečo. Týchto otázok a všetkých možných odpovedí na ne budú plné noviny, televízia, blogy. Povalí sa to na nás zo všetkých strán a bude nás to zahlcovať. Ale myslím si, že to bude značne podvedomá a intuitívna reakcia na výsledok včerajších volieb.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

SMER-Sociálna demokracia so svojím predsedom Róbertom Ficom jasne vyhral voľby so ziskom viac ako 1,13 milióna hlasov a v parlamente bude mať až 83 poslancov. Je to najväčší zisk jednej strany v histórii Slovenska. Zisk SMERu je ojedinelý, ale nie zasa až tak katastrofický. V roku 1998 zhromaždila koalícia strán SDK, SDĽ, SMK a SOP pod vedením Mikuláša Dzurindu 93 poslancov čím získala ústavnú väčšinu. Predtým sa to iba na krátky čas podarilo vláde Vladimíra Mečiara (1994-98), čo prispelo k tomu, že bola a stále je považovaná za nedemokratickú vládu. Od volieb v roku 2002 sa nikomu ústavnú väčšinu nepodarilo získať, hoci najbližšie sa k tomu priblížila vláda nastávajúceho premiéra Fica v rokoch 2006-10 kedy jeho SMER spolu s HZDS a SNS disponoval 85 poslancami. Prvá dôležitá vec, ktorú si musíme uvedomiť je táto: Už bolo horšie. Vlády s ktorými my ako pravicoví voliči nesúhlasíme už mali viac poslancov v NR SR.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Inou dôležitou vecou, ktorej sa musíme vyvarovať (okrem už naznačovanej možnej depresie zo zisku toľkých poslancov stranou SMER) je prevádzať výsledky volieb z roviny politickej resp. spoločenskej do roviny osobnej. Každý z nás má minimálne jedného známeho, ktorý volil inú stranu ako on (voliči SMERu majú za známych voličov SDKÚ, voliči KDH zasa voličov SMERu). Z vlastnej skúsenosti viem, že politika je jedna rovina života každého človeka, osobný vzťah s iným človekom, na ktorom mi záleží je rovina úplne iná. Tolerujme názory tých ostatných, hoci s nimi nemusíme súhlasiť. Nedovoľme, aby sa politická príp. spoločensko-politická súťaž príliš zamiešala do našich osobných životov a do našich vzťahov. Nestojí to za to.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

V priebehu nadchádzajúceho týždňa sa tu určite objavia aj moje ďalšie články a úvahy na nové usporiadanie politickej scény po sobotných voľbách. Teraz, ale na ne nie je čas, teraz je čas na upokojenie sa, vstrebanie nových informácií a prispôsobenie sa.

Ondrej Rajkovič

Ondrej Rajkovič

Bloger 
  • Počet článkov:  34
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Politológ a človek, ktorý sa snaží prísť na koreň princípom a udalostiam v bezpečnostnej sfére i v našej domácej politikeTweet Zoznam autorových rubrík:  PolitikaVoľby 2012ArmádaÚvahyOn War/On PeaceSúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Monika Nagyova

Monika Nagyova

296 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

88 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu